Dus, wil je samenwerken? De sleutel tot succes voor songwriters

Dus, wil je samenwerken? De sleutel tot succes voor songwriters

Samenwerken is een van de meest lonende en productieve activiteiten die een songwriter kan ondernemen. Het is ook een van de meest uitdagende. Co-schrijven zal je uitrekken op manieren die je je van tevoren niet eens kunt voorstellen.

Kijk eens naar de Billboard Singles-hitlijsten en je zult zien dat de overgrote meerderheid van de hitnummers door twee of meer schrijvers is geschreven. Waarom? Omdat veel songwriters hebben ontdekt dat het gezamenlijke geheel veel groter is dan de som van de solo-schrijvende delen. We zijn allemaal mensen, met sterke punten waarop we kunnen profiteren, evenals zwakke punten die we kunnen aanvullen met de sterke punten van anderen.

Veel kunstenaars vinden dat jaar in jaar uit alleen schrijven een beperking is. De manusje-van-alles-aanpak kan flitsen van schittering produceren, maar soloschrijvers zitten vaak vast in een sleur.

Als je de drang voelt om te fuseren met ander talent, kijk dan eerst eens kritisch naar jezelf als songwriter vanuit een objectief standpunt. Stel je je volgende co-schrijfafspraak voor als een potluck – wat neem je mee naar het feest?

o Ben je gepassioneerd, enthousiast, hardwerkend en leuk?

o Ben je bereid om tijd, energie, geld en je hart te besteden aan het goede doel om geweldige muziek te maken?

o Heb je unieke talenten en krachtige dingen te zeggen in je liedjes?

o Ben je bereid om constructieve feedback te geven en te luisteren?

o Bent u bekend met de basisregels en terminologie van het door u gekozen vakgebied?

en vooral:

o Heb je een oeuvre gegenereerd dat je sterke punten als schrijver laat zien?

WEES ALS EEN MAGNEET

Hoe kun je kwalitatieve co-schrijvers aantrekken? Laten we eerlijk zijn, de meeste succesvolle, getalenteerde schrijvers zijn er niet op uit om je aan de laarzen te trekken. Velen zullen echter willen samenwerken als het erop lijkt dat ze iets van waarde uit het partnerschap zullen halen. Daarom is het jouw taak om materiaal te creëren waarvan andere schrijvers denken dat het zal bijdragen aan hun succes.

En houd er rekening mee dat de meeste mensen willen werken met partners die een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau hebben bereikt. Ik kan niet verwachten dat Serena Williams me uitnodigt om te tennissen, of Tiger Woods me uitdaagt voor een rondje golf, totdat ik een klein beetje meer aan mijn spel heb gewerkt. Waarom zou songwriting anders zijn?

Maak het je doel om een ​​medewerkersmagneet te worden. Dit betekent dat u uw bijdragen in de best mogelijke vorm krijgt voordat u door de deur loopt.

U wordt onvermijdelijk beoordeeld op de werkelijke goederen die u op tafel legt. En als u eerlijk bent, geeft u toe dat u uw potentiële medewerkers op dezelfde manier afweegt. Dit is zoals het hoort. Kijk met een objectieve blik over je oeuvre tot nu toe.

Heb je:

o Netjes getypte teksten, opgemaakt in herkenbare songvorm?

o Beste versies van instrumentale tracks, melodieën, hooks en/of riffs?

o Lijsten met mogelijke titels?

o Een paar mogelijke “nummers beginnen?”

o Zijn er voltooide nummers professioneel gedemonstreerd?

Dit zijn de “visitekaartjes” die u aan andere songwriters en artiesten zult presenteren. Je wilt ze rigoureus aanscherpen, zodat je ze trots kunt laten zien, zeker in hun waarde – niet verontschuldigend, ineenkrimpend of excuses makend voor hun tekortkomingen. Is dat niet de kwaliteit die u in ruil daarvoor zou verwachten?

Je “betaalt je contributie” door je talenten, je diamanten, op te poetsen tot een heldere glans. Uiteindelijk, als je je eigen geschenken serieus neemt, zal het bericht zich verspreiden dat je iets waardevols te bieden hebt. Dit proces wordt soms ‘je weg opeten in de muzikale voedselketen’ genoemd. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Er zijn geen ‘quick fixes’, zoals op elk serieus gebied van inspanning.

“YA GOTTA KISSA LOTTA KIKKERS”

Participatie staat centraal. Doe mee, speel mee, neem risico’s… eigenlijk moet je je talent, je hart en je ziel op het spel zetten! Niemand komt uit het niets op je deur kloppen en je smeken om mee te schrijven. Je moet een gezamenlijke, consistente inspanning leveren om vanaf het begin schrijfrelaties te creëren.

Sterker nog, ik heb gemerkt dat samenwerken heel erg lijkt op… daten!

o Sommige samenwerkingen zijn flings: goed voor een paar deuntjes, maar niet voor de lange termijn.

o Sommige zijn nachtmerries: je wilt schreeuwend de andere kant op rennen.

o Sommige zijn onbeantwoord: jij voelt de drang, maar je partner niet.

o En gelukkig zijn sommige magisch: je blijft er lang bij, misschien zelfs voor altijd.

En ja, het kan hartverscheurend zijn. Maar ik garandeer je dat je je volledig zult voelen! Er is nooit een saai moment in deze zoektocht, omdat jij en je co-schrijver streven naar de hoge roeping om samen geweldige kunst te maken.

Je moet gewoon blijven schrijven, herschrijven en het naar buiten brengen, erop vertrouwend dat je uiteindelijk gelijkgestemde zielen zult aantrekken. Dus waar verbergen deze gelijkgestemde zielen zich precies?

Een paar dagen onderzoek kan u een schat aan kansen bieden. Hier zijn enkele paden die voor mij resultaten hebben opgeleverd, en ik heb sinds 1983 met minstens honderd andere schrijvers samengewerkt:

o Volg een cursus songwriting.

o Zoek een leraar, of beter nog, een mentor.

o Start een lokale ondersteuningsgroep voor songwriting.

o Huur of start een band, ook al is het maar voor een beperkt aantal optredens.

o Word lid van een organisatie voor uitvoerende rechten (ASCAP, BMI of SESAC in de VS)

o Bekijk programma’s die worden aangeboden door organisaties uit de muziekindustrie, zoals The Songwriters Hall of Fame, The Recording Academy, Women In Music, Nashville Songwriters Association, enz.)

o Word lid van de verschillende online songwriting-gemeenschappen – Google het maar! Myspace.com biedt een heel nieuw rijk aan mogelijkheden.

o Controleer lokale publicaties en lijsten voor showcases, rubrieksadvertenties en open microfoons.

o Zoek op internet naar artiesten in jouw muziekstijl.

o Ga naar lokale muziekwinkels en bekijk hun bulletinboards, of hang je eigen bord op.

o Plaats een gratis advertentie op Craigslist.com.

o Lees of abonneer u op publicaties over muziekzaken.

Je wordt alleen beperkt door je verbeeldingskracht en je mate van toewijding.

Kortom, een gratis lunch bestaat niet, maar er is een heerlijk feestmaal beschikbaar als je bereid bent om de bron van je eigen talenten aan te boren. Hoe is dat voor een gemengde metafoor?

Ten slotte stel ik voor dat mensen onbevreesd in hun diepere zelf duiken wanneer ze liedjes schrijven. Luisteraars kunnen altijd zien wanneer je eerlijk en echt bent.

In een notendop:

o Schrijf je waarheid, en schrijf VEEL.

o Durf afschuwelijke liedjes te schrijven in de zoektocht naar de briljante.

o Creëer een ondersteuningsteam dat u aan hogere normen zal houden.

o Ontwikkel je sterke punten en vul je zwakke punten aan als schrijver, speler, zanger en ingenieur.

o Lees de boeken, doe de oefeningen, schrijf je in op de publicaties… ken je vakgebied!

o Doe tot het uiterste mee en creëer relaties met een verscheidenheid aan potentiële partners.

Laten we samen het niveau van liedjes in de wereld naar een hoger niveau tillen, zodat dit weer de goede oude tijd van de muziek wordt!

Copyright 2006 Alex Forbes

Bron: Alex Forbes

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie