De geldhoeveelheid, de goudstandaard en het naderende onheil

De geldhoeveelheid, de goudstandaard en het naderende onheil

Scroll naar beneden in de opmerkingen van elk financieel artikel dat op Yahoo Finance is gepubliceerd en u zult voorspellingen lezen van een dreigende economische ramp. Deze opmerkingen kunnen ronduit beangstigend zijn voor iedereen die ze leest, ongeacht hun diepgaande economische kennis. Ik moet toegeven dat ik na een sessie voor het lezen van commentaar op Yahoo Finance klaar ben om elk aandeel dat ik bezit te verkopen om mijn geld te investeren in conserven en munitie. Niet echt! maar… Het zet me wel aan het denken! Dus in plaats van alleen maar een standpunt in te nemen op basis van wat ik heb gehoord of gelezen, besloot ik dat te doen… Ik besloot na te denken!

Een van de meest besproken kwesties met betrekking tot de economie is de steeds toenemende geldhoeveelheid. Econoom als Ron Paul en Peter Schiff voeren het argument aan dat door het vergroten van de geldhoeveelheid wij de mensen indirect belast worden door de overheid. Dit argument is heel logisch. De eerste les die in een economieles wordt gegeven, is dat naarmate de voorraad van iets toeneemt, de waarde afneemt. Dit is een van de redenen waarom de waarde van de Amerikaanse dollar het afgelopen decennium zo sterk is gedaald. Ik herinner me dat ik in 2002, toen ik in Okinawa was gestationeerd, 120 yen kon kopen voor $ 1,00. Vandaag zal $ 1 slechts 74 yen kopen. Nu zijn er andere factoren, zoals inflatie, waarmee rekening moet worden gehouden om de echte wisselkoers te vinden, maar op dit moment zit ik in een bar op het strand in Destin, FL. dus ik sta niet op het punt mijn rekenmachine tevoorschijn te halen en grafieken te gaan maken.

Het doel van dit artikel is niet om met een sluitende beslissing te komen, maar om de vragen die ik heb over geldhoeveelheid te introduceren; dus hier zijn ze. Als we terug zouden gaan naar de goudstandaard, door hoeveel goud zou de dollar dan gedekt moeten worden? Hoe zouden buitenlandse valuta worden beïnvloed? Zouden ze ook moeten overstappen op de gouden standaard? Zou, aangezien de economie elke dag mondialer wordt, het overschakelen naar de gouden standaard echt gunstig zijn? Hoe zit het met de geldhoeveelheid? Volgens veel kommer en kwel-econoom is het drukken van geld slecht. De vraag die ik heb gaat over de bevolkingsgroei? Zou de geldhoeveelheid niet in hetzelfde tempo moeten groeien als de bevolking? Als we de geldhoeveelheid niet verhogen met of boven het tempo van de bevolking, zouden we dan geen deflatie ervaren? Natuurlijk zouden we dat doen!

Stel dat er 10 mensen in een economie zijn en er is 10 dollar, dan is dit gelijk aan een dollar per persoon. Stel nu dat deze 10 mensen een paar baby’s maakten die opgroeiden en zelf een paar baby’s kregen. Nu zouden er bijvoorbeeld 25 mensen in de economie zijn, maar slechts 10 dollar. In deze nieuwe economie zonder toename van de geldhoeveelheid, zou er slechts 40 cent per persoon zijn. Deze mensen zouden nog steeds de basisbehoeften nodig hebben om te overleven, maar ze zouden minder geld hebben om hun basisbehoeften te kopen. Wat zou er gebeuren? Wat er zou gebeuren is dat de dollar sterker zou worden en de prijzen zouden dalen. Dit is deflatie. Is deflatie niet slecht? Als de prijzen dalen, zijn consumenten minder bereid om uit te geven omdat hun dollar met de dag sterker wordt. Waarom zou je vandaag een dollar uitgeven als je morgen meer zou kunnen kopen met dezelfde dollar?

Ook zouden consumenten minder bereid zijn om te lenen. Waarom zouden ze willen lenen om de bank later met een sterkere dollar terug te betalen? Ook zouden werkgevers onder deflatoire druk de lonen moeten verlagen. Mensen, die het belangrijkste onderdeel van een economie zijn, zouden niet goed reageren op loonsverlagingen; dus waarom zou de economie? Is dit wat er zou gebeuren in de reële economie als we zouden stoppen met het vergroten van de geldhoeveelheid en het zouden ondersteunen met goud? Oké, dus we kunnen de dollar gewoon met goud ondersteunen en de geldhoeveelheid vergroten in het tempo van de bevolkingsgroei. Is dit het antwoord? Een ding dat ik zeker weet, is dat er duizenden nieuwe banen zouden zijn in de goudmijnindustrie.

Voor elke gedrukte dollar zou er een gelijke hoeveelheid goud gedolven moeten worden. Nu ik dit schrijf, begin ik me af te vragen… Wat is eigenlijk de echte waarde van goud? Ik kan het niet eten. Het is niet goed voor kleding. Misschien moeten we de dollar gewoon ondersteunen met water. Dan zou iedereen toch aan de kust wonen?

Zoals ik al zei, het doel van dit artikel was niet om met een afdoend standpunt te komen, maar om gewoon de vragen te introduceren die bij me opkomen als ik in de denkstemming ben. Ik ben het eens met veel van wat Peter Schiff en Ron Paul te zeggen hebben, maar ik ben het ook eens met hun tegenhangers zoals Paul Krugman en durf te zeggen Ben Bernanke. Ik denk dat ik gewoon zal proberen zoveel mogelijk geld te verdienen in de economie waaraan ik ben blootgesteld en hoop dat de economie een eerlijk evenwicht zal vinden, ongeacht welke beslissingen er worden genomen.

Bron: William Todd Workman

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie