Bluetooth Health Data Profile (HDP) en het Android 4.0-besturingssysteem

Bluetooth Health Data Profile (HDP) en het Android 4.0-besturingssysteem

Stel je voor dat je een arts bent en een patiënt hebt met een hartaandoening. De patiënt is momenteel bij een vriend thuis en ondervindt problemen. Uw Android-telefoon waarschuwt u voor het mogelijke probleem. U opent de waarschuwing en kunt in realtime de hartslag, bloeddruk, bloedzuurstofniveaus en andere vitale statistieken van uw patiënt zien die u zullen helpen bij het bepalen van de volgende stappen. U besluit dat uw patiënt in nood is en stuurt met een druk op de knop een ambulance en belt direct uw patiënt. De locatie van uw patiënt is ook bekend door de gps in hun smartphone.

Dit scenario wordt snel realiteit met een recente technologische ontwikkeling: Bluetooth Health Data Profile (HDP). Bluetooth HDP is een nieuwe laag bovenop de Bluetooth-protocolstack die een standaardset instructies voor medische apparaten specificeert. Het Bluetooth HDP-apparaat maakt veilig verbinding en verzendt gegevens naar een smartphone of andere ontvanger. De gegevens kunnen vervolgens worden verzonden naar een centrale applicatie voor gezondheidsbeheer die wordt gebruikt door de artsen, verpleegkundigen, thuiszorgverleners, enz.

Het is waar dat er momenteel duizenden medische apparaten zijn waarop Bluetooth is ingeschakeld. Tot nu toe was er echter geen standaard set instructies om gegevens uit te wisselen. Dit betekent dat elk apparaat zijn eigen eigen applicatie moet hebben om mee te communiceren. Bluetooth HDP-apparaten zullen kunnen communiceren met applicaties die zijn ontwikkeld om de nieuwe standaard te ondersteunen. Een groot voordeel voor de consument is dat we bij de ene leverancier een hartmonitor kunnen kopen en bij de andere een bloedzuurstofmeter. Beide apparaten kunnen nu communiceren met het door uw zorgverlener gekozen gezondheidsbeheersysteem. Dit is goed voor de consument omdat het ons keuze geeft en ons niet vasthoudt aan de oplossing van één enkele leverancier. We zijn ook in staat om de beste hardware en software te kiezen en in te kopen tegen concurrerende prijzen.

Waarom hebben we een standaard set instructies nodig? Stel je voor dat het web geen standaard set protocollen en technologie zou gebruiken om webpagina’s te presenteren? Dit zou betekenen dat je een specifieke browser nodig hebt om een ​​website te bekijken die is gebouwd met technologie X en een andere voor een browser die is gebouwd met technologie Y. Eén webbrowser, zoals Firefox, kan wel of niet met elke website werken. Door deze standaarden kunnen we één browser gebruiken om op het web te surfen.

Fabrikanten van medische hulpmiddelen en ontwikkelaars van software voor gezondheidsbeheer zullen de grootste gebruikers van deze technologie zijn. Omdat we een steeds ouder wordende bevolking hebben, moeten zorgaanbieders betere manieren bedenken om hun klanten hoogwaardige zorg te bieden en mee te groeien met het toenemende aantal gevallen. Er zijn echter ook anderen die van deze technologie kunnen profiteren. Fabrikanten van cardioapparatuur kunnen bijvoorbeeld Bluetooth HDP gebruiken om gegevens te ontvangen van een hartmonitor die door de gebruiker wordt gedragen en deze naar de loopband te sturen waarop ze lopen. De snelheid van de loopband kan worden verhoogd of verlaagd op basis van gegevens die zijn ontvangen van de hartmonitor en afhankelijk van het type training. De hartmonitor kan ook op elke andere loopband in elke andere sportschool worden gebruikt, zolang het maar een Bluetooth HDP-apparaat is.

De mogelijkheden voor de implementatie van Bluetooth HDP zijn eindeloos. Creatieve individuen en groepen zullen deze technologie natuurlijk tot het uiterste drijven.

Sommige apparaten ondersteunen momenteel Bluetooth HDP

  • HUAWEI MediaPad
  • uzHealth HDP-weegschaal
  • Nonin-oximeter
  • Android 4.0-apparaten en vele andere…

Bron: William Shorte

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie