Economics Book Review – The Ascent of Money, een financiële geschiedenis van de wereld door Niall Ferguson

Economics Book Review – The Ascent of Money, een financiële geschiedenis van de wereld door Niall Ferguson

Cryptocurrency is een digitaal actief dat voornamelijk wordt gebruikt als transactiemedium om financiële transacties te beveiligen, het creëren van extra activa te controleren en de overdracht van activa te verifiëren met behulp van een sterke cryptografische technologie. Het is ook bekend als een vorm van digitale valuta of virtuele valuta. In tegenstelling tot centrale banksystemen, is het een gedecentraliseerd controle- en financieel transactiesysteem dat werkt via een blockchain die voornamelijk wordt gebruikt voor financiële transacties.

De eerste gedecentraliseerde virtuele valuta die in 2009 is ontwikkeld, is Bitcoin, bekend als een virtuele munteenheid en werkt onafhankelijk zonder de hulp van een centrale bank of beheerder. Sindsdien zijn er ongeveer 4000 altcoins van verschillende varianten van bitcoin ontwikkeld. Bitcoin wordt beschouwd als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem waarbij gebruikers rechtstreeks transacties uitvoeren zonder tussenpersonen.

Blockchain is een gegevensbestand dat bestaat uit een groot aantal blokken waarin alle eerdere bitcoin-transacties worden bijgehouden en ook nieuwe worden gemaakt. De normale gemiddelde tijd tussen elk blok is ongeveer 10 minuten. Het meest voorkomende gebruik van bitcoin wordt ondersteund door een externe software genaamd Bitcoin wallet. Door deze software te gebruiken, kan men eenvoudig de transactie van bitcoin-eenheden opslaan, ontvangen en beheren. Om transacties met bitcoin uit te voeren, moet men een account hebben op een van de bitcoin-uitwisselingen over de hele wereld en moet fiat-valuta naar die rekening worden overgemaakt. Zo kan de rekeninghouder toekomstige transacties uitvoeren met deze gelden. Afgezien van de bitcoin, is een van de andere bronnen van cryptocurrency petro, die voornamelijk wordt gebruikt voor olie- en minerale reserves.

Er zijn enkele voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van digitale valuta. De belangrijkste voordelen van het gebruik van een virtuele valuta zijn als volgt: –

• Biedt een snelle transparantielaag: –

De Bitcoin werkt meestal met behulp van een grootboek genaamd Blockchain dat elke transactie registreert en bewaakt. Wanneer een transactie eenmaal is gedaan en in dit grootboek wordt geregistreerd, wordt deze als statisch beschouwd. Deze transacties kunnen op elk moment in de toekomst verder worden geverifieerd en daarom zorgt het daarnaast ook voor veiligheid en privacy met betrekking tot alle transacties die via een bepaalde rekening worden gedaan.

• Snelle verwerking en draagbaar gebruik: –

Miljarden dollars aan bitcoin kunnen gemakkelijk zonder enige detectie van de ene naar de andere locatie worden overgedragen met behulp van een enkele geheugenschijf. Bij het uitvoeren van transacties van welke aard dan ook, kan de betrokkenheid van een derde partij worden geëlimineerd door deze bitcoin-technologie te gebruiken. Dit zal resulteren in een gemakkelijke en snelle transactie zonder enige goedkeuring van een derde partij,

• Lage transactiekosten: –

De transactiekosten voor het omwisselen van deze digitale valuta zijn zeer laag, waardoor het voor de bevolking over de hele wereld betaalbaarder is dan de echte valuta. Daarom zijn de kosten van elke soort transactie die wordt gemaakt veel lager, wat een voordeel blijkt te zijn voor de populatie wanneer ze transacties uitvoeren.

• Bestrijdt en roeit armoede uit: –

Vaak bieden de banksystemen en financiële instellingen geen hulp of hulp, vooral niet aan achtergebleven klassen in plattelandsgebieden. Bitcoin dient als alternatief in dergelijke gevallen waarin het zijn robuuste financiële diensten uitbreidt naar iedereen met internettoegang. Het dient vaak als steun voor arme en onderdrukte klassen die in de meeste gevallen geen haalbaar alternatief krijgen.

Als en wanneer een nieuwe of nieuwste technologie arriveert, zijn er enkele negatieve factoren die ook verband houden met het gebruik ervan, namelijk: –

• Gebrek aan kennis en wantrouwende benadering van de bevolking:-

Door een gebrek aan kennis over digitale valuta is de kans groter dat mensen wantrouwend worden over het wijdverbreide gebruik ervan. Daarom zijn er maar heel weinig bedrijfssystemen die deze bronnen van cryptocurrency accepteren, waardoor de bedrijfssystemen die de virtuele valuta liever gebruiken in hun dagelijkse transacties, worden beperkt.

• Niet-traceerbare transacties: –

Aangezien transacties met bitcoin onvindbaar zijn, biedt het ruimte voor criminele transacties. In dergelijke gevallen zijn het drugsdealers en gewetensvolle personen die gebruik maken van dergelijke virtuele valuta, zodat hun illegale activiteiten niet gemakkelijk worden opgespoord.

• Vluchtige en onzekere aard: –

De cryptocurrency is soms vluchtig en blijft op grote schaal regelmatig veranderen. Soms verdienen mensen behoorlijk wat geld wanneer de marktkoersen van deze virtuele valuta omhoogschieten en soms worden ze ook geconfronteerd met grote verliezen wanneer de prijs crasht.

Cryptocurrency is een innovatief maar amateuristisch concept dat mogelijk de hele financiële markt kan verstoren. Het is waar dat deze digitale valuta in korte tijd de aandacht van de wereld heeft getrokken. Er zijn altijd voor- en nadelen aan elke nieuwe technologie die op de markt verschijnt. Om er optimaal gebruik van te maken, moet men beide kanten bekijken voordat er beslissingen worden genomen.

Bron: Mukesh Saini

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie