Bouw eenvoudig uw eigen website met WordPress

Bouw eenvoudig uw eigen website met WordPress

Als u vanuit huis werkt of dat ongrijpbare eerste project probeert te krijgen, is het maken van een professionele website een belangrijke stap. Als thuisbasis voor uw bedrijf kan uw website uw vaardigheden laten zien, details over uw ervaring geven en potentiële klanten en klanten een handige manier bieden om contact met u op te nemen.

Bovendien is het kunnen maken van of werken met een website een handige vaardigheid op zich. Voor veel mensen die thuis werken, is de mogelijkheid om een ​​website in de lucht te krijgen een extra service die aan uw bestaande klanten kan worden verkocht.

U hoeft geen fortuin uit te geven om een ​​website voor u te laten ontwikkelen. Je kunt het zelf doen, ook als je nog nooit ervaring hebt gehad. Gelukkig is er een geheim: WordPress. WordPress is een gratis systeem dat het proces van webontwikkeling stroomlijnt en vereenvoudigt en, zoals u zult ontdekken, toch flexibel genoeg kan zijn voor zowat elke denkbare website.

Wat doet WordPress naast bloggen?

Veel mensen hebben gehoord van WordPress, maar begrijpen niet de volledige mogelijkheden van het systeem. De meeste mensen denken dat WordPress een platform is om te bloggen, terwijl het in feite veel meer is dan dat.

Tegenwoordig is WordPress uitgegroeid tot wat een contentmanagementsysteem of CMS zou worden genoemd. Een CMS is een hulpmiddel om alle informatie die nodig is voor uw website op te slaan en op een professionele, overzichtelijke manier aan uw bezoekers te presenteren. Andere contentmanagementsystemen zijn Joomla en Drupal, maar de realiteit is dat WordPress het gemakkelijkst te begrijpen, het gemakkelijkst om mee te werken en het gemakkelijkst aanpasbaar is.

Laten we eens kijken – in eenvoudige bewoordingen – hoe WordPress precies werkt als het eenmaal is geïnstalleerd:

  • U krijgt toegang tot een handige WYSIWYG-interface (What You See Is What You Get) om veilig te werken met alle inhoud op uw website
  • U kunt nieuwe webpagina’s in verschillende indelingen maken
  • De inhoud die u maakt, wordt opgeslagen in een database
  • U kunt dezelfde interface gebruiken om uw inhoud in de database te bewerken
  • Wanneer bezoekers uw website bezoeken, wordt de informatie in de database aan hen gepresenteerd in een websitelay-out. U kunt deze lay-out op elk moment wijzigen en uw inhoud krijgt automatisch de juiste uitstraling

Technisch gezien is WordPress redelijk geavanceerd. In de negen jaar sinds het platform voor het eerst werd gelanceerd, is deze geavanceerde functionaliteit op allerlei spannende manieren gebruikt.

Waarom zou je WordPress gebruiken?

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom mensen WordPress als hun CMS kiezen. Het antwoord is omdat WordPress zo ongeveer alles wat je wilt doen makkelijker, sneller en handiger kan maken!

Persbureau Reuters gebruikt WordPress om journalisten op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Muziekstreamingservice Spotify voedt zijn hele website met WordPress.

WordPress maakt het maken, bewerken en organiseren van uw inhoud eenvoudig en daardoor minder tijdrovend. Dat geeft u meer tijd om u te concentreren op andere aspecten van uw bedrijf. WordPress geeft je ook de kans om een ​​professioneel ontwerp te krijgen om je website er geweldig uit te laten zien – vaak gratis.

De beste manier om te zien hoe WordPress het opzetten van uw website stroomlijnt, is door het zelf te proberen. WordPress is eenvoudig te installeren op uw webhosting of, als u zich aanmeldt op de WordPress-website, kunt u de functies ervan verkennen zonder dat u deze hoeft in te stellen.

WordPress installeren gemakkelijk gemaakt

Er zijn een paar verschillende manieren om met WordPress aan de slag te gaan, afhankelijk van uw budget, uw expertise en of u een webhostingservice gebruikt.

Als je alleen WordPress uitprobeert en geen eigen webhosting hebt, ga dan naar signup.wordpress.com en meld je aan voor een gratis account. U wordt door het hele proces van het maken van uw WordPress-site geleid, die voor u op de WordPress-servers wordt opgeslagen. Het is ook mogelijk om tijdens het aanmeldingsproces te betalen voor een aangepaste domeinnaam (het adres van uw website).

Als alternatief, als u al een webhostingplan heeft dat PHP en MySQL ondersteunt, kunt u uw eigen WordPress op uw server installeren. Dit kan door naar WordPress.org te gaan en de benodigde bestanden te downloaden. De website biedt ook een handige handleiding om WordPress in 5 minuten te installeren.

Kijk ten slotte of uw webhostingprovider een automatisch scriptinstallatieprogramma zoals Softaculous aanbiedt. Als dat het geval is, kunt u inloggen vanaf uw webhosting-configuratiescherm en WordPress in slechts een paar klikken installeren.

Een geweldig thema vinden

Zodra WordPress in gebruik is, moet u inloggen met de gegevens die u tijdens het instellen hebt gekozen – meestal op uwdomein.com/wp-admin. Aan de linkerkant ziet u het WordPress-dashboard, een configuratiescherm waarmee u met uw website kunt werken en een reeks verschillende menu-items. Een goede plek om te beginnen is door een thema te selecteren in het menu Uiterlijk.

Via het tabblad ‘Thema’s installeren’ bovenaan uw scherm kunt u een uitgebreide database met lay-outs en ontwerpen voor uw website verkennen. Van conventionele zakelijke lay-outs tot onderscheidende en ongewone looks, er zijn momenteel 1.607 thema’s beschikbaar. Nadat u er een hebt gevonden die u bevalt, is installeren net zo eenvoudig als klikken op de knop ‘Nu installeren’.

Naast deze gratis WordPress-thema’s die beschikbaar zijn vanuit uw configuratiescherm, bieden veel websites een grote selectie aan thema’s – sommige zijn gratis en sommige zijn ‘premium’-thema’s die kosten in rekening brengen. Als je net begint met WordPress, is een gratis thema een goede keuze. Natuurlijk staat het betalen voor een premium thema garant voor hoge kwaliteit, goede prestaties en voortdurende ondersteuning van de thema-ontwikkelaars.

Bekijk deze websites voor professionele WordPress-thema’s:

  • ThemaBos
  • WooThema’s
  • GetYourThemes

Nadat u uw thema hebt geïnstalleerd, kunt u het gemakkelijk aanpassen aan uw specifieke vereisten. U kunt dit doen met behulp van widgets.

Widgets gebruiken

Veel mensen kiezen voor WordPress omdat er zoveel professioneel ogende thema’s voor beschikbaar zijn. Het kan echter handig zijn om het door u gekozen thema aan te passen om het persoonlijker te maken.

Wanneer een ontwikkelaar een thema maakt, geeft hij specifieke delen van de lay-out een naam die u kunt aanpassen. U kunt bijvoorbeeld het menu bovenaan uw lay-out, een zijbalk die langs de zijkant van elke pagina loopt of de voettekst wijzigen.

Selecteer in het menu Uiterlijk op uw WordPress-configuratiescherm de optie Widgets. Aan de rechterkant ziet u een lijst met de verschillende gebieden van uw thema die u kunt aanpassen. Aan de linkerkant is er een reeks meegeleverde widgets die u eenvoudig naar het relevante gedeelte kunt slepen en neerzetten.

Standaard WordPress-widgets bevatten links naar andere websites, een automatische lijst van uw pagina’s en een kalender van wanneer berichten zijn gepubliceerd. U kunt ook gratis andere widgets installeren in de vorm van plug-ins.

Gebruik widgets om uw thema te personaliseren. Als u eenmaal tevreden bent, is het tijd om na te denken over het allerbelangrijkste: uw inhoud.

Pagina’s en berichten

Een veelvoorkomend obstakel voor mensen die nieuw zijn bij WordPress, is het onderscheid tussen twee vergelijkbare soorten inhoud: pagina’s en berichten. Wanneer u iets op uw website wilt publiceren, moet u beslissen of het een pagina of een bericht is en de juiste optie selecteren.

Oorspronkelijk bood WordPress alleen de mogelijkheid om berichten te maken – een term die een afkorting is voor blogberichten. Berichten zijn inhoudsitems die tijdspecifiek zijn en wanneer ze worden gemaakt, hebben ze de huidige tijd en datum eraan gekoppeld. Als je een nieuw bericht maakt, gebeuren er twee dingen:

  • Er wordt een individuele webpagina gemaakt met de inhoud van uw bericht
  • Je bericht wordt toegevoegd aan een enkele pagina die elk afzonderlijk bericht verzamelt

Dit is misschien duidelijker als voorbeeld – stel je voor dat je een blogsectie op je website hebt, op uwdomein.com/blog. Wanneer u een nieuwe blogpost publiceert, wordt er één pagina gemaakt – dit kan bijvoorbeeld zijn: uwdomein.com/blog/mijn-postnaam. Maar tegelijkertijd wordt uw blogbericht toegevoegd aan de centrale pagina op uwdomein.com/blog, uw bezoekers de kans geven om al uw meest recente berichten op één handige plaats te zien.

Berichten worden ook toegevoegd aan de RSS-feed van uw website – daarover meer in ons volgende artikel over geavanceerde WordPress-tips. Pagina’s daarentegen zijn statische items waaraan geen datum is gekoppeld. Het zijn de pagina’s van uw website die op zichzelf staan ​​en algemene informatie over uw bedrijf bieden.

Als je nog steeds niet zeker bent, stel jezelf dan deze vraag voordat je je inhoud maakt – is dit iets dat op zichzelf staat (een pagina), of iets dat deel uitmaakt van een gedeelte van de website dat ik regelmatig zal bijwerken (een bericht)?

Ontdek en leer on-the-fly

U begrijpt nu de concepten van WordPress, inclusief wat het kan doen, algemene terminologie en waarom u WordPress zou moeten gebruiken om uw site te bouwen. Dus begin met ontdekken!

Het mooie van WordPress is dat het intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Alles wat u maakt, kan gemakkelijk worden verwijderd of bewerkt, dus het beste advies is om de menu-opties in uw configuratiescherm te controleren en nu meteen aan uw inhoud te werken.

Als je eenmaal een begin hebt gemaakt, lees dan zeker ons volgende artikel over het optimaal benutten van je WordPress-installatie om een ​​website te maken die zich echt onderscheidt van de rest.

Bron: Elizabeth W Conley

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie