De echte kosten van het gesloten platform van de iPhone

De echte kosten van het gesloten platform van de iPhone

Inmiddels ben je ongetwijfeld op de hoogte van Apple’s gesloten OS X-platform dat beschikbaar is op de iPhone, waardoor wordt voorkomen dat er software van derden voor het apparaat wordt gemaakt. In feite zou je kunnen worden aangemoedigd door het feit dat het apparaat toekomstige softwaretitels zal aanbieden via de gebruiksvriendelijke iTunes-winkels. Wat u zich echter misschien niet realiseert, is dat Apple de deur op het gebied van een gevarieerd en divers softwarelandschap sluit voor zijn technologische lieveling.

Apple brengt een grote klap toe aan de mobiele software-industrie als geheel. Door software te promoten als een kenmerk van hardware, zou het bedrijf de veronderstelling kunnen bestendigen dat software niet langer een afzonderlijke entiteit van een mobiel apparaat is, waardoor consumenten de indruk krijgen dat hardwaremakers de enige leveranciers zijn van hoogwaardige, compatibele titels. Brengt je bijna terug naar de oude tijd van Mac versus Windows.

Terwijl Mac vs. Windows op het pc-platform gedeeltelijk werd verlicht toen Apple MS Office-titels en -vensters gelijktijdig met OS X liet draaien, is er geen voorzienbaar einde in zicht aan Apple’s horde van softwareontwikkelingsrechten. In de Wall Street Journal van vandaag beweerde Apple-CEO Steve Jobs: “De iPhone is het meest geavanceerde softwareplatform dat ooit voor een mobiel apparaat is gemaakt.” Toevoegen: “We denken dat softwarefuncties de komende jaren de actie zullen zijn.”

Deze “actie” zal zeker leiden tot hogere inkomsten voor Apple en minder opties voor consumenten. Had ik ook al iets gezegd over Microsoft Exchange? Omdat u zonder dit niet in staat zult zijn om uw werktaken effectief uit te voeren in combinatie met de op Microsoft gebaseerde software waarop uw kantoor waarschijnlijk draait. En wat betreft mensen die alleen e-mailen en bellen, veel succes met het verkrijgen van de IT-afdeling om u IMAP te laten gebruiken voor vertrouwelijke bedrijfse-mails.

De echte kosten van het gesloten platform van Apple zullen niet meteen duidelijk zijn. In feite heeft het misschien niet meteen impact. De mobiele software-industrie zal echter een aanzienlijke tegenslag krijgen als Apple in staat is de perceptie van de consument te verschuiven naar het idee dat software een exclusief onderdeel is van de hardware waarop het draait. Terwijl mobiele software in werkelijkheid een eigen entiteit is en zou moeten zijn, los van een bepaalde productlijn of hardware.

Als dit mag gebeuren, zal de diversiteit en het aantal beschikbare softwaretitels langzaam afnemen totdat we opnieuw, net als de vroege Mac- en Windows-oorlogen, gebonden zijn aan een specifieke en eenzame reeks applicaties op basis van welk apparaat men koopt. Als ik het me goed herinner, zat Mac in die tijd qua applicaties en software aan de korte kant. En hoewel Apple’s voorspelde 10 miljoen verkochte eenheden een enorm aantal lijken, is het nog steeds maar een fractie van de markt voor mobiele apparaten, waarbij smartphones met Blackberry en Windows Mobile beide het verkoopdoel van Apple meerdere keren overtreffen. Apple zal dus een aantal zeer sterke applicaties moeten maken om te kunnen concurreren met de duizenden ontwikkelaars over de hele wereld die werken aan het maken van software voor het Windows Mobile-platform.

Bron: Jordan Corning

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie