Android versus iedereen

Android versus iedereen

Dit weekend bezocht ik een vriend die zijn Blackberry Playbook nu heeft vervangen door een Android HTC Sense-tablet. Ik nam het genoegen om met het apparaat te spelen, en met een open geest. Ik moet zeggen dat ik letterlijk onder de indruk was van hoe compleet HTC Sense (Android 4.0) aanvoelde. Het is gewoon geweldig. Terwijl ik door de opties bladerde, viel me één ding op, namelijk: het is slechts een kwestie van tijd voordat we Android op desktop-pc’s gaan zien. Dat was het natuurlijke gevoel.

De kernvraag is; hoe gaan andere tabletbesturingssystemen (OS) concurreren met Google Android? Eerlijk gezegd denk ik dat het moeilijk wordt. Speciaal voor Blackberry-maker RIM. Terwijl RIM blijft smeken om meer tijd om een ​​geloofwaardig afgewerkt besturingssysteem uit te brengen voor zowel hun telefoon als tablet, lijkt het erop dat Android zich razendsnel beweegt in virale modus. Hoewel dit artikel is gebaseerd op de tabletmarkt, zal ik smartphone en tablet door elkaar gebruiken omdat ze rechtstreeks in elkaar overvloeien.

Android versus Blackberry

Dit is geen context. Hoezeer ik ook van Blackberry-apparaten hield, ze voldoen nu niet meer aan de eisen van vandaag. Zoals ik eerder al zei, duwt RIM de volgende grote opknapbeurt van hun smartphones naar het tweede kwartaal. Dat is echt niet goed voor een bedrijf dat het al moeilijk heeft. Het bedrijfsmodel van RIM is de eerste moordenaar. Het feit dat ze het volledige ecosysteem van hardware en software beheersen, heeft geleid tot een overbelasting van de verwachtingen. Terwijl Google zich gewoon kan concentreren op het gereedmaken van Android, terwijl fabrikanten uitzoeken hoe ze het het beste op hun hardware kunnen presenteren. Laten we het snel hebben over de echte uitdagers… iOS- en Windows 8-tablets.

Android versus iOS

Tegenwoordig is de iPad van Apple, die op iOS draait, de grootste concurrentie voor Android van Google. iOS werd de benchmark toen het werd uitgebracht, maar wordt geconfronteerd met hevige concurrentie van Android op het gebied van onbewerkte functiecapaciteit en maatwerk. Om de zaken voor Apple nog ingewikkelder te maken, lijken ze hetzelfde pad te volgen als RIM’s oude bedrijfsmodel om zowel de hardware als de software strak te controleren. Ik denk niet dat dit goed stand zal houden in de hete tabletmarkt. Het zou heel moeilijk zijn voor Apple om op dat gebied net zo innovatief te zijn als Google en de geschiedenis bevestigt dit als we kijken naar de impact die Android heeft gehad op de smartphoneruimte. Om het punt dat ik probeer te maken verder te kwantificeren, is Apple tussen september en december 2011 gedaald van 65% naar 54%. De belangrijkste begunstigde is Samsung, dat in dezelfde periode steeg van 5% naar 13%.

Android biedt zoveel op het gebied van aanpassing van het apparaat en flexibel ecosysteem voor gebruikersinteractie en dat maakt de iPad van Apple minder aantrekkelijk. Terwijl Apple consumenten probeert te verstrikken in zijn ecosysteem, bevrijdt Android van Google hen van gebondenheid aan één systeem. Dit werd duidelijk toen de broer van mijn vriend, die een iPad2 kocht omdat hij geloofde dat dit de enige was waarmee hij naadloos zijn andere iOS-gerelateerde bestanden kon gebruiken, HTC Sense kreeg om mee te spelen. Zijn reactie? Hij bleef vol ontzag achter. Ik denk dat zijn reactie een indicatie is van wat we dit jaar gaan zien. Als Apple er niet in slaagt om iOS op iPad3 volledig te vernieuwen, wat later dit jaar gepland staat, voorspel ik dat dat het begin van het einde zou worden van het sterke marktaandeel dat Apple momenteel geniet. Ook de prijsmarge komt nu sterk onder druk te staan.

Oh ja, om de kracht van innovatie op basis van Android echt te begrijpen, bekijk dan de onderstaande video van Asus Transformer Prime. Het werd vorig jaar gemaakt en laat verder zien waarom het bedrijfsmodel van Apple op hun hardware geen stand zal houden op de innovatieafdeling ten opzichte van op Android gebaseerde apparaten. Er zijn er gewoon veel te veel van dat het een oneerlijke strijd wordt.

Asus Transformer Prime met Android 3.0

Android versus Windows 8-tablet

Dus, op Windows 8 Tablet. Gezien het gebrek aan media-aandacht op Windows-tablets in vergelijking met iPad en Android-gebaseerde tegenhangers, is het ironisch dat deze op Windows 8 gebaseerde tablets uiteindelijk de enige tablet zouden worden die zou kunnen concurreren met Android. Mijn reden voor deze voorspelling is dat, in tegenstelling tot Apple, het bedrijfsmodel van Microsoft op het gebied van tablets erg lijkt op dat van Google. Ze maken het besturingssysteem en laten de hardwarefabrikant er oorlog mee voeren. Het vertaalt zich naar steeds meer mogelijkheden voor de consument. Wat ook echt een Windows 8-tablet zou zijn, is het feit dat het een compleet Windows-desktopbesturingssysteem heeft. Stel je voor dat op de Asus Transformer Prime in de video hierboven… Het zou GEWELDIG zijn! Quad Core dunne tablet die dunner is dan iPad2 en volledig draait op Windows 8 met metro UI-effecten. Als ik eraan denk, schiet me echt te binnen.

Vroege ontwikkelaarsversie van Windows 8 op Samsung Tablet

Hier is ook een nieuwsflits voor jullie… Samsung zal deze week een nieuwe tablet laten zien die is gebouwd op Windows 8 tijdens de Consumer Electronics Association – CES 2012. We kunnen allemaal verwachten dat dit iets is dat zou kunnen concurreren met Asus Transformer Prime en het feit dat het op Windows 8 zou draaien, zou me zelfs een koper kunnen maken.

Redenen waarom Android zal domineren

  1. Het is hardware-onafhankelijk – Motorola, Samsung, HTC, Sony, ASUS, Acer, Dell, noem maar op, ze hebben allemaal Android als hun primaire besturingssysteem
  2. Android is gebaseerd op open-source softwarestack
  3. Ontwikkelingscyclus is de beste in de sector. Ik herinner me nog dat Android 1.x zwaar achterop liep, maar de transformatie naar wat we vandaag hebben is gewoon opmerkelijk.

De bovengenoemde punten lijken erg op elkaar voor Windows 8 van Microsoft, behalve punt 2.

Conclusie

Welnu, mijn conclusie is dat RIM vrijwel uit de markt is, ongeacht wat ze later in het jaar doen met QNX-software. Dan heb je Apple die de concurrentie gaat voelen, vooral hardwareconcurrentie. Ik denk dat Apple zal overleven tot iPad3. Maar het zou voor hen heel moeilijk zijn om te concurreren met het niveau van verandering dat van hen zou worden verwacht, zo vaak van consumenten. Niet langer zou een “gigantische” iPhone het redden, wat min of meer is wat een iPad is. Dat zou moeten veranderen om iPad3 zelfs maar te laten concurreren. Apple zal uiteindelijk herinnerd worden voor het vormgeven van de tabletruimte, net zoals ze deden in de smartphonewereld, maar in de toekomst zullen ze niet snel genoeg innoveren.

Dat laat alleen Windows 8 van Microsoft over als de belangrijkste concurrent van Android. Dit is wat het gaat worden. De enige vraag is of Microsoft met succes hun voordeel als het enige tabletbesturingssysteem dat achterwaarts compatibel is met oude pc-toepassingen op de markt zal brengen.

Mijn laatste voorspelling is dat consumenten gaan beslissen wie er wint en mijn geld zit op een Android- en Windows 8-tablet vanwege hun flexibiliteit en rauwe rijkdom.

Bron: Luke Babarinde

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie