Crypto TREND – Vijfde editie

Crypto TREND – Vijfde editie

Zoals we hadden verwacht, hebben we sinds het publiceren van Crypto TREND veel vragen van lezers ontvangen. In deze editie zullen we de meest voorkomende beantwoorden.

Wat voor soort veranderingen komen er aan die game changers kunnen zijn in de cryptocurrency-sector?

Een van de grootste veranderingen die de cryptocurrency-wereld zal beïnvloeden, is een alternatieve methode voor blokvalidatie, genaamd Proof of Stake (PoS). We zullen proberen deze uitleg redelijk hoog te houden, maar het is belangrijk om een ​​conceptueel begrip te hebben van wat het verschil is en waarom het een significante factor is.

Onthoud dat de onderliggende technologie met digitale valuta blockchain wordt genoemd en dat de meeste van de huidige digitale valuta een validatieprotocol gebruiken dat Proof of Work (PoW) wordt genoemd.

Bij traditionele betaalmethoden moet u een derde partij vertrouwen, zoals Visa, Interact of een bank, of een verrekenkantoor voor cheques om uw transactie af te handelen. Deze vertrouwde entiteiten zijn “gecentraliseerd”, wat betekent dat ze hun eigen privé-grootboek bijhouden waarin de transactiegeschiedenis en het saldo van elke rekening worden opgeslagen. Zij zullen u de transacties laten zien en u moet ermee instemmen dat het correct is, anders start u een geschil. Alleen de partijen bij de transactie zien het ooit.

Met Bitcoin en de meeste andere digitale valuta’s zijn de grootboeken “gedecentraliseerd”, wat betekent dat iedereen op het netwerk een kopie krijgt, dus niemand hoeft een derde partij, zoals een bank, te vertrouwen, omdat iedereen de informatie direct kan verifiëren. Dit verificatieproces wordt ‘gedistribueerde consensus’ genoemd.

PoW vereist dat “werk” wordt gedaan om een ​​nieuwe transactie te valideren voor invoer op de blockchain. Bij cryptocurrencies wordt die validatie gedaan door “miners”, die complexe algoritmische problemen moeten oplossen. Naarmate de algoritmische problemen complexer worden, hebben deze ‘mijnwerkers’ duurdere en krachtigere computers nodig om de problemen voor iedereen op te lossen. “Mijnbouw”-computers zijn vaak gespecialiseerd en gebruiken meestal ASIC-chips (Application Specific Integrated Circuits), die bedrevener en sneller zijn in het oplossen van deze moeilijke puzzels.

Hier is het proces:

  • Transacties worden gebundeld in een ‘blok’.
  • De miners verifiëren dat de transacties binnen elk blok legitiem zijn door de hashing-algoritme-puzzel op te lossen, bekend als het “proof of work-probleem”.
  • De eerste miner die het “proof of work-probleem” van het blok oplost, wordt beloond met een kleine hoeveelheid cryptocurrency.
  • Eenmaal geverifieerd, worden de transacties opgeslagen in de openbare blockchain over het hele netwerk.
  • Naarmate het aantal transacties en miners toeneemt, neemt ook de moeilijkheid om de hash-problemen op te lossen toe.

Hoewel PoW hielp om blockchain en gedecentraliseerde, betrouwbare digitale valuta van de grond te krijgen, heeft het enkele echte tekortkomingen, vooral met de hoeveelheid elektriciteit die deze mijnwerkers verbruiken om de “proof of work-problemen” zo snel mogelijk op te lossen. Volgens de Bitcoin Energy Consumption Index van Digiconomist gebruiken Bitcoin-mijnwerkers meer energie dan 159 landen, waaronder Ierland. Naarmate de prijs van elke Bitcoin stijgt, proberen steeds meer miners de problemen op te lossen, waarbij ze nog meer energie verbruiken.

Al dat stroomverbruik om de transacties te valideren, heeft velen in de digitale valutaruimte gemotiveerd om op zoek te gaan naar een alternatieve methode om de blokken te valideren, en de leidende kandidaat is een methode genaamd “Proof of Stake” (PoS).

PoS is nog steeds een algoritme en het doel is hetzelfde als in de proof of work, maar het proces om het doel te bereiken is heel anders. Met PoS zijn er geen miners, maar in plaats daarvan hebben we ‘validators’. PoS vertrouwt op vertrouwen en de wetenschap dat alle mensen die transacties valideren de huid in het spel hebben.

Op deze manier is een PoS-validator, in plaats van energie te gebruiken om PoW-puzzels te beantwoorden, beperkt tot het valideren van een percentage transacties dat een afspiegeling is van zijn of haar eigendomsbelang. Een validator die bijvoorbeeld 3% van de beschikbare Ether bezit, kan theoretisch slechts 3% van de blokken valideren.

In PoW hangt de kans dat je het proof of work-probleem oplost af van hoeveel rekenkracht je hebt. Bij PoS hangt het af van hoeveel cryptovaluta je op ‘stake’ hebt staan. Hoe hoger de inzet die je hebt, hoe groter de kans dat je het blok oplost. In plaats van cryptomunten te winnen, ontvangt de winnende validator transactiekosten.

Validators voeren hun inzet in door een deel van hun fondstokens te ‘vergrendelen’. Als ze iets kwaadaardigs proberen te doen tegen het netwerk, zoals het creëren van een ‘ongeldige blokkering’, wordt hun inzet of borg verbeurd. Als ze hun werk doen en het netwerk niet schenden, maar niet het recht winnen om de blokkering te valideren, krijgen ze hun inzet of aanbetaling terug.

Als u het fundamentele verschil tussen PoW en PoS begrijpt, is dat alles wat u hoeft te weten. Alleen degenen die van plan zijn mijnwerkers of validators te worden, moeten alle ins en outs van deze twee validatiemethoden begrijpen. Het grootste deel van het grote publiek dat cryptocurrencies wil bezitten, zal deze eenvoudig via een beurs kopen en niet deelnemen aan het daadwerkelijk minen of valideren van bloktransacties.

De meesten in de cryptosector zijn van mening dat digitale tokens, om op lange termijn te overleven, digitale tokens moeten overschakelen naar een PoS-model. Op het moment van schrijven van dit bericht is Ethereum de op een na grootste digitale valuta achter Bitcoin en hun ontwikkelingsteam heeft de afgelopen jaren gewerkt aan hun PoS-algoritme genaamd “Casper”. De verwachting is dat we Casper in 2018 zullen zien implementeren, waardoor Ethereum een ​​voorsprong heeft op alle andere grote cryptocurrencies.

Zoals we eerder in deze sector hebben gezien, kunnen grote gebeurtenissen zoals een succesvolle implementatie van Casper de prijzen van Ethereum veel hoger doen stijgen. We houden u op de hoogte in toekomstige uitgaven van Crypto TREND.

Blijf kijken!

Bron: Martin Straith

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie