Een draadloze toekomst, dankzij WiTricity

Een draadloze toekomst, dankzij WiTricity

Deelnemers aan CES 2010, de consumentenelektronicabeurs in Las Vegas vorige maand, vingen een glimp op van wat de toekomst zou kunnen brengen toen de Chinese fabrikant van apparaten Haier, in samenwerking met het in Massachusetts gevestigde WiTricity Corporation, een opmerkelijke 32-inch televisie onthulde – opmerkelijk omdat het had geen stroomkabel.

Het Haier-prototype werd aangedreven door elektriciteit die werd omgezet uit een oscillerend magnetisch veld. De draadloze transmissie van elektriciteit die in januari zo stoutmoedig werd gedemonstreerd op een internationale handelsbeurs, zou een zoektocht kunnen vervullen die meer dan een eeuw geleden begon door de uitvinder van wisselstroom zelf, Nicola Tesla.

Draadloos verzonden elektriciteit werd in 2005 met succes gecreëerd door een team van natuurkundigen aan het MIT onder leiding van professor Marin Soljacic. Het bedrijf dat ze hebben opgericht, WiTricity Corporation, is nu op zoek naar fabrikanten van originele apparatuur die geïnteresseerd zijn in het licentiëren van hun methode van zendvermogen.

De WiTricity-technologie zou losjes kunnen worden omschreven als ‘magnetische koppeling’. Het gaat om twee koperen spoelen die op elkaar zijn afgestemd voor magnetische resonantie. De ene is aangesloten op een stroombron (bijvoorbeeld 110 volt AC-huisstroom) en is de ‘afzender’. De zenderspoel zet de elektrische stroom om in een niet-uitstralend magnetisch veld dat oscilleert met een specifieke frequentie en de kamer doordringt. Om ervoor te zorgen dat de omgezette energie kan worden gebruikt, moet deze oscillatiefrequentie van het magnetische veld de overeenkomende spoel opwekken die zich in een elektrisch apparaat bevindt, zoals de tv die te zien is op de CES van januari.

Het idee van gematchte resonantie van de spoelen zou vergelijkbaar zijn met 100 wijnglazen op een tafel, elk met een iets andere hoeveelheid water, zodat elk met een unieke frequentie zou trillen. Een operaster die één noot lang genoeg volhoudt, kan er uiteindelijk voor zorgen dat het ene specifieke glas dat overeenkomt met de frequentie of toonhoogte voldoende resoneert om te versplinteren. Met andere woorden, de oscillatie van het magnetische veld zou alleen van invloed zijn op het apparaat dat is uitgerust met de bijpassende spoel.

Afgezien van het tot stand brengen van het oscillerende magnetische veld om te resoneren met en de specifieke ontvangerspoel te exciteren – waardoor elektrische energie voor het apparaat wordt gecreëerd – blijft het magnetische energieveld dat door de aangedreven zendspoel wordt geproduceerd, zeer dicht bij het punt van oorsprong. Bovendien heeft de WiTricity-technologie een zeer zwak effect op biologische systemen — beter bekend als mensen en huisdieren.

De MIT-wetenschappers demonstreerden voor het eerst hun succesvolle strategie door een lamp van 60 watt te verlichten vanaf een afstand van 7 meter, een prestatie die voor het eerst werd gerapporteerd in Wetenschap in juli 2007. De MIT Nieuws merkte toen op dat professor Soljacic werd geïnspireerd om draadloze elektrische stroom te onderzoeken door gewekt te worden door waarschuwingspiepjes van zijn mobiele telefoon, die hij (opnieuw) vergeten was aan te sluiten om op te laden. Terwijl hij naar zijn draadloze telefoon keek, realiseerde hij zich hoeveel handiger het zou zijn als hij zichzelf draadloos zou kunnen opladen.

De draadloze overdracht van elektrische energie is geen nieuw idee. Het werd voor het eerst onderzocht door Nikola Tesla, de briljante wetenschapper die meer dan een eeuw geleden wisselstroom en de inductiemotor ontwikkelde. Tesla bewees de overwinnaar van Edison, die een voorstander was van gelijkstroom voor de opwekking van elektrische energie, in de zogenaamde ‘huidige oorlog’. Het vinden van een manier om de draadloze transmissie van elektriciteit te laten werken over een afstand die groter is dan de diameter van de spoelen was de kern van het probleem, evenals het vermijden van gerichte, intense en potentieel schadelijke elektromagnetische straling. De wetenschappers van het MIT hadden de overhand over deze eeuwenoude problemen.

De tentoonstelling van de Haier-televisie met WiTricity op de CES in Las Vegas toonde eenvoudig de haalbaarheid (of “proof of concept”) voor de draadloze transmissie van elektriciteit. Toch werd Haier vereerd met de Populaire wetenschap “Product of the Future” award voor hun inspanningen tot nu toe. Het bedrijf blijft zich inzetten om de commerciële productie van efficiënte, draadloos aangedreven apparaten en apparaten zo snel mogelijk te plannen.

Bron: Nicole Hait

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie