Een kritiek op "Denk en groei Rijk"

Een kritiek op "Denk en groei Rijk"

“Think and Grow Rich” is geschreven door Napoleon Hill en gepubliceerd in 1937.

Het volgt op [although not connected with] Wallace Wattles “De wetenschap van rijk worden”.

Het boek werd gepromoot als een boek voor persoonlijke ontwikkeling en zelfverbetering, dus hoewel het boek lijkt te gaan over geld verdienen, beweerde Hill dat zijn filosofie kan worden aangepast om mensen te helpen alles te doen of te worden wat ze maar wilden.

Gepubliceerd tijdens de Grote Depressie in de VS is het niet verwonderlijk dat het boek zo goed is verkocht en momenteel meer dan 15 miljoen exemplaren heeft verkocht.

Napolean Hill beweerde geïnspireerd te zijn door een suggestie van zakenmagnaat en later filantroop Andrew Carnegie en dat hij 25 jaar lang vele miljonairs interviewde om hun succesgeheimen te ontdekken. Na de publicatie van Think And Grow Rich en het succes dat daarop volgde, beweert hij een adviseur te zijn geweest van presidenten…

De realiteit is echter heel anders.

Voorafgaand aan de publicatie van “Think And Grow Rich” was Napoleon Hill betrokken bij een opeenvolging van duistere en criminele activiteiten.

Hij was niet aangemoedigd om het boek te schrijven van Andrew Carnegie, die hij nooit ontmoet, en de meeste, zo niet alle interviews met succesvolle zakenmensen deed niet spelen zich af.

Hij was niet een adviseur van een president.

# De moderne zelfhulpindustrie is gebaseerd op fraude, valse claims en mensen die schoppen verkopen

Samengevat, Napoleon Hill was een bedrieger, en zijn enige succes was dit boek, dat een fictief werk was dat massale ongefundeerde beweringen deed.

Zijn persoonlijke leven was een totale puinhoop met 5 gebroken huwelijken en verbrijzelde relaties met zijn ex-vrouwen en kinderen.

Dit boek is niet gebaseerd op zijn eigen succeservaringen, in feite was dit boek zijn enige commerciële succes.

En toch… deze man… deze zichzelf promotende leugenaar en bedrieger is de grondlegger van de moderne zelfhulpindustrie.

De fictie van Napoleon Hill vormt de basis van het werk van vele, zo niet de meeste ‘grote namen’ in de persoonlijke ontwikkelingsindustrie – een erfenis die is gebaseerd op leugens en bedrog.

Hoeveel van de bekende zelfhulpgoeroes die we allemaal kennen, hebben ooit enig commercieel succes geboekt, afgezien van het verkopen van hun eigen materiaal?

Voor de meesten van hen, zoals Napoleon Hill, is hun fortuin gebaseerd op het verkopen van schoppen aan goudzoekers.

# Denk en word rijk – een beoordeling van het boek

Ongeacht wat we mogen denken van Napoleon Hill als persoon en de achtergrond van zijn persoonlijke leven en zakenleven, een aantal dingen zijn heel duidelijk:

  • “Think And Grow Rich” is een groot commercieel succes.

  • Veel mensen beweren geholpen te zijn door zijn boek.

  • Mensen zullen geloven wat ze willen geloven en zullen niet heel ver of heel diep zoeken om een ​​persoon of een lering te onderzoeken of te valideren.

  • Mensen zijn vastbesloten om naar kortere wegen te zoeken en onze cognitieve vooroordelen leiden ons naar alles dat bevestigt wat we willen horen.

  • Geloof in combinatie met verwachting heeft een enorme kracht. Het placebo-effect bewijst dit.

  • De meeste principes die in “Think And Grow Rich” worden beschreven, zijn solide beproefde principes van de kracht van positief denken.

  • Naar mijn mening is het vreemdste principe het mysterie van geslachtstransmutatie – vooral in de context van het rommelige persoonlijke leven van Napolean Hill.

  • Het meest originele principe vind ik de kracht van de mastermind group. Als Jack Canfield [and others] heeft gezegd: “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.”

Zou ik het aanraden? Ja, zeker als onderdeel van achtergrondinformatie over het hele genre van zelfhulp- en persoonlijk ontwikkelingsmateriaal. Van de boeken uit deze periode is mijn favoriet “The Science Of Getting Rich” van Wallace Wattles

Lees hier het volledige artikel: Think And Grow Rich

Bron: Stephen Warrilow

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie