Automatische installaties van kant-en-klare Linux-apparaten op virtuele privéservers

Automatische installaties van kant-en-klare Linux-apparaten op virtuele privéservers

(Of hoe je in een paar minuten een volledig werkende Joomla, Drupal, LAMP, LAPP, Zimbra, Torrent-server etc. opzet)

Turnkey Linux omvat een set gratis, op Ubuntu gebaseerde software-apparatuur die voornamelijk beschikbaar zijn voor gebruiksscenario’s van het servertype, zoals het opzetten van database-, web-, forum-, wiki- en fotogalerijservers. Elk apparaat is vooraf geconfigureerd om direct uit de doos te werken, waarbij gebruiksgemak het primaire doel is achter het Turnkey Linux-project.

Dit is op zich erg handig, maar als je met deze apparaten wilt experimenteren, eventueel om ze te evalueren of anderszins te testen, zou het geweldig zijn als je installaties zou kunnen uitvoeren met een absoluut minimum aan inspanning.

Kant-en-klare Linux gebruiken op virtuele privéservers

Een aantal hostingproviders die er zijn, bieden Linux VPS-services, waarmee gebruikers meestal hun eigen virtuele server kunnen hebben met automatische levering van grote Linux-distributies, zoals Debian, Ubuntu of CentOS. Er is gewerkt in samenwerking met het Turnkey Linux-team en het is gelukt om het automatische installatieconcept een stap verder te brengen om dit met alle Turnkey Linux-appliances te laten werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door gebruik te maken van frameworks die worden geleverd door het uitstekende open source-configuratiescherm voor servers, DTC.

Met kant-en-klare Linux-appliances kunnen gebruikers eenvoudig voornamelijk webgebaseerde applicaties implementeren binnen een volledige Linux-kernel en op Ubuntu gebaseerde pakketset. Zodra een distributie is gekozen binnen het bedieningspaneel, is de installatie binnen enkele minuten volledig voltooid en klaar om te worden aangepast. Dit maakt een snelle implementatie van een geteste setup mogelijk, met volledige update- en beveiligingsondersteuning door de Turnkey Linux- en Ubuntu-pakketbeheerders.

Onze inspanningen zijn beschikbaar voor iedereen die het DTC-configuratiescherm gebruikt, waarbij Debian-pakketten voor Lenny worden geleverd. Bovendien zijn er scripts zo geschreven dat wanneer nieuwe of bijgewerkte apparaten worden uitgebracht, nieuwe inzetbare pakketten voor het DTC-controlepaneel automatisch worden gemaakt en beschikbaar worden gemaakt in onze repository.

Technische scriptdetails

Het is eigenlijk niet zo moeilijk om afbeeldingen te configureren om te werken voor automatische implementatie, maar dit handmatig uitvoeren voor elk apparaat is een tijdrovend proces. De scripts die we hebben geschreven, voeren automatisch de volgende stappen uit voor elk apparaat:

 1. Maak een nieuwe map met een naam die lijkt op de daadwerkelijke releaseversie, bijv turnkey-core-2009.02-hardy-x86.
 2. Kopieer over veelgebruikte sjabloonbestanden. Deze omvatten het volgende:
  • custom_os: Past elk apparaat aan door basisnetwerken te configureren, gettys op de juiste apparaten te spawnen en een aangepaste MOTD in te stellen met het VPS-nummer en de hostnaam.
  • install_os: Aangepaste instructies om dit apparaat te installeren, wat in wezen inhoudt dat de geleverde afbeelding in de VPS wordt gedetarreerd.
  • setup_netwerk: Aangepaste instructies die worden opgeroepen bij het instellen van het netwerk. Omdat Turnkey Linux resolveconf gebruikt voor DNS-configuratie, leest dit informatie uit: /etc/resolv.conf van de dom0 (deze is ontworpen voor gebruik met Xen) en kopieert het naar /etc/netwerk/interfaces in de domU.
  • debian/*: Dit zijn de bestanden changelog, control, compat, copyright, bestanden, install en regels die nodig zijn om a.deb-pakketten te maken. Deze hebben substitutievariabelen (bijvoorbeeld voor de pakketnaam) die door ons script worden overschreven.
 3. Kopieer de vooraf geïnstalleerde afbeelding (a.tar.bz2-bestand).
 4. Pas de sjabloonbestanden aan (zoals hierboven).
 5. Aanroepen dpkg-buildpakket in deze map om het bestand actual.deb te maken.
 6. Telefoongesprek reprepro, een tool die we gebruiken om de directorystructuren van de Debian-repository te beheren, om oude versies van dit apparaat te verwijderen en de nieuwe toe te voegen.

Zo simpel is het. Als u geïnteresseerd bent, kunnen de onbewerkte scripts worden gedownload. Ze hebben wat aanpassingen nodig voor uw installatie, omdat er hard gecodeerde mappen zijn.

Ik wil met een spelen!

Als je het leuk vindt om met slechts één apparaat te spelen, kun je het natuurlijk gewoon downloaden van de Turnkey Linux-website en het op je pc installeren (of een virtualisatie-oplossing zoals Xen of VMWare gebruiken).

Als je echter snel verschillende apparaten wilt uitproberen met behulp van de setup die we hebben gemaakt, is de snelste manier om een ​​VPS te huren. Als alternatief kunt u het DTC-configuratiescherm zelf installeren en onze Debian-repository toevoegen aan uw /etc/apt/sources.list. Deze setup vereist dat u een Xen-configuratie met volledige functionaliteit uitvoert en vereist een aanzienlijke configuratie.

Nog vragen?

Bron: Marc Warne

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie