De stadia van een marktmanie

De stadia van een marktmanie

Wat is een manie? Het wordt gedefinieerd als een geestesziekte die wordt gekenmerkt door grote opwinding, euforie, wanen en overactiviteit. Bij beleggen vertaalt dit zich in investeringsbeslissingen die worden gedreven door angst en hebzucht zonder te worden getemperd door analyse, reden of evenwicht tussen risico- en beloningsresultaten. De manie loopt meestal parallel met de bedrijfsontwikkeling van het product, maar de timing kan soms scheef lopen.

De opkomst van technology.com aan het eind van de jaren 90 en de opkomst van cryptocurrency zijn twee voorbeelden van hoe een manie in realtime werkt. Deze twee gebeurtenissen zullen bij elke fase in dit artikel worden benadrukt.

De ideeënfase

De eerste fase van een manie begint met een geweldig idee. Het idee is nog niet bij veel mensen bekend, maar het winstpotentieel is enorm. Dit wordt meestal vertaald als onbeperkte winst, aangezien “zoiets nog nooit eerder is gedaan”. Het internet was zo’n geval. Mensen die de papieren systemen van die tijd gebruikten, waren sceptisch als “hoe kan internet zo’n vertrouwd en diepgeworteld systeem vervangen?” De ruggengraat van het idee begint vorm te krijgen. Dit vertaalde zich in de modems, servers, software en websites die nodig waren om het idee tastbaar te maken. Investeringen in de ideefase beginnen matig en worden gedaan door mensen die ‘op de hoogte zijn’. In dat geval kunnen het de visionairs zijn en de mensen die aan het project werken.

In de cryptocurrency-wereld wordt dezelfde vraag gesteld: hoe kan een stukje cryptocode ons geldsysteem, contractsysteem en betalingssystemen vervangen?

De mogelijkheden

De eerste websites waren grof, beperkt, traag en vervelend. De sceptici keken naar de woorden “informatiesnelweg” die de visionairs uitspuwden en zeiden “hoe kan dit echt zo nuttig zijn?” Het vergeten element hier is dat ideeën op hun slechtst beginnen en dan evolueren naar iets beters en beters. Dit gebeurt soms door betere technologie, meer schaalgrootte en lagere kosten, betere toepassingen voor het product in kwestie, of meer bekendheid met het product in combinatie met goede marketing. Aan de investeringskant stappen de early adopters in, maar er is nog geen euforie en astronomische opbrengsten. In sommige gevallen hebben investeringen een behoorlijk rendement opgeleverd, maar niet genoeg om de massa ertoe te bewegen erin te springen. Dit is analoog aan de trage internetverbindingen van de jaren negentig, internetsites die crashen of informatie die onjuist is op zoekmachines. In de cryptocurrency-wereld wordt dit getuigd van hoge mining-kosten voor munten, trage transactietijden en hacking of diefstal van accounts.

De versnelling

Het nieuws begint de ronde te doen dat dit internet en “.com” het nieuwste van het nieuwste zijn. De producten en tastbaarheid worden geconstrueerd, maar vanwege de enorme schaal die ermee gemoeid is, zouden de kosten en de tijd enorm zijn voordat iedereen het gebruikt. Het investeringsaspect van de vergelijking begint de bedrijfsontwikkeling voor te lopen, aangezien markten het potentieel van een bedrijf verdisconteren met de prijs van de investering. De euforie begint zich te manifesteren, maar alleen bij de early adopters. Dit gebeurt in de cryptocurrency-wereld met de explosie van nieuwe “altcoins”, en de grote media-pers die de ruimte krijgt.

de euforie

Deze fase wordt gedomineerd door het parabolische rendement en potentieel dat internet biedt. Er wordt niet veel nagedacht over de implementatie of problemen omdat “de opbrengsten enorm zijn en ik niet wil missen”. De woorden “irrationele uitbundigheid” en “manie” beginnen gemeengoed te worden als mensen kopen uit pure hebzucht. Neerwaartse risico’s en negativiteit en grotendeels genegeerd. Symptomen van de manie zijn onder meer: ​​elk bedrijf met.com in zijn naam is gloeiend heet, analyse wordt uit het raam gegooid ten gunste van optica, de investeringskennis wordt steeds minder duidelijk bij nieuwkomers, verwachtingen voor 10 of 100 bagger-rendementen zijn veel voorkomend en weinig mensen weten echt hoe het product wel of niet werkt. Dit heeft zich uitgespeeld in de cryptocurrency-wereld met de geweldige rendementen van eind 2017 en de incidenten van bedrijfsaandelen die honderden procentpunten knalden door “blockchain” in hun naam te gebruiken. Er zijn ook “omgekeerde overnameaanbiedingen” waarbij shell-bedrijven die op een beurs zijn genoteerd maar slapend zijn, hun naam laten veranderen in iets met blockchain en de aandelen plotseling actief worden verhandeld.

De crash en branden

De bedrijfswereld voor het nieuwe product verandert, maar lang niet zo snel als de investeringswereld. Uiteindelijk verschijnt er een mentaliteitsverandering en begint een enorme verkoopgolf. De volatiliteit is enorm en veel “zwakke handen” worden uit de markt weggevaagd. Plots wordt er weer een analyse gebruikt om te rechtvaardigen dat deze bedrijven geen waarde hebben of “overgewaardeerd” zijn. De angst verspreidt zich en de prijzen versnellen naar beneden. Bedrijven die geen inkomsten hebben en die overleven van hypes en toekomstperspectieven, worden omver geblazen. De incidenten van fraude en oplichting die toenemen om te profiteren van de hebzucht worden blootgelegd, wat leidt tot meer angst en verkoop van effecten. De bedrijven die het geld hebben, investeren stilletjes in het nieuwe product, maar het tempo van de vooruitgang vertraagt ​​​​omdat het nieuwe product “een lelijk woord” is, tenzij de winst overtuigend wordt aangetoond. Dit begint te gebeuren in de cryptocurrency-wereld met het vouwen van leenschema’s met behulp van cryptocurrencies en hogere incidenten van diefstal van munten. Sommige van de marginale munten crashen in waarde vanwege hun speculatieve karakter.

De overlevers

In deze fase is het investeringslandschap verkoold met verhalen over verliezen en slechte ervaringen. Ondertussen begint het geweldige idee tastbaar te worden en voor bedrijven die het gebruiken, is het een hausse. Het begint geïmplementeerd te worden in de dagelijkse activiteiten. Het product begint de standaard te worden en de visionairs worden geciteerd door te zeggen dat “de informatiesnelweg” echt is. De gemiddelde gebruiker merkt een verbetering van het product op en begint massaal te worden geadopteerd. De bedrijven met een echte winststrategie krijgen een klap tijdens de crash and burn-fase, maar als ze het geld hebben om te overleven, halen ze de volgende golf. Dit is tot nu toe niet gebeurd in de cryptocurrency-wereld. De verwachte overlevenden zijn degenen met een tastbare businesscase en zakelijke steun – maar het valt nog te bezien welke bedrijven en munten dit zullen zijn.

The Next Wave – Business gaat mee met de hype

In deze fase is het nieuwe product de standaard en worden de winsten duidelijk. De businesscase is nu gebaseerd op verdiensten en schaal in plaats van op het idee. Een tweede investeringsgolf begint bij deze overlevenden en breidt zich uit tot een nieuwe manie in een vroeg stadium. De volgende fase werd gekenmerkt door sociale-mediabedrijven, zoekmachines en online winkelen, allemaal afgeleiden van het oorspronkelijke product – internet.

De conclusie

Manieën werken in een patroon dat zich in de loop van de tijd op een vergelijkbare manier afspeelt. Zodra men de fasen en het denkproces bij elke fase herkent, wordt het gemakkelijker om te begrijpen wat er aan de hand is en worden de investeringsbeslissingen duidelijker.

Bron: Joe Barbieri

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie