Een gedetailleerde vergelijking tussen native en platformonafhankelijke app-ontwikkeling

Een gedetailleerde vergelijking tussen native en platformonafhankelijke app-ontwikkeling

Er zijn bijna 5 miljoen applicaties beschikbaar in zowel de Google Play Store als de iOS App Store die gericht zijn op meer dan 14 miljard mobiele apparaten wereldwijd. Als u van plan bent uw zakelijke applicatie te bouwen en te lanceren, is een van de meest cruciale beslissingen die u moet nemen het kiezen van de juiste aanpak voor het bouwen van uw app: native applicatie-ontwikkeling of platformonafhankelijke mobiele app-ontwikkeling.

U moet een van de twee kiezen, rekening houdend met verschillende factoren, zoals de ontwikkelingskosten, de prestaties van de app, de ontwikkeltijd van de applicatie, uw budget en nog veel meer.

Hier zijn de voor- en nadelen van zowel native als platformonafhankelijke applicatie-ontwikkeling die u zullen helpen de juiste te kiezen volgens uw voorkeuren en vereisten.

Wat is native app-ontwikkeling?

Native applicatie-ontwikkeling richt zich primair op één specifiek platform. Met andere woorden, native apps worden specifiek voor één platform tegelijk gebouwd, ofwel iOS, Android of Windows.

En bij dit type applicatie-ontwikkelingsbenadering maken de apps gebruik van de functies van een specifiek besturingssysteem en functies van de apparaten die op dat specifieke besturingssysteem draaien, zoals GPS, camera, gyroscoop, zwaartekrachtsensor en meer. Ook kunnen native apps sneller en gemakkelijker worden gebouwd, rekening houdend met de functies en richtlijnen van een specifiek platform.

Dit zijn de voordelen van native applicatie-ontwikkeling:

 • Hogere prestaties: Native apps presteren beter op het gebied van reactievermogen, snelheid en operationele efficiëntie. En dit komt omdat deze applicaties zijn gebouwd met behulp van kern-API’s en programmeertalen die specifiek zijn voor een enkel platform. Deze apps kunnen ook gebruikmaken van de verwerkingssnelheid van het apparaat, wat zorgt voor een lagere laadtijd.

 • Brede functionaliteit: Een van de grootste voordelen van het hebben van een native app is dat dit type applicatie toegang heeft tot bijna alle functies en functionaliteiten van het platform of besturingssysteem waarvoor het is gemaakt. En dit resulteert in een betere gebruikerservaring.

 • Een geweldige UX: native applicaties hebben een geweldige UX die synoniem is met het platform waarvoor ze zijn gemaakt. Deze apps geven een consistent gevoel en uiterlijk aan alle gebruikers van het platform.

 • Betere winkelondersteuning: Native apps zijn veel gemakkelijker te publiceren omdat deze voor een specifiek platform zijn gebouwd.

Nadelen van een native applicatie:

 • Duur: Het bouwen van een native applicatie kan duurder zijn, omdat je de app apart moet laten bouwen voor een specifiek platform dat eenmaal voor Android en vervolgens eenmaal voor iOS is, enzovoort als je het op meer dan één platform wilt starten.

 • Tijdrovend: De ontwikkelingskosten van native applicaties zijn hoger omdat de codes zijn geschreven en de tools die voor het ene platform worden gebruikt, niet voor de andere platforms kunnen worden gebruikt.

Laten we nu eens kijken wat platformonafhankelijke applicatieontwikkeling is.

Cross-platform applicatie-ontwikkeling geeft de flexibiliteit om de applicatie te bouwen met behulp van een enkele codebasis die compatibel is met meerdere platforms. De belangrijkste voordelen van deze aanpak zijn de herbruikbaarheid van code die het proces vereenvoudigt en de ontwikkelingskosten en -tijd van de app verlaagt.

Dit zijn de voordelen van platformonafhankelijke app-ontwikkeling:

 • Kosteneffectieve optie:: U moet de code één keer ontwikkelen met behulp van een enkele codebase en een enkele set tools en u kunt de app op meerdere platforms starten, in tegenstelling tot de native applicaties. Dit betekent simpelweg dat het een veel kosteneffectievere optie is.

 • Snellere ontwikkeling: – Er is slechts één enkele app-ontwikkelingscyclus nodig om de app te bouwen en op meer dan één platform te laten draaien. Met andere woorden, u hoeft slechts één keer te programmeren en u kunt de app op meerdere besturingssystemen vrijgeven. En dat verkort de ontwikkeltijd.

Nadelen van platformonafhankelijke apps:

 • Tragere prestaties in vergelijking met native apps: In tegenstelling tot native applicaties, zijn deze platformonafhankelijke apps niet specifiek gebouwd voor een enkel platform en maken ze niet precies gebruik van de functies van een specifiek platform, wat de prestaties verlaagt in vergelijking met de prestaties van de native applicaties.

 • Beperkte functionaliteiten en UX: – Ontwikkelaars ondervinden moeilijkheden bij het beoordelen van platformspecifieke functies en functionaliteiten zoals camera, microfoon, geolocatie, enz., met platformonafhankelijke apps. En aangezien deze niet voor één enkel platform zijn gebouwd en niet kunnen profiteren van de native UX-componenten, bieden ze geen consistente UX-ervaring aan gebruikers van verschillende besturingssystemen en apparaten.

Nu, na de voor- en nadelen van beide ontwikkelingsbenaderingen te hebben onderzocht, hoop ik dat u de juiste kunt kiezen volgens uw vereisten.

Nogmaals om je te helpen:

Kies de native applicatie-ontwikkelingsaanpak als je wilt:

 • Een zeer responsieve en goed presterende app
 • Geen budgetbeperkingen
 • Dat kan een consistente gebruikerservaring opleveren.

Of kies anders voor platformonafhankelijke applicatieontwikkeling als u:

 • Als u een beperkt budget heeft.
 • Moet de app sneller starten op meerdere platforms.

Overweeg alle hierboven geschetste punten en maak de juiste keuze voor uw bedrijfstoepassingsontwikkelingsproject.

Bron: Rob Stephen

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie