Cryptocurrency: de fintech-disruptor

Cryptocurrency: de fintech-disruptor

Blockchains, sidechains, mining – terminologieën in de clandestiene wereld van cryptocurrency stapelen zich met minuten op. Hoewel het onredelijk klinkt om nieuwe financiële voorwaarden te introduceren in een toch al ingewikkelde financiële wereld, bieden cryptocurrencies een broodnodige oplossing voor een van de grootste ergernissen in de huidige geldmarkt: transactiebeveiliging in een digitale wereld. Cryptocurrency is een bepalende en ontwrichtende innovatie in de snel veranderende wereld van fin-tech, een relevant antwoord op de behoefte aan een veilig ruilmiddel in de dagen van virtuele transacties. In een tijd waarin deals slechts cijfers en cijfers zijn, stelt cryptocurrency voor om precies dat te doen!

In de meest rudimentaire vorm van de term is cryptocurrency een proof-of-concept voor alternatieve virtuele valuta die beveiligde, anonieme transacties belooft via peer-to-peer online mesh-netwerken. De verkeerde benaming is meer een eigendom dan een werkelijke valuta. In tegenstelling tot alledaags geld, werken cryptocurrency-modellen zonder centrale autoriteit, als een gedecentraliseerd digitaal mechanisme. In een gedistribueerd cryptocurrency-mechanisme wordt het geld uitgegeven, beheerd en goedgekeurd door het collectieve peer-netwerk van de gemeenschap – waarvan de continue activiteit bekend staat als mijnbouw op de machine van een peer. Succesvolle mijnwerkers ontvangen ook munten als waardering voor hun tijd en middelen die ze hebben gebruikt. Eenmaal gebruikt, wordt de transactie-informatie uitgezonden naar een blockchain in het netwerk onder een openbare sleutel, waardoor wordt voorkomen dat elke munt twee keer door dezelfde gebruiker wordt uitgegeven. De blockchain kan worden gezien als het kasregister. Munten zijn beveiligd achter een met een wachtwoord beveiligde digitale portemonnee die de gebruiker vertegenwoordigt.

De levering van munten in de wereld van digitale valuta wordt vooraf beslist, vrij van manipulatie, door personen, organisaties, overheidsinstanties en financiële instellingen. Het cryptocurrency-systeem staat bekend om zijn snelheid, aangezien transactieactiviteiten via de digitale portefeuilles binnen enkele minuten geld kunnen opleveren, vergeleken met het traditionele banksysteem. Het is ook grotendeels onomkeerbaar door het ontwerp, waardoor het idee van anonimiteit verder wordt versterkt en alle verdere kansen om het geld terug te leiden naar de oorspronkelijke eigenaar worden geëlimineerd. Helaas hebben de meest opvallende kenmerken – snelheid, veiligheid en anonimiteit – cryptomunten ook tot de transactiemethode voor tal van illegale transacties gemaakt.

Net als de geldmarkt in de echte wereld, fluctueren valutakoersen in het digitale muntecosysteem. Vanwege de eindige hoeveelheid munten, als de vraag naar valuta toeneemt, stijgen munten in waarde. Bitcoin is de grootste en meest succesvolle cryptocurrency tot nu toe, met een marktkapitalisatie van $ 15,3 miljard, 37,6% van de markt veroverd en momenteel geprijsd op $ 8.997,31. Bitcoin kwam in december 2017 op de valutamarkt door te worden verhandeld tegen $ 19.783.21 per munt, voordat het in 2018 plotseling een duik nam. De daling is deels te wijten aan de opkomst van alternatieve digitale munten zoals Ethereum, NPCcoin, Ripple, EOS, Litecoin en MintChip.

Vanwege hardgecodeerde limieten op hun aanbod, wordt aangenomen dat cryptocurrencies dezelfde economische principes volgen als goud – de prijs wordt bepaald door het beperkte aanbod en de fluctuaties van de vraag. Met de constante schommelingen in de wisselkoersen, moet hun duurzaamheid nog worden bezien. Bijgevolg is de investering in virtuele valuta op dit moment meer speculatie dan een alledaagse geldmarkt.

In de nasleep van de industriële revolutie is deze digitale valuta een onmisbaar onderdeel van technologische ontwrichting. Vanuit het oogpunt van een toevallige waarnemer kan deze opkomst er tegelijkertijd opwindend, dreigend en mysterieus uitzien. Terwijl sommige econoom sceptisch blijven, zien anderen het als een bliksemrevolutie van de monetaire industrie. Conservatief gezien zullen de digitale munten tegen 2030 ongeveer een kwart van de nationale valuta’s in de ontwikkelde landen verdringen. Dit heeft al een nieuwe activaklasse gecreëerd naast de traditionele wereldeconomie en in de komende jaren zal een nieuwe reeks investeringsvehikels voortkomen uit cryptofinanciering. Onlangs heeft Bitcoin mogelijk een duik genomen om andere cryptocurrencies onder de aandacht te brengen. Maar dit duidt niet op een crash van de cryptocurrency zelf. Terwijl sommige financiële adviseurs de nadruk leggen op de rol van regeringen bij het neerslaan van de clandestiene wereld om het centrale bestuursmechanisme te reguleren, staan ​​anderen erop de huidige free-flow voort te zetten. Hoe populairder cryptocurrencies zijn, hoe meer controle en regulering ze aantrekken – een veel voorkomende paradox die de digitale biljet bederft en het primaire doel van zijn bestaan ​​​​uitholt. Hoe dan ook, het gebrek aan tussenpersonen en toezicht maakt het opmerkelijk aantrekkelijk voor de investeerders en zorgt ervoor dat de dagelijkse handel drastisch verandert. Zelfs het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vreest dat cryptocurrencies in de nabije toekomst centrale banken en internationaal bankieren zullen verdringen. Na 2030 zal de reguliere handel worden gedomineerd door de crypto-toeleveringsketen, die minder wrijving en meer economische waarde zal bieden tussen technologisch bedreven kopers en verkopers.

Als cryptocurrency een essentieel onderdeel van het bestaande financiële systeem wil worden, zal het moeten voldoen aan zeer uiteenlopende financiële, regelgevende en maatschappelijke criteria. Het moet hackerbestendig, consumentvriendelijk en zwaar beveiligd zijn om het fundamentele voordeel te bieden aan het reguliere monetaire systeem. Het moet de anonimiteit van de gebruiker bewaren zonder een kanaal te zijn voor witwassen, belastingontduiking en internetfraude. Aangezien dit must-haves zijn voor het digitale systeem, zal het nog een paar jaar duren om te begrijpen of cryptocurrency in staat zal zijn om te concurreren met de echte wereldvaluta in volle gang. Hoewel het waarschijnlijk zal gebeuren, zal het succes (of het gebrek daaraan) van cryptocurrency om de uitdagingen aan te gaan het fortuin van het monetaire systeem in de komende dagen bepalen.

Bron: Riasat Noor

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie