Digitale apparaten die autismeonderwijs stimuleren

Digitale apparaten die autismeonderwijs stimuleren

Computers zijn altijd uitstekende gadgets gebleken om communicatie en leren voor kinderen met een autismespectrumstoornis te vergemakkelijken. Nu, met de opkomst van smartphones en de iPad, hebben autistische kinderen meer mogelijkheden om hun cognitieve, communicatieve en motorische vaardigheden te verbeteren.

Verschillende organisaties die zich bezighouden met het ondersteunen van gezinnen met autistische kinderen, hebben apps en programma’s ontwikkeld zoals “Math on the Farm” en “Make Sentences” die geweldige hulpmiddelen zijn. Deze apps voor autisme-educatie bevorderen het leren van kinderen met speciale behoeften.

Waarom digitale apparaten?

Autisme-apps zoals “Math on the Farm” en “Make Sentences” op smartphones en iPads bieden meer flexibiliteit en draagbaarheid dan een traditionele laptop of computer. Deze nieuwste digitale apparaten maken gebruik van touchscreentechnologie, waardoor ze toegankelijker zijn voor autistische kinderen, vooral voor kinderen met coördinatie- en leerproblemen. De meeste kinderen die een iPad gebruiken, merken dat de schuif- en tikbewegingen veel gemakkelijker uit te voeren zijn dan typen. Bovendien kunnen smartphones en tabbladen overal mee naartoe worden genomen. Ze zijn veel lichter dan de omvangrijke ondersteunende communicatiegadgets uit het verleden en dat is een groot voordeel van het gebruik van deze apparaten.

Tabbladen, smartphones en iPads zijn geweldige hulpmiddelen voor communicatie en onderwijs, wat een van de redenen is waarom de autisme-apps “Math on the Farm” en “Make Sentences” enorm populair zijn geworden bij kinderen met speciale behoeften. Dergelijke apps kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het autistische kind dat ze gebruikt. Dit helpt om de lessen aantrekkelijker en interessanter te maken dan de conventionele leermiddelen. Gebleken is dat veel kinderen deze gadgets beter kunnen gebruiken dan volwassenen.

De wereld van autistische kinderen zit vol met beelden. Woorden zijn voor hen van minder belang. De autisme-educatie-apps “Wiskunde op de boerderij” en “Zinnen maken” gebruiken vrijelijk afbeeldingen om kinderen te helpen woorden aan elkaar te rijgen en zinnen te maken, en wiskundige problemen op te lossen. Op deze manier kunnen kinderen met speciale behoeften zonder frustratie communiceren met opvoeders, instructeurs, counselors en ouders.

De voordelen

Autisme-apps zoals “Math on the Farm” en “Make Sentences”, die op iPads en tabbladen draaien, bieden enorme voordelen. Het directe touchscreen zorgt ervoor dat er geen stylus of muis nodig is voor invoerfuncties. Het belangrijkste is dat de apps voorspelbaar, toegankelijk en eenvoudig te organiseren zijn. Ze helpen bij het opsplitsen van lessen in afzonderlijke onderwerpen of brokken die het leren leuker maken. Kinderen met speciale behoeften en autistische kinderen kunnen op een betere manier leren via de autisme-apps “Wiskunde op de boerderij” en “Zinnen maken”.

Bron: Kevin Carter

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie