Bellwether leiderschap

Bellwether leiderschap

Wat is bellwether-leiderschap?

Volgens Wikipedia, een klokkenluider is “elke entiteit in een bepaalde arena die dient om trends te creëren of te beïnvloeden of om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen.”

Die definitie sluit goed aan bij het onderwerp van dit artikel, want wat ik hoop over te brengen zijn die leiderschapskwaliteiten die het meest bevorderlijk zijn voor het beïnvloeden van anderen voor positieve verandering.

Interessant is dat de etymologie van het woord “bellwether” leerrijker en zelfs diepgaander is. Volgens een verhaal gebruikten Engelse herders een gecastreerde ram – ook wel bekend als a of – om de kudde te helpen beheren. Ondanks de ontbrekende mannelijkheid van de Ram, volgde de kudde schapen, die niet beter wisten, hem toch. Om de kudde gemakkelijk te kunnen lokaliseren in grote velden of dichte mist, hingen de herders een bel om de nek van het weer. Vandaar de term klokkenluider.

De multinationale zakelijke omgeving van vandaag is geïmmobiliseerd door een donderende storm van financiële instabiliteit, een dikke mist van besluiteloosheid en een angstaanjagend gebrek aan leiderschap. De huidige executives en ondernemers moeten deze storm doorstaan. Ze moeten degenen leiden die ervoor kiezen om hen te volgen met moed, vindingrijkheid, innovatie en kracht. Het belangrijkste is dat ze leiding moeten geven vanuit een positie die ze hebben verdiend door middel van effectiviteit en betrouwbaarheid, en niet alleen gedicteerd door hun titel als CEO.

Een treffend voorbeeld is IBM. Bridget van Kralingen, de algemeen directeur van IBM Noord-Amerika, legde in een recent Forbes-artikel uit: “Als je ongeveer een kwart eeuw teruggaat, was IBM op het toppunt van succes”, begon ze. “In de afgelopen twee decennia hadden we computers voor algemene doeleinden praktisch uitgevonden voor het bedrijfsleven. We hadden geholpen een man op de maan te zetten. Onze onderzoekers wonnen Nobelprijzen. Onze omzet en marktaandeel schoten omhoog toen klanten schreeuwden om onze nieuwste producten. In 1984 waren we waren de toast van Wall Street.”

“Nog geen decennium later”, vervolgde ze, “waren we toast. In 1993 boekten we wat destijds het grootste verlies in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven was, $ 8 miljard. We hadden een aantal belangrijke technologische verschuivingen gemist. Klanten. .. lieten ons in de steek voor snellere, wendbare concurrenten. Een belangrijke zakelijke publicatie bestempelde ons als een dinosaurus. Een ander zei dat ons tijdperk voorbij was.’

“Onze weg terug vinden naar groei en succes was een moeilijk en pijnlijk proces”, concludeerde ze. “Maar het illustreert dat bedrijven op het randje de zaken kunnen omdraaien als ze doen wat nodig is.”

Wat is er nodig voor Bellwether-leiderschap?

Moed: Doen wat nodig is, betekent vaak fundamentele verandering doorvoeren, en verandering kan beangstigend zijn.

Leiderschap veronderstelt ook leiden van voren. Je kunt je bedrijf niet vanaf de zijlijn leiden, of vanuit een comfortabel kantoor gescheiden van je volgers. Ze moeten je op het slagveld zien en jezelf moedig voor hen op het spel zetten. Een effectieve leider mag zijn collega’s nooit vragen iets te doen wat hij zelf niet wil doen. Leiderschap dat de term waardig is, vereist moed, want moed inspireert.

Vindingrijkheid: Succesvol zijn als leider betekent nooit opgeven. Falen is geen optie. Als je vindingrijk bent, kun je altijd een hulpmiddel vinden om het probleem op te lossen. Het is jouw taak als leider om geschikte, goedkope, multifunctionele tools te vinden – leer ze zelf te gebruiken – en leer vervolgens je volgers om ook experts te zijn. Als je dit hebt gedaan, zul je merken dat je collega’s je oplossingen brengen, geen problemen.

Social Media is het Zwitserse zakmes van de online toolbox. Of het nu uw doel is om uw klantenbestand uit te breiden, uw reputatie te versterken, uw concurrentie te verslaan, tijdige en efficiënte klantenservice te bieden of uw bedrijfskosten te verlagen, er is een gemakkelijk toegankelijke functionaliteit voor dat doel.

Ten slotte vereisen toewijding en creativiteit dat u de technologie voortdurend beoordeelt, altijd op zoek naar de volgende tool om uw effectiviteit en efficiëntie te vergroten.

Innovatie: Er is niets zo krachtig als een nieuw idee.

Leiderschap is veel meer dan een vaardigheid; het is een eeuwigdurend, creatief en besmettelijk mentaal proces. De resulterende innovaties zijn het kenmerk van inspirerende leiders.

Je mentale discipline kan het beste worden gebruikt wanneer het altijd de buitenkant van de envelop duwt, en je organisatorische bereik moet altijd groter zijn dan het bereik ervan. Een effectieve leider is nooit tevreden met de status-quo.

Bedrijven als Apple hebben onomstotelijk bewezen dat innovatie het meest betrouwbare wapen is in het arsenaal van bedrijven. Zonder dat stagneert een bedrijf, en daarmee wordt een bedrijf opmerkelijk. Innovatie is de kortste weg naar winst, de meest directe weg naar naamsbekendheid en de meest bevredigende beloning voor zowel uw medewerkers als uw management.

Kracht: Fysieke of mentale kracht, energie, het vermogen tot natuurlijke groei en overleving, sterke gevoelens, enthousiasme, intensiteit en zelfs juridische effectiviteit en validiteit, zijn allemaal elementen van kracht.

Een effectieve leider moet elke taak, elke beslissing en elke concurrentiesituatie krachtig en veerkrachtig benaderen. Hij moet een sfeer van bedrijfswelzijn creëren en zijn collega’s inspireren om hetzelfde te doen. Hij moet passie uitstralen voor zijn werk, zijn bedrijf en zijn missie. Het belangrijkste is dat een krachtige leider altijd voorbereid is op actie en actie is altijd de voorloper van succes.

Bron: Michael R. H. Stewart

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie