10 verbazingwekkende feiten over magneten

10 verbazingwekkende feiten over magneten

1. Als je een magneet doormidden snijdt, krijg je 2 kleinere magneten met elk hun eigen noord- en zuidpool.

2. De noordpool op een magneet wijst naar de noordpool op aarde. Dit komt omdat ze beide gigantische magneten zijn en zichzelf op één lijn brengen. Zo werkt een kompas.

3. Om een ​​nieuwe magneet te maken, neem je er een die je al hebt en wrijf je deze op een nieuw stuk metaal. Dit proces wordt magnetisatie genoemd en zal elk stuk metaal in een magneet veranderen.

4. Elektromagneten zijn niet altijd magnetisch. Als je elektriciteit door een spijker laat lopen die in een koperdraad is gewikkeld, verandert deze in een magneet. Zodra je de stroom van elektriciteit stopt, is het weer gewoon een spijker en draad.

5. Een magnetisch veld is een onzichtbaar gebied rond elke magneet dat metalen en andere magneten naar zich toe trekt. Daarom kun je langzaam 2 magneten tegen elkaar duwen en ze zullen naar elkaar springen doordat ze hun magnetische velden binnenkomen.

6. Het magnetische veld van de aarde is zo groot en sterk dat het zich uitstrekt tot in de ruimte. De aarde is gemaakt van metalen en materialen zoals ijzer, waardoor het net een kleinere magneet is die je misschien thuis hebt.

7. Koelkastmagneten worden over de hele wereld gebruikt in gezinnen en in Amerika, gemiddeld 20 keer per dag!

8. De kracht van een magneet wordt gemeten in Tesla (wat de naam was van een wetenschapper die gespecialiseerd was in elektriciteit). Hoewel de aarde enorm is en een gigantische magneet is, is ze ongeveer 1000 keer zwakker dan een kleine magneet die je misschien thuis hebt.

9. Magnetisme werd meer dan 800 jaar geleden ontdekt en gebruikt in het oude Griekenland en China. Ze hadden zelfs hun eigen kompassen.

10. IJzer is het beste metaal om als magneet te gebruiken, omdat het van nature magnetisch is. Andere zijn nikkel en kobalt, maar als je een magneet in huis hebt, is deze waarschijnlijk gemaakt van ijzer of ferriet, een metaal dat uit veel verschillende elementen bestaat.

Bron: Tao Schencks

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie