Een bezoek aan Puglia – De broodmand van Italië

Een bezoek aan Puglia – De broodmand van Italië

Als het om Italië gaat, is de vraag niet of je genoeg dingen kunt vinden om te doen, maar of je genoeg tijd hebt om alles te zien en te doen wat op je ‘must-do’-lijstje staat. (De kans is groot dat u dat niet zult doen!) Vanwege de enorme keuze aan beschikbare attracties, kan het kiezen van een regio en een route met attracties een nogal overweldigende onderneming zijn, zelfs voor degenen die in het verleden in het land zijn geweest. Zelfs de eenvoudige taak om uw Italiaanse vakantieverblijf te kiezen, kan ontmoedigend zijn. Voor mensen die Puglia bezoeken (of Apulië, zoals het ook wel wordt genoemd), is de keuze veel gemakkelijker.

Puglia, de broodmand van Italië

Het zou moeilijk zijn om een ​​’signatuur’-beeld voor Puglia aan te wijzen. De hak van Italië grenst aan zowel de Adriatische als de Ionische Zee, met zijn kustgebieden, bossen, landerijen, wijngaarden, olijfgaarden en zelfs moerassen, die naast middeleeuwse dorpjes op een heuvel en geïndustrialiseerde steden liggen. In de kern is Apulië echter een graanschuur, gespecialiseerd in de productie van voedsel, of het nu gaat om telers, ‘vangers’ of fabrikanten. Boerderijen en vissersdorpen vormen nog steeds het grootste deel van de gemeenschappen, en de manier van leven blijft overwegend traag en agrarisch.

Het is deze bescherming van het land die zo integraal deel uitmaakt van hun eenvoudige maar authentieke manier van leven die de rest van Europa en de wereld heeft geboeid en heeft geleid tot een nieuwe en snelgroeiende vorm van toerisme: agriturismo. Agriturismo laat reizigers niet alleen het authentieke Apulische leven ervaren, maar biedt ook unieke en historische Italiaanse vakantieaccommodaties die alleen hier te vinden zijn: masserie en trulli. Sommige van deze plaatsen zijn zelfs attracties op zich. Naast de trulli en masserie zijn er zowel moderne als traditionele hotels, villa’s en appartementen.

Waar te verblijven

Het basisconcept van agriturismo is eenvoudig. Zoals de naam al doet vermoeden, is agriturismo een boerderij-verblijf, een werkende boerderij die ook dienst doet als een Italiaans vakantieverblijf voor reizigers. Als u zich echter vervallen, stabiele kamers voorstelt, kunt u zich niet meer vergissen. Typische agriturismo-herbergen zijn meer appartementen, villa’s en hotelbijgebouwen die mooie en comfortabele woonruimtes en uitstekende services bieden.

Masserie, bijvoorbeeld, zoals de uitzonderlijke Masseria Cupina, zijn grootse bouwwerken die ooit de belangrijkste gebouwen van agrarische landgoederen waren, maar die zijn omgebouwd tot boetiekhotels (compleet met zwembaden). Een rondleiding op de boerderij is over het algemeen inbegrepen, maar er wordt niet van je verwacht dat je klusjes doet – hoewel je dat zeker zou kunnen als je dat zou willen! Trulli – traditionele Apulische droge stenen hutten met kegelvormige daken, zoals de charmante Trullo Pietra, die is omgebouwd tot een villa – zijn een andere unieke Italiaanse vakantie-accommodatie die alleen in Puglia beschikbaar is.

Bezoek Lecce

U kunt ervoor kiezen om dicht bij de mooie stad Lecce te verblijven. Met zijn rijkdom aan barokke architectuur is dit een geweldige plek om een ​​verkenning van de provincie te beginnen. Lecce is door velen beschreven als de mooiste stad van Italië, met zijn stenen gebouwen die een crème- en goudeffect krijgen in de zon. Onder de meer dan 40 kerken is de Basilica di Santa Croce, die misschien wel de meest sierlijke is, met een façade met cherubijnen, magische beesten en zelfs de vreemde dodo. Dit kan een nogal surrealistisch gezicht zijn, vooral ’s nachts, wanneer de buitenverlichting het effect verder dramatiseert. Piazza Sant’Oronzo is een andere must-see in Lecce, met het enorme Romeinse amfitheater dat een schril contrast vormt met de bombastische stijl van de rest van de stad.

Bron: Helen Forbes

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie