De “experts” krijgen crypto helemaal verkeerd

De “experts” krijgen crypto helemaal verkeerd

Bitcoin piekte ongeveer een maand geleden, op 17 december, op een hoogtepunt van bijna $ 20.000. Terwijl ik dit schrijf, is de cryptocurrency minder dan $ 11.000 … een verlies van ongeveer 45%. Dat is meer dan $150 miljard in verloren marktkapitalisatie.

Cue veel handenwringen en tandengeknars in het crypto-commentariaat. Het is nek-aan-nek, maar ik denk dat de ‘ik zei het je’-menigte een voorsprong heeft op de ‘excuseermakers’.

Hier is het ding: tenzij je net je shirt bent kwijtgeraakt op bitcoin, maakt dit helemaal niets uit. En de kans is groot dat de ‘experts’ die u in de pers ziet, u niet vertellen waarom.

In feite is de crash van bitcoin geweldig … omdat het betekent dat we allemaal kunnen stoppen met denken aan cryptocurrencies.

De dood van Bitcoin…

Over een jaar of zo praten mensen niet meer over bitcoin in de rij bij de supermarkt of in de bus, zoals nu. Dit is waarom.

Bitcoin is het product van gerechtvaardigde frustratie. De ontwerper zei expliciet dat de cryptocurrency een reactie was op misbruik door de overheid van fiat-valuta’s zoals de dollar of de euro. Het moest een onafhankelijk, peer-to-peer betalingssysteem bieden op basis van een virtuele valuta die niet kon worden verlaagd, aangezien er een eindig aantal was.

Die droom is allang overboord gegooid ten gunste van rauwe speculatie. Ironisch genoeg geven de meeste mensen om bitcoin omdat het een gemakkelijke manier lijkt om meer fiat-valuta te krijgen! Ze bezitten het niet omdat ze er pizza’s of benzine mee willen kopen.

Behalve dat het een vreselijke manier is om elektronisch transacties uit te voeren – het is tergend langzaam – heeft het succes van bitcoin als speculatief spel het nutteloos gemaakt als valuta. Waarom zou iemand het uitgeven als het zo snel waardeert? Wie zou er een accepteren als hij snel in waarde daalt?

Bitcoin is ook een belangrijke bron van vervuiling. Er is 351 kilowattuur elektriciteit nodig om één transactie te verwerken – waarbij ook 172 kilo koolstofdioxide in de atmosfeer vrijkomt. Dat is genoeg om een ​​Amerikaans huishouden een jaar lang van stroom te voorzien. De energie die tot nu toe door alle bitcoin-mijnbouw is verbruikt, zou bijna 4 miljoen Amerikaanse huishoudens een jaar lang van stroom kunnen voorzien.

Paradoxaal genoeg het succes van bitcoin als ouderwets speculatief spel – niet het beoogde libertaire gebruik ervan – heeft geleid tot repressie door de overheid.

China, Zuid-Korea, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk hebben verboden of beperkingen op de handel in bitcoin geïmplementeerd, of overwegen dit. Verschillende intergouvernementele organisaties hebben opgeroepen tot gezamenlijke actie om de voor de hand liggende zeepbel te bedwingen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission, die ooit waarschijnlijk op bitcoin gebaseerde financiële derivaten leek goed te keuren, lijkt nu aarzelend.

En volgens Investing.com: “De Europese Unie voert strengere regels in om het witwassen van geld en terrorismefinanciering op virtuele valutaplatforms te voorkomen. Ze onderzoekt ook limieten voor de handel in cryptocurrency.”

Misschien zien we ooit een functionele, algemeen geaccepteerde cryptocurrency, maar het zal geen bitcoin zijn.

… Maar een boost voor crypto-activa

Goed. Door over bitcoin te komen, kunnen we zien waar de echte waarde van crypto-activa ligt. Hier is hoe.

Om het metrosysteem van New York te gebruiken, heb je tokens nodig. Je kunt ze niet gebruiken om iets anders te kopen… hoewel je zou kunnen verkoop ze aan iemand die meer de metro wilde gebruiken dan jij.

Als er een beperkt aanbod van metro-tokens zou zijn, zou er zelfs een levendige markt voor kunnen ontstaan. Ze kunnen zelfs voor veel meer worden verhandeld dan ze oorspronkelijk kosten. Het hangt allemaal af van hoeveel mensen wil de metro te gebruiken.

Dat is in een notendop het scenario voor de meest veelbelovende “cryptocurrencies” anders dan bitcoin. Het is geen geld, het zijn… Munten – “crypto-tokens”, zo u wilt. Ze worden niet gebruikt als algemene valuta. Ze zijn alleen goed binnen het platform waarvoor ze zijn ontworpen.

Als die platforms waardevolle diensten leveren, willen mensen die crypto-tokens, en dat zal hun prijs bepalen. Met andere woorden, crypto-tokens hebben waarde in de mate dat mensen de dingen waarderen die u voor hen kunt krijgen van hun bijbehorende platform.

Dat zal ze maken echte activa, met intrinsieke waarde – omdat ze kunnen worden gebruikt om iets te verkrijgen dat mensen waarderen. Dat betekent dat u op betrouwbare wijze een stroom van inkomsten of diensten kunt verwachten van het bezit van dergelijke crypto-tokens. Van cruciaal belang is dat u die stroom van toekomstige rendementen kunt meten aan de prijs van het crypto-token, net zoals we doen wanneer we de koers-winstverhouding (P/E) van een aandeel berekenen.

Bitcoin heeft daarentegen geen intrinsieke waarde. Het heeft alleen een prijs – de prijs die wordt bepaald door vraag en aanbod. Het kan geen toekomstige inkomstenstromen produceren, en je kunt er niets als een P/E-ratio voor meten.

Op een dag zal het waardeloos zijn omdat het je niets echts oplevert.

Ether en andere crypto-activa zijn de toekomst

De crypto-token ether zeker lijkt als een valuta. Het wordt verhandeld op cryptocurrency-uitwisselingen onder de code ETH. Het symbool is de Griekse hoofdletter Xi. Het wordt gedolven in een vergelijkbaar (maar minder energie-intensief) proces als bitcoin.

Maar ether is geen valuta. De ontwerpers beschrijven het als “een brandstof voor de exploitatie van het gedistribueerde applicatieplatform Ethereum. Het is een vorm van betaling die door de klanten van het platform wordt gedaan aan de machines die de gevraagde bewerkingen uitvoeren.”

Ether-tokens geven u toegang tot een van ‘s werelds meest geavanceerde gedistribueerde computernetwerken. Het is zo veelbelovend dat grote bedrijven over elkaar heen vallen om er praktische, praktische toepassingen voor te ontwikkelen.

Omdat de meeste mensen die het verhandelen het ware doel niet echt begrijpen of er om geven, is de prijs van ether de afgelopen weken geborreld en geschuimd als bitcoin.

Maar uiteindelijk zal ether terugkeren naar een stabiele prijs op basis van de vraag naar de computerdiensten die het voor mensen kan ‘kopen’. Die prijs zal vertegenwoordigen werkelijke waarde dat kan in de toekomst worden ingeprijsd. Er zal een termijnmarkt voor zijn, en exchange-traded funds (ETF’s), omdat iedereen een manier zal hebben om de onderliggende waarde in de loop van de tijd te beoordelen. Net zoals we dat doen met aandelen.

Wat zal die waarde zijn? Ik heb geen idee. Maar ik weet dat het veel meer zal zijn dan bitcoin.

Mijn advies: Gooi je bitcoin weg en koop ether bij de volgende dip.

Bron: Ted Bauman

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie