Android SDK-variaties veroorzaken ontwikkelingsproblemen

Android SDK-variaties veroorzaken ontwikkelingsproblemen

Alles wat goud is, hoeft niet per se te schitteren. Android is aangeprezen als een van de volgende grote platforms die de iPhone van zijn troon zouden stoten. Dit lijkt echter niet het geval te zijn voor Android. Het ultieme probleem waarmee het platform momenteel wordt geconfronteerd, is het aantal versies van software op telefoons. Met een hele reeks releases die beschikbaar zijn voor het Android-platform, zijn veel apps niet noodzakelijk achterwaarts of voorwaarts compatibel met het besturingssysteem. Voeg daarbij de verschillende leveranciers die verschillende telefoons voorzien van talloze variaties van hardwarecomponenten, wat betekent dat de meeste ontwikkelaars nachtmerries hebben bij het ontwikkelen van code voor elke individuele telefoon in plaats van een universele app.

Het probleem dat inherent is aan deze situatie is dat platformonafhankelijke onafhankelijkheid, ongeacht hardware, een ideale utopie is die ontwikkelaars willen, maar nooit kunnen krijgen. Net als bij de BlackBerry-situatie waar het overzetten van apps van andere platforms een nachtmerrie is, kan het gebeuren, maar niet zonder een aanzienlijk gevecht.

Vanuit het oogpunt van een kleinere ontwikkelaar is Android een moeilijk platform om aan te werken. De hoeveelheid middelen en tijd die nodig is om te coderen voor een enkele applicatie is aanzienlijk voor een klein bedrijf; de noodzaak om voor verschillende hardware- en softwareversies opnieuw te coderen is niet bevorderlijk voor het opbouwen van een klantenbestand. Variaties in hardware en software hebben niet alleen invloed op de algehele compatibiliteit van de app, het is ook slecht voor de bouwkwaliteit van de app. Als gevolg hiervan zijn klanten van nature op hun hoede voor het platform wanneer ze slechte app-kwaliteit en interactie ervaren. Ontwikkelaars worden dan gedwongen om snelle en vuile patches te schrijven om problemen op te lossen, wat inherent gevaarlijk en slordig programmeerwerk is.

Google moet dit probleem zorgvuldig aanpakken. Er zijn een aantal ondermaatse telefoons met Android-versie 1.5 tot extreem geavanceerde krachtige telefoons met de nieuwste versie van 2.0 beschikbaar. Het onvermogen van versies om compatibiliteit achterwaarts of voorwaarts uit te voeren, betekent dat apps die beschikbaar zijn op beide versies alleen werken op versies die precies hetzelfde zijn als die van hen.

De iPhone ging dit tegen door de lancering van nieuwe telefoons en de dwang om de iTunes-interface te gebruiken om ervoor te zorgen dat de telefoonsoftware up-to-date was. Hoe draconisch en controlerend het ook mag lijken, Apple heeft een enorme homerun geslagen met de iPhone omdat ze erin zijn geslaagd de hele ervaring van het gebruik van de iPhone te beheersen. Omdat klanten maar één ervaring kennen, kan Apple gemakkelijk schadecontrole uitvoeren wanneer software of kwaadaardige bedreigingen zich voordoen.

Emulators zouden de volgende logische stap zijn om ervoor te zorgen dat apps op alle platforms en hardware worden uitgevoerd, maar de aard van een emulator is om iets te bieden dat lijkt op de echte ervaring. Er zijn altijd kosten verbonden aan het gebruik van een emulator; het geeft misschien nooit echt weer hoe apps omgaan met de hardware en software van de telefoon. Het resultaat is dat de ontwikkelaars nog steeds in de problemen zitten hoe ze met de variaties moeten omgaan.

Google moet een manier bieden om de software die beschikbaar is op alle hardware te standaardiseren of een vorm van een interface bieden die gebruikers en ontwikkelaars op zijn minst helpt bij het diagnosticeren van problemen met hun Android-compatibele telefoons. De logische aanname zou een webgebaseerde interface zijn waarmee gebruikers kunnen downloaden vanaf een centrale locatie vergelijkbaar met iTunes. Android’s Marketplace heeft het potentieel om dit punt te worden, maar het zou feilloos moeten worden ontworpen en geïntegreerd met alle hardware. Met de specialistische technologie die Google onlangs heeft verworven, zou het logisch zijn dat de Marketplace een opknapbeurt krijgt die mogelijk een interface biedt voor telefoons om via Google up-to-date te blijven.

Bron: Hasan Syed

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie