Andermans geld: ethische implicaties van het liquideren van een bedrijf

Andermans geld: ethische implicaties van het liquideren van een bedrijf

Het is geen verrassing dat bedrijven zaken doen om geld te verdienen. Hoewel de hoofden van enkele van de grootste en meest winstgevende bedrijven ter wereld zullen zeggen dat er veel andere redenen zijn; zoals het creëren en behouden van banen, persoonlijke arbeidstevredenheid, milieuzorg, enz., komt het erop neer dat de belangrijkste verantwoordelijkheid en het zakelijke doel van een bedrijf is om de rijkdom van de aandeelhouders te maximaliseren. Het concept van het maximaliseren van de rijkdom van aandeelhouders zorgt ervoor dat beleggers aandelen in een bedrijf kopen in de hoop dat ze een hoog rendement op hun investeringen zullen opleveren. Maar het leidt ook tot de vraag: “Hoe ver gaat een bedrijf om de rijkdom van de aandeelhouders te maximaliseren?” In de film “Other People’s Money”, waarmee Danny DeVito begon, stond het maximaliseren van de rijkdom van de aandeelhouders centraal; dat was de ultieme factor die Danny DeVito ertoe bracht de aandeelhouders van New England Wire and Cable Company te overtuigen hem de stemmen te geven die hij nodig had om een ​​controlerend belang in het bedrijf te krijgen en de activa te liquideren als hij dat wilde.

Danny DeVito, ook bekend als “Larry the Liquidator”, speelt een corporate raider die bedrijven overneemt door middel van een vijandige overname en de activa van dat bedrijf voor grote winsten verkoopt. De laatste kans om geld te verdienen waar Larry zijn zinnen op zette, was New England Wire and Cable Company, een familiebedrijf dat er prat op gaat hun klanten eerlijk te behandelen en werknemers met integriteit. Maar, zoals Danny DeVito op een aandeelhoudersvergadering beschrijft, zal dat geen geld in de zakken van de aandeelhouders steken. Alleen al vanwege dat feit zal Larry in staat zijn om met succes de controle over het bedrijf over te nemen. New England Wire and Cable Company is een divisie van het bedrijf dat geld verliest en daardoor de investeringen van de aandeelhouders verliest door een dalende aandelenkoers en minimale nieuwe zakelijke kansen in zicht. Larry’s plan is eenvoudig: het bedrijf overnemen en de activa van de New England Wire and Cable Company-divisie verkopen om miljoenen te verdienen. Dat is de naam van het spel met Corporations, toch?

Financieel maakt Larry een aansprekende zaak voor aandeelhouders waarvan velen zouden beweren dat ze niet konden worden genegeerd. Het verkoopargument dat Larry heel duidelijk maakt, is de boekwaarde per aandeel van de aandelen voor de aandeelhouders, wat een liquation-formule is die rekening houdt met het bedrag dat elk aandeel zou ontvangen als het bedrijf zou worden geliquideerd. Als Larry de stemmen van de aandeelhouders krijgt, de controle over het bedrijf overneemt en de activa verkoopt, bedraagt ​​de liquidatiewaarde per aandeel van New England Wire and Cable-activa verkocht in de vijandige overname die Larry van plan is $ 25 per aandeel. Wanneer dit bedrag wordt vergeleken met de initiële marktprijs per aandeel van $ 10, leidt dit tot een nettowinst van $ 15 per aandeel voor aandeelhouders door het bedrijf te liquideren. Als de aandeelhouders echter tegen Larry stemmen en de liquidatie van het bedrijf niet zou doorgaan, zouden aandeelhouders het potentieel hebben om hun investering te blijven verliezen van een bedrijf dat niet langer winstgevend was. De beslissing lijkt voor aandeelhouders niet ingewikkeld: hun vermogen maximaliseren door het bedrijf te liquideren of geld blijven verliezen op de investering in een onrendabel bedrijf? Het is echter een ingewikkelder besluit dan Larry de aandeelhouders wil overbrengen. Het is ook waar het debat over ethiek zo zwaar in de rol van boekhouding en Corporate America komt.

De rol van ethiek staat op het hoogtepunt van de discussie sinds enkele grote boekhoudschandalen (Enron, WorldCom, enz.) De afgelopen jaren zijn opgedoken. In de film houdt Larry zich alleen bezig met het maximaliseren van de rijkdom van aandeelhouders. Zoals Andrew “Jorgy” Jorgenson, president van New England Wiring and Cable, op de aandeelhoudersvergaderingen verklaarde, is het belangrijk om ook rekening te houden met alle banen die verloren zullen gaan als gevolg van de liquatie. Een aandeelhouder moet beslissen of de ethische implicaties van het nemen van een bedrijf dat velen in zijn gebied in dienst heeft en het verkopen van de activa om winst voor zichzelf te maken, de financiële beloning waard zijn. Er wordt maar al te vaak ontmaskerd dat geldhongerige leidinggevenden, zoals Larry, alles zullen doen om rijkdom te vestigen, inclusief onethische praktijken. Dit was ook het geval bij Enron in 2002 toen de topmanagers deelnamen aan boekhoudfraude om rijkdom voor zichzelf te creëren en het vermogen van hun aandeelhouders te maximaliseren, wat uiteindelijk leidde tot de ondergang van het bedrijf en gevangenisstraf voor de CFO en CEO. De film “Other People’s Money” brengt goed de aandacht op de kwestie van ethiek en hebzucht in de samenleving, iets dat altijd voorop zal blijven lopen in Corporate America.

Bron: Jessica L McLaughlin

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie