Draadloze technologie komt naar je lichaam

Draadloze technologie komt naar je lichaam

Dezelfde technologie die door de marine is gebruikt voor communicatie: sonar, zou kunnen worden gebruikt om hartfalen, diabetes of andere ziekten te behandelen.

Universiteit van Buffalo, een toonaangevend onderzoekscentrum, werkt aan de mogelijkheid om deze technologie te gebruiken voor medische diagnose en het verzenden van informatie.

De vooruitgang is afhankelijk van sensoren die ultrageluid gebruiken. Echografie is gebruikt door militaire onderzeeërs en in medische kantoren. Vergelijkbaar met hoe de onderzeeërs met elkaar communiceren, kunnen medische apparaten zoals een pacemaker communiceren en relevante gegevens verzenden via radiogolven. Onderzoek op dit gebied is al meer dan 10 jaar in ontwikkeling. De focus lag echter op elektromagnetische radiofrequentiegolven, vergelijkbaar met die in GPS-apparaten of mobiele telefoons. Nadelen van elektromagnetische radiofrequentiegolven zijn onder meer de hoeveelheid geproduceerde warmte en de benodigde energie. Aangezien het lichaam grotendeels uit water bestaat, meer dan 65 procent, kunnen elektromagnetische golven zich niet gemakkelijk voortplanten. Dit onderzoek richt zich op ultrasone netwerken via lichaamssensoren door middel van een gesloten combinatie van wiskundige modellering, simulatie en experimentele evaluatie.

“Dit is een biomedische vooruitgang die een revolutie teweeg kan brengen in de manier waarop we zorgen voor mensen die lijden aan de belangrijkste ziekten van onze tijd”, zegt Tommaso Melodia, PhD, universitair hoofddocent elektrotechniek aan de UB.

Dr. Melodia wordt ondersteund door een CAREER-beurs van de National Science Foundation (NSF) voor zijn onderzoek, “Towards Ultrasonic Networking for Implantable Biomedical Device”, De NSF-carrièrebeurs wordt beschouwd als een zeer gerespecteerde prijs en zal 5 jaar duren.

“Denk aan hoe de marine sonar gebruikt om te communiceren tussen onderzeeërs en vijandelijke schepen te detecteren,” zei Melodia. “Het is hetzelfde principe, alleen toegepast op ultrasone sensoren die klein genoeg zijn om samen te werken in het menselijk lichaam en effectiever te helpen bij de behandeling van ziekten.”

“We krabben eigenlijk nog maar aan de oppervlakte van wat mogelijk is. Er zijn talloze mogelijke toepassingen”, zei hij.

Het onderzoek zal zich op verschillende gebieden concentreren:

  • Ontwerp een testbed en evalueer via een simulator van ultrasone netwerkenontwerp transmissie- en netwerkprotocollen voor intra-lichaamssensoren,
  • Ontwerp het eerste bestaande herconfigureerbare testbed voor experimentele evaluatie van ultrasone netwerken.
  • Het project zal ook een wetenschappelijk programma in ultrasone netwerken en zijn toepassingen creëren; een nieuwe graduate/undergraduate cursus akoestisch/ultrasoon netwerken; en verbreding van het technologiewerk op dit gebied.

Melodia is lid van de onderzoeksgroep Signals, Communications and Networking van de afdeling Electrical Engineering van de UB van de School of Engineering and Applied Sciences. De groep doet onderzoek en ontwikkeling op het gebied van draadloze communicatie en netwerken, cognitieve radio’s, communicatie in extreme omgevingen, beveiligde communicatie, gegevensverberging, informatietheorie en codering, adaptieve signaalverwerking, gecomprimeerde detectie, multimediasystemen, magnetische resonantiebeeldvorming en radarsystemen. Voor meer informatie over het onderzoeksproject van Dr. Melodia: http://1.usa.gov/17y2njQ.

Bron: Marylyn Brennan

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie