Bitcoin: alles wat het wil zijn?

Bitcoin: alles wat het wil zijn?

Als u $ 27 aan Bitcoin had uitgegeven toen het in 2009 door Satoshi Nakamoto werd gemaakt, zou uw investering nu meer dan $ 37.000.000 waard zijn.

Algemeen beschouwd als het grootste investeringsvehikel aller tijden, heeft Bitcoin in 2017 een snelle stijging gezien van $ 777 tot $ 17.000.

Door miljonairs te creëren uit opportunistische investeerders en financiële instellingen met open mond achter te laten, heeft Bitcoin zijn critici dit jaar bij elke mijlpaal beantwoord en sommigen geloven dat dit nog maar het begin is.

De lancering van Bitcoin-futures op 10 december, waarmee beleggers voor het eerst de Bitcoin-markt kunnen betreden via een grote gereguleerde Amerikaanse beurs, betekent dat we nog maar net zijn begonnen.

Wat Bitcoin zo waardevol maakt, is dat er een eindige hoeveelheid bestaat. Er zullen altijd maximaal 21 miljoen Bitcoins zijn en in tegenstelling tot normale fiat-valuta’s kunt u er niet zomaar meer van afdrukken wanneer u maar wilt. Dit komt omdat Bitcoin draait op een proof of work-protocol: om het te maken, moet je het minen met behulp van computerverwerkingskracht om complexe algoritmen op de Bitcoin-blockchain op te lossen. Zodra dit is bereikt, wordt u beloond met Bitcoin als betaling voor het “werk” dat u hebt gedaan. Helaas is de beloning die je krijgt voor mijnbouw bijna elk jaar drastisch afgenomen sinds de oprichting van Bitcoin, wat betekent dat voor de meeste mensen de enige haalbare manier om Bitcoin te krijgen is door het op een beurs te kopen. Is dat een risico dat het waard is om te nemen bij de huidige prijsniveaus?

Velen geloven dat Bitcoin gewoon een zeepbel is. Ik sprak met cryptocurrency-expert en langetermijnbelegger Duke Randal, die denkt dat het activum overgewaardeerd is: “Ik zou dit vergelijken met veel vraag- en aanbodbubbels in de geschiedenis, zoals Dutch Tulip Mania en de dotcom-bubbel van de late jaren 90. Prijzen zijn puur speculatie gebaseerd, en als je kijkt naar de functionaliteit van Bitcoin als een echte valuta, is het bijna gênant.” Voor degenen die het niet weten, de dotcom-zeepbel was een periode tussen 1997-2001 waarin veel internetbedrijven werden opgericht en buitensporig optimistische waarderingen kregen, puur gebaseerd op speculatie, die later met 80-90% kelderde toen de zeepbel in het begin begon in te storten. jaren 2000. Sommige bedrijven, zoals eBay en Amazon, herstelden zich en zitten nu ver boven die waarderingen, maar voor anderen was het het einde van de lijn.

Bitcoin is oorspronkelijk gemaakt om de macht van onze financiële systemen weg te nemen en mensen de controle over hun eigen geld te geven, de tussenpersoon uit te schakelen en peer-to-peer-transacties mogelijk te maken. Het is nu echter een van de langzaamste cryptocurrencies op de markt, de transactiesnelheid is vier keer langzamer dan de vijfde grootste cryptocurrency en de naaste concurrent voor betalingsoplossingen Litecoin. Niet-traceerbare privacymunt Monero maakt transacties nog sneller, met een gemiddelde blokkeringstijd van slechts twee minuten, een vijfde van de tijd dat Bitcoin het kan doen, en dat is zonder anonimiteit. ‘S Werelds op een na grootste cryptocurrency, Ethereum, heeft al een hoger transactievolume dan Bitcoin, ondanks dat het slechts $ 676 dollar per Ether is, vergeleken met $ 16.726 per Bitcoin van Bitcoin.

Dus waarom is de waarde van Bitcoin zo hoog? Ik stelde Duke Randal dezelfde vraag. “Het gaat allemaal terug op dezelfde vraag- en aanbodeconomie, relatief is er niet veel Bitcoin beschikbaar en de recente prijsstijging heeft veel media-aandacht getrokken, dit in combinatie met de lancering van Bitcoin-futures die velen als het eerste teken zien Bitcoin wordt geaccepteerd door de massamarkt, heeft ertoe geleid dat veel mensen op de kar springen voor financieel gewin. Zoals elk actief, wanneer er meer vraag is om te kopen dan te verkopen, gaat de prijs omhoog. Dit is slecht omdat deze nieuwe investeerders betreden de markt zonder de blockchain en de onderliggende principes van deze valuta’s te begrijpen, wat betekent dat ze waarschijnlijk zullen worden verbrand”.

Een andere reden is dat Bitcoin extreem volatiel is, het is bekend dat het in minder dan een minuut duizenden dollars omhoog of omlaag kan zwaaien, wat, als je het niet gewend bent of verwacht, ervoor zorgt dat minder ervaren beleggers in paniek raken met verkopen, wat resulteert in een verlies. Dit is nog een reden waarom Bitcoin moeite zal hebben om als betaalmiddel te worden aangenomen. De Bitcoin-prijs kan aanzienlijk schommelen tussen de tijd dat verkopers Bitcoin van klanten accepteren en doorverkopen aan beurzen voor hun lokale valuta. Deze grillige beweging kan hun hele winstgevendheid wegvagen. Zal deze instabiliteit binnenkort verdwijnen? Niet waarschijnlijk: Bitcoin is een relatief nieuwe activaklasse en hoewel het bewustzijn toeneemt, bezit slechts een zeer klein percentage van de wereldbevolking Bitcoin. Totdat het breder wordt verspreid en de liquiditeit aanzienlijk verbetert, zal de volatiliteit aanhouden.

Dus als Bitcoin behoorlijk nutteloos is als een echte valuta, wat zijn dan de toepassingen ervan? Velen geloven dat Bitcoin is geëvolueerd van een levensvatbare vorm van betaling naar een waardewinkel. Bitcoin is als “digitaal goud” en zal eenvoudig worden gebruikt als een benchmark voor andere cryptocurrencies en blockchain-projecten om te worden gemeten en verhandeld. Onlangs zijn er verhalen geweest van mensen in landen met hoge inflatie, zoals Zimbabwe, die Bitcoin kochten om vast te houden aan de rijkdom die ze hebben, in plaats van de waarde ervan te zien dalen onder de roekeloosheid van het centrale banksysteem.

Is het te laat om betrokken te raken bij Bitcoin? Als je gelooft in wat deze cryptocurrencies voor de wereld zullen doen, dan is het nooit te laat om mee te doen, maar met de kosten van Bitcoin die zo hoog zijn, is het voor sommigen een boot die al heeft gevaren. Je kunt beter kijken naar Litecoin, een stijging van 6908% voor het jaar of Ethereum, dat een ongelooflijke 7521% is voor het jaar. Deze nieuwere, snellere valuta’s hopen te bereiken wat Bitcoin voor het eerst in 2009 wilde doen en door de overheid beheerde fiat-valuta’s te vervangen.

Wie weet wat de prijs van deze valuta over tien, vijftien of zelfs twintig jaar zal zijn? Eén ding is echter zeker, we kunnen ons maar beter vastbinden, want het wordt een wilde rit.

Bron: Eddie Luchford

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie