De marktstrategie van Apple voor smartphones is een sleutel tot het aanhoudende succes ervan

De marktstrategie van Apple voor smartphones is een sleutel tot het aanhoudende succes ervan

In het tweede kwartaal van 2020, appel was de nummer drie smartphoneverkoper ter wereld, met 13,5% van de wereldwijde smartphonemarkt, iets meer dan het eerste kwartaal. Tegenwoordig is Apple een volger, geen leider in die markt. Het bedrijf volgt een strategie om te anticiperen op de behoeften en wensen van de klant en om hoogwaardige producten te produceren om aan deze behoeften te voldoen. Het blijft dicht bij de klant en levert nuttige, leuke producten en diensten voor klanten.

De smartphonestrategie van Apple

Steve Jobs’ Apple produceerde de Macintosh-computer in 1984 voor gebruik door normale mensen, niet voor experts. Later verdreef Apple Jobs en ontwikkelde de Newton in 1993, een uitstekende PDA die zijn tijd ver vooruit was. Ik heb twee functionerende Newtons, die de iPad jaren eerder hadden kunnen inluiden als ze waren doorgegaan.

Toen Jobs terugkeerde naar Apple, sneed hij veel irrelevante producten weg, concentreerde hij zich op Apple en begon Apple met de iPod in 2001. En in een van de belangrijkste productintroducties ooit lanceerde Steve Jobs de iPhone op Macworld op 9 januari 2007.

Toen kwam de iPad in 2010 en misschien wel de grootste toevoeging aan de markt voor gezondheidsapparatuur, de Apple Watch in 2014. Ondertussen blijft Apple laptops en desktopcomputers introduceren en werkt het aan een zelfrijdende auto.

Zeker, eerder was Apple een leider op de smartphonemarkt. Zo effectief waren de begindagen van de iPhone, braambes (vroegere Onderzoek in beweging) herkende de potentie van de iPhone niet en later ging Blackberry failliet nadat hij de zakelijke smartphonemarkt had gedomineerd.

Waar zijn we vandaag? Apple is een volger op de smartphonemarkt, een strategie die het lijkt te hebben omarmd. Deze aanpak lijkt te werken. Hoewel het enorme winsten boekt met zijn diensten, de smartwatch en andere producten, zal de iPhone een tijdlang het middelpunt van zijn bedrijf zijn. Dus, wat moet het doen om concurrerend te blijven in de zeer competitieve smartphonemarkt?

Onderscheiden in de smartphonemarkt

  1. Blijf dicht bij klanten en volg niet Samsung of andere leiders. Appel moet anticiperen behoeften en wensen van klanten en producten leveren om deze te bevredigen. Het volgen van Samsung of andere smartphoneleiders betekent dat Apple hun veronderstellingen en marktinformatie zou gebruiken, wat op de lange termijn al dan niet goed kan zijn. Strategie gaat over keuzes: wat te doen en wat niet. Apple moet de markten kiezen die het zal betreden en de markten die het zal bestaan, altijd op de lange termijn.
  2. Bied superieure klantenservice, maar stel medewerkers boven klanten. Train medewerkers, empower ze, vermijd bureaucratie, behandel ze goed en eerlijk. Adopteren zuidwesten en FedEx’ benadering: Medewerkers op de eerste plaats, klanten op de tweede plaats, aandeelhouders op de derde plaats. Als we medewerkers goed behandelen, zullen medewerkers voorbeeldig service verlenen aan klanten. Het draait allemaal om klanten!
  3. Binnen kerncompetenties blijven en de middelen van het bedrijf concentreren op die competentiegebieden. Is het avontuur in de zelfrijdende automarkt een afleiding? Voordat Steve Jobs in 1997 terugkeerde, diversifieerde Apple op veel gebieden en ging bijna failliet. Steve richtte de bedrijven opnieuw op enkele producten in zijn competentiegebieden. Met zoveel geld tot zijn beschikking, zou het Apple in de verleiding kunnen brengen om af te dwalen van zijn competenties. Geld mag nooit leidend zijn bij beslissingen! Geld is de financieringsbron voor beslissingen, meer niet. Dit is een cruciale overweging voor bedrijven als Apple, met een overschot aan contanten. Apple moet niet diversifiëren omdat het “kan” en de aandacht afleidt van zijn competenties. Het moet diversifiëren omdat het ‘zou moeten’.

De smartphone is een handelsartikel geworden en het creëren van een nichemarkt zal moeilijk zijn. het nastreven van een productdifferentiatiestrategie is de enige haalbare benadering om concurrerend te blijven. Het hebben van een snellere iPhone die betere foto’s maakt, is niet genoeg. Apple moet de iPhone transformeren om functies uit te voeren die we ons vandaag de dag niet kunnen voorstellen, anders wordt een standaard iPhone een product met een lagere marge en een afnemend marktaandeel met andere smartphones.

Bron: Michel A. Bell

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie