Sinds de introductie van de iPhone en later de iPad is er een continue uitrol van applicaties of apps gericht op de videoproductiemarkt. Sommige zijn gekomen en gegaan, maar veel zijn nu een onmisbaar onderdeel van onze kit geworden, bieden gemak en vervangen in sommige gevallen dure productieapparatuur.

Pre-productie

Enkele van de handigste apps zijn ontworpen voor gebruik in preproductie en planning. Vaak in de plaats van dure desktopsoftware en in sommige gevallen extra bruikbaarheid.

Met Scripting-apps zoals script pro kunnen gebruikers scripts schrijven met behulp van pop-upmenu’s en snelkoppelingen rechtstreeks naar uw iPad.

Het is ook compatibel met industriestandaardsoftware, zoals het definitieve ontwerp. Het detecteert ook wanneer een extern toetsenbord op de iPad is aangesloten en elimineert het schermtoetsenbord voor een nog groter beeld.

Een andere uiterst nuttige app is de storyboard-componist van Hitchcock. Dit is een zeer goed doordachte storyboard-app waarmee de gebruiker meerdere afbeeldingen uit uw bibliotheken kan uploaden, muziek, notities en natuurlijk opnamebeschrijvingen kan toevoegen. Het emuleert ook camerabewegingen zoals pan-, tilt- en dolly-bewegingen. Uw storyboard kan vervolgens worden geƫxporteerd als een PDF of zelfs worden afgespeeld als een film.

Productie

Misschien zijn enkele van de meest populaire apps die worden gebruikt voor productie, zoals filmleisteen of DSLR-leisteen, die de behoefte aan dure klepelborden vervangen.

De film slate-app doet alles wat je een klepel nodig hebt om te doen en nog wat. U kunt uitgebreide spraak- en beeldnotities maken, rapporten exporteren en opnamegegevens opnemen in bewerkingsplatforms zoals Final Cut Pro. Je kunt ook de tijdcode synchroniseren tussen camera’s, tussen andere iPads of iPhones, met een kloktijd en zelfs synchroniseren met een iTunes-nummer, als je een muziekvideo opneemt.

Telepromptor-apps winnen ook aan populariteit. Met de pro promtor-app kun je de presentatietekst bewerken en heeft een aanpasbaar scrollscherm met tekst waar je de grootte en snelheid kunt aanpassen. Een andere handige functie is de mogelijkheid om te synchroniseren tussen iPads, zodat uw presentator kan praten met meerdere camera’s die dezelfde tekst weergeven.

Er zijn ook verschillende bewerkingspakketten beschikbaar, zoals iMovie, een draagbare versie van de populaire desktopsoftware voor Mac. Het is verrassend flexibel met veel van de gebruikelijke functies. Gebruikers kunnen bestaande beelden bewerken of meer opnemen met de ingebouwde 1080p HD-mogelijkheid van de iPad-camera. Dit is natuurlijk niet zo goed als een professionele camcorder, maar is erg handig voor het plannen van opnamen, het verkennen van locaties en het maken van verhalen.

En als je klaar bent, zijn de mogelijkheden om te delen eindeloos. Upload naar YouTube of Vimeo, naar een cloud of website of speel het zelfs af op een groot tv-scherm met airplay.

De iPhone en iPad hebben veel nieuwe mogelijkheden gebracht in de wereld van videoproductie en ik denk dat videoproductie daar beter voor is.

Bron: John Hubbard