De geschiedenis van de moderne geldclip

De geschiedenis van de moderne geldclip

De geschiedenis van de geldclip is niet erg lang aangezien de behoefte aan een hen pas ontstond met de uitvinding voor papiergeld. Papiergeld werd voor het eerst ontwikkeld in China in de 7e eeuw vanwege een tekort aan koper. Voor die tijd werd je rijkdom om de nek gedragen in de vorm van kettingen. Hoe rijker je was, hoe zwaarder de ketting die je droeg. Dit werd fysiek ongemakkelijk en problematisch, dus ontwikkelden de Chinezen een systeem waarbij ze hun munten bij een vertrouwenspersoon konden achterlaten in ruil voor een papieren biljet. Ze konden hun geld terugkrijgen door het briefje op een later tijdstip te tonen. Deze praktijk werd later stopgezet en papiergeld komt pas in 1690 terug in Europa. Gedurende deze tijd produceerde Engeland papiergeld om het verkeer van goederen en diensten te vergemakkelijken tijdens het voeren van een koloniale oorlog in het verre Canada. Het was veel gemakkelijker om papiergeld te verplaatsen dan grote hoeveelheden zware munten.

Dus toen papiergeld aan populariteit won, werd het een noodzaak om je eigen geld aan te houden. Het eerste patent voor een geldclip werd op 7 mei 1901 gepatenteerd door BG Deovich voor een veiligheidshouder voor papiergeld. Dit klemapparaat hield het geld vast en had ook een ketting om aan vast te maken en een handige knop. Degenen die we vandaag kennen, werden pas in 1931 uitgevonden toen L. weken het patent aanvroeg dat we tegenwoordig kennen als de moderne geldclip. Voor die tijd werd papiergeld gevaarlijk in de zak of in portemonnees of in opgevouwen stukken stof vervoerd.

Tegenwoordig zijn er veel stijlen en soorten, ze zijn gemaakt van verschillende metalen en materialen en zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen om aan ieders smaak te voldoen. Sommige geldclips hebben tijdstukken; sommige hebben geheime compartimenten, sommige hebben zelfs messen of flitslichten. Ze komen van alle metalen, van platina ingelegd met diamant tot zilver en goud en het gemakkelijker toegankelijke roestvrij staal. Roestvrij staal wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en lage kosten en is de meest bekende van alle materialen. Veel groepen, zoals de Mansions, hebben geldclips met speciale logo’s erop. Ze kunnen worden gebruikt als een verlengstuk van iemands persoonlijkheid of om genegenheid of verwantschap met een affiniteitsgroep zoals sportteams of militaire eenheden te tonen. Ze worden zowel als zakelijk als persoonlijk cadeau gegeven, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gegraveerd en zo persoonlijk of onpersoonlijk kunnen worden gemaakt als nodig is.

Bron: Brenda L Hopkins

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie