Android-apps zijn applicaties die doorgaans zijn ontworpen met de programmeertaal Java, in samenwerking met de Android Software Development Kit. Er zijn echter ook andere ontwikkelkits zoals Android NDK of inheemse tools voor extensies of apps in C/C++.

Er is een visuele instelling die bekend staat als Google App Inventor en die de beginners en stagiair-ontwikkelaars gebruiken. Dit wordt ook gebruikt door het webgebaseerde applicatieframework voor meerdere telefoons.

De eindgebruikers kunnen op twee manieren Android-apps krijgen. Ze kunnen ze krijgen van een applicatiewinkel zoals de Amazon App Store en Google Play. Ze kunnen ze ook downloaden en het APK-bestand van de app instellen vanaf een website van een derde partij.

Als u de Google Play Store gebruikt, kunt u door apps bladeren, downloaden en wijzigen die door de ontwikkelaars zijn gemaakt en door Google zijn gelanceerd. Deze apps worden weergegeven in de Google Play Store en kunnen vooraf worden geïnstalleerd op gadgets die voldoen aan de compatibiliteitscriteria van Google. De lijst met applicaties die geschikt zijn voor de gadget wordt gescreend door de app. Bovendien kunnen de app-ontwikkelaars hun apps voor commerciële doeleinden beperken tot specifieke dragers of transporteurs.

Tot september 2012 overschreed het aantal beschikbare applicaties voor Android de 650.000 en het verwachte aantal apps dat is gedownload uit de Google Play Store overschreed de 25 miljard. Statistieken zeggen dat het aantal apparaten waarop Android OS is geïnstalleerd de 400 miljoen heeft overschreden.

Multitasking van Android-applicaties
De multitasking-functie van de Android-applicatie is geüpgraded met de lancering van de Android Ice Cream Sandwich 4.0-versie. Als de gebruikers op de multitasking-knop of de home-knop van een Android-gadget blijven drukken, verschijnt er een taakbeheerder met een lijst van de apps die de laatste tijd zijn geopend. De gebruikers kunnen ervoor kiezen om de app te gaan gebruiken in de staat waarin deze de vorige keer werd gebruikt.

Android-softwareontwikkeling
Dit is de procedure waarbij nieuwe apps worden gegenereerd voor het Android-besturingssysteem. Uit een in juni 2011 gehouden onderzoek blijkt dat meer dan 67% van de ontwikkelaars van mobiele telefoons het Android-platform heeft gebruikt voor het publiceren van apps. Mobiele ontwikkelaars vinden het platform uiterst gebruiksvriendelijk. In het tweede kwartaal van 2012 zijn er ongeveer 105 miljoen Android-smartphones verkocht, wat neerkomt op een algemeen aandeel van 68% van de verkoopcijfers van smartphones tot dat kwartaal.

Hulpprogramma’s voor het ontwikkelen van Android-apps
De volgende tools worden gebruikt voor het app-ontwikkelingsproces:

Het is vermeldenswaard dat de app-ontwikkelaars altijd worden geconfronteerd met uitdagingen die verband houden met Java-standaarden, aangezien er geen vaste standaard wordt gebruikt om ze te ontwikkelen. Voor dit probleem zijn veel tools ontwikkeld die helpen bij Android-conversieactiviteiten. Wanneer u de inloggegevens en vooruitzichten van ontwikkelaars van Android-apps bekijkt, moet u ervoor zorgen dat u rekening houdt met de volgende tips, waaronder ervaring, locatie, vaardigheden, enz.

Bron: Andrew V Mark