Ik was een zestienjarige rookie-zeiler toen ik bij mijn eerste schip kwam, de RMS Britannic, de laatste van de White Star Liners. Er was niet veel veranderd voor passagiers sinds de RMS Titanic van hetzelfde bedrijf aan zijn tragische einde kwam. De vooruitgang was toen niet gehaast. De Britannic beëindigde zijn Atlantische oversteek met enkele weken cruisen in mediterrane havens. Veel van onze dichtbevolkte Costa-townships zouden toen vissersdorpen zijn geweest.

De vooruitgang in het cruisen sindsdien is ronduit verbazingwekkend. Om eerlijk te zijn, geef ik de voorkeur aan de oude manieren, maar ik kan de vooruitgang niet stoppen. Toen passagiers aan boord gingen van die oceaanwindhonden, was er een langdurig moeizaam proces van registratie en inscheping, lang voordat men zijn hut werd getoond.

Laat ons dan een cruise boeken op het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International, de Quantum of the Seas. Welke vergelijkingen kunnen worden gemaakt tussen de twee perioden? De RMS (Royal Mail Ship) Britannic was iets meer dan 700 voet lang en woog iets meer dan 27.000 ton. RCCL Quantum Class-voeringen zijn twee keer zo lang en met 168.000 ton een ongelooflijke zeven keer het gewicht van de White Star-voering.

Denk maar niet aan de vele uren die het kostte om eindelijk bagage op te halen en je hut te bereiken op de superliners van gisteren. Vandaag belooft RCCL hun 4.000 instappende passagiers dat hun bagage zal worden opgeborgen en dat ze binnen 10 minuten na aankomst in hun hutten zullen zijn. Luchthavens let op. Er zal geen pijpleiding zijn aan boord. Je checkt online in. Geen wachtrijen om aan te sluiten en u hoeft ook niet in een lange rij te wachten om uw identiteitsbewijs te laten controleren, papierwerk in te vullen en uw passagiershutsleutels op te halen. Je maakt een selfie, laadt deze op de online check-in website, vult je paspoortgegevens in en print je instapkaart uit. Toon dit aan de beveiliging en ga naar uw passagiershut.

U krijgt een hotelkaartsleutel, maar u ontvangt ook een WOWband-polsbandje. Het dekt al uw behoeften, inclusief aankopen aan boord. Het is waterdicht, dus draag het als je in een van de vele zwembaden en bubbelbaden van de liner rondspat. Geen ontsnappen aan het kantoor of Facebook. De voering maakt gebruik van een nieuw type satelliet nabij de aarde. Internettoegang is verzekerd, waar u zich ook op het schip bevindt; er zijn geen dode hoeken.

Het scheepspersoneel is uitgerust met tablets, niet het soort dat je van de apotheek krijgt voor pijntjes en kwalen, maar draagbare computers die in elke behoefte voorzien. Met een Royal iQ-app en Android-apparaat kunt u plannen, schema’s wijzigen, zoals spa-afspraken, dinerreserveringen, excursies aan wal enz. Hutten hebben USB-oplaadpoorten.

Er zijn 45 iQ-stations die communiceren met je WOWband. Deze hebben toegang tot alles en iedereen, inclusief je vrienden aan boord. De voeringen hebben ook twee robotachtige barmannen. Gebruik je tablet om cocktails te bestellen, deze worden gemixt en bezorgd door robots. Een reis op de RMS Titanic ziet er ineens heel aantrekkelijk uit.

Bron: Michael Walsh