De nieuwe elektrische supertruck komt eraan

De nieuwe elektrische supertruck komt eraan

Welnu, na zijn recente schokkende aankondiging dat zoiets zelfs bestond, hebben Elon Musk en Tesla hun nieuwe elektrische “heavy rig” -truck aangekondigd en gedemonstreerd.

Wat betekent dit voor zaken als transport- en verhuisbedrijven?

De originele aankondiging

Een paar maanden geleden maakte Musk een van zijn beroemde “oh, in het voorbijgaan… ” type aankondigingen. Dit leverde het nieuws op, met alle razzmatazz en drama die verwacht mag worden van iemand die zegt “oh, ik denk dat het morgen gaat regenen“, dat hij binnenkort een volledig elektrische en hightech transportinstallatie zou laten zien.

Vrijwel alle experts uit de sector waren geschokt en opgewonden. Sommigen waren enorm sceptisch dat dit mogelijk was in de paar korte maanden tussen de aankondiging van Musk en zijn streefdatum voor de vrachtwagen die aan de wereld werd gepresenteerd.

Zoals gewoonlijk bewees Tesla dat die laatste ongelijk hadden – inclusief wat pure theatrale was toen er tegelijkertijd met de onthulling van de truck een gloednieuwe elektrische supercar van Tesla uit de auto verscheen – opnieuw tot de schrik van zowat iedereen.

Laten we het hier echter niet over de auto hebben!

Op het moment van schrijven (nov 2017) heeft de truck in veel opzichten de verwachtingen overtroffen.

Verschijning

Uiterlijk zien de trekker en oplegger er niet ZO anders uit. Natuurlijk, er is wat stroomlijning en dat verbetert niet alleen de aerodynamica, maar zorgt er ook voor dat het er een stuk mooier uitziet dan de meeste.

Het is echt in de cabine dat de enorme visuele verschillen worden opgemerkt. Natuurlijk, zoals je zou verwachten, zit het boordevol technologie, waaronder camera’s, computers en beeldschermen – inclusief radar. Het wordt ook geleverd met gepantserd glas dat blijkbaar niet zal versplinteren of barsten.

Het meest voor de hand liggende verschil is echter dat de bestuurdersstoel zich in het midden van de cabine bevindt, niet aan een kant ervan. Uniek is ook dat zowel de bestuurder als de passagier rechtop in de cabine kunnen staan.

Alles bij elkaar genomen, als je het uiterlijk van de interne cabine meetelt, ziet deze truck er heel anders uit.

Uitvoering

De door Tesla geciteerde cijfers moeten nog onafhankelijk worden geverifieerd, maar ze bevatten een aantal behoorlijk verbluffende beweringen:

  • 500 mijl (805k) tussen oplaadbeurten

  • Snelle oplaadtechnologie

  • 0-60 mph (96 km/u) in 5 seconden (zonder aanhanger). Dit gaat naar 20 seconden bij het opnemen van een lening van 80.000 pond (ongeveer 36.000k).

Dit alles komt natuurlijk met nul of bijna nul emissies.

Het ziet er een aantrekkelijk voorstel uit.

praktisch

Zoals met alle dingen met Tesla, is hun innovatie ongeëvenaard, maar soms kunnen de toepassing en bruikbaarheid uitdagingen zijn.

Tesla geeft bijvoorbeeld toe dat het, om het maar bot te zeggen, in de problemen is gekomen met een deel van zijn autoproductie. Ze hebben de technologie en marketing meer dan gekraakt (mensen willen hun auto), maar waar ze mee worstelen is het smerige en misschien voor hen saaie stukje, namelijk massaproductie.

Dus productievertragingen en ontbrekende doelen zijn iets geworden waar ze bijna net zo beroemd om zijn als hun revolutionaire benaderingen.

Zoals sommigen opmerken, zou de truck eind 2019 in productie moeten gaan, maar er is tot nu toe weinig te zeggen over aantallen of zelfs prijzen. Er is daar dus een grote onbekende.

Anderen wijzen erop dat ze, misschien een beetje zoals de originele Nikola Tesla, het risico lopen hun focus te verwateren over te veel radicaal verschillende lijnen van R&D. Het risico is dat hun algehele commerciële impact verslechtert, omdat ze eigenlijk te veel tegelijk proberen te doen.

Op dit moment lijkt Musk enorme innovaties te stimuleren op het gebied van binnenlandse elektriciteitsproductie, elektrische auto’s, elektrisch wegvervoer, luchtvaart, transcontinentale hogesnelheidstransportschema’s, orbitale en zelfs diepe ruimtevaart. Er zijn duidelijk synergieën tussen sommige van deze inspanningen, maar sommige mensen vragen zich af of dit allemaal te veel is voor één bedrijf of man om bij te blijven.

Conclusie

De wereld is al een betere plek voor Tesla en Elon Musk. Deze nieuwe truck lijkt daar deel van uit te maken, maar hij zal een echte impact moeten hebben op de weg en in aantal als het bedrijf en zijn concepten geloofwaardigheid willen bereiken op dit gebied.

Bron: Eby M

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie