Volledige afhandeling kan via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

Een professionele Microsoft PowerPoint-presentatie maken

Er zijn een aantal verschillen tussen een Microsoft PowerPoint-presentatie op school en een presentatie die voor uw werk is gemaakt. Veel van deze tips lijken misschien gezond verstand, maar het zijn de finesses van een presentatie die uw publiek zal oppikken en die bepalen hoeveel ze ervan nemen en of ze het serieus nemen.

Het volgende is een checklist met de meest voorkomende punten waar u op moet letten bij het maken van een presentatie voor uw werk. Het is een goed idee om zoiets uit te printen en erover te lezen voordat u uw presentatie inlevert voor enige vorm van beoordeling.

 • Gebruik een sjabloon – Gebruik indien mogelijk het standaardsjabloon dat uw bedrijf, project, enz. gebruikt voor PowerPoint-presentaties bij het maken van uw eigen presentatie. Dit is wat uw publiek hoogstwaarschijnlijk zal verwachten, en zo niet (bijvoorbeeld in het geval van een nieuwe klant), dan is dit wat u wilt dat ze vanaf nu verwachten.
 • Consistente letterstijl – U moet in uw hele presentatie een consistente tekenstijl gebruiken. Plaatsen waar uitzonderingen op deze regel kunnen voorkomen zijn:
  • Cover Slide – De eerste dia in uw presentatie bevat meestal lettertypen, enz. die u in de rest van uw presentatie niet aantreft. Dit is prima, want het kan een standaard dia zijn voor de presentaties van uw bedrijf, of gewoon de standaard voor uw project. Het kan ook de aandacht trekken voor de presentatie, dus je wilt echt dat het opvalt.
  • Kopteksten/voetteksten – De kop- en/of voettekst voor elke dia maakt meestal deel uit van de sjabloon die u en uw bedrijf gebruiken voor PowerPoint-presentaties, dus het zal hoogstwaarschijnlijk niet hetzelfde lettertype hebben als de hoofdtekst van uw dia’s.

  Afgezien van de bovenstaande twee voorbeelden, moet u een consistente tekenstijl gebruiken in alle secties van uw dia’s. Uw hoofdtekst op elke dia moet bijvoorbeeld hetzelfde lettertype hebben, evenals kop- of voetteksten die buiten uw sjabloon staan.

 • Afzien van het gebruik van Clip Art – Hoewel het op dat moment misschien ingenieus lijkt om een ​​dia te maken met een grote “Idee” gloeilamp erop, zal het je geen punten opleveren bij je publiek. Clip art is erg generiek en voegt echt niets toe aan de presentatie, het maakt het alleen maar rommelig. Aan de andere kant, als je echte foto’s van je onderwerp wilt gebruiken, is dat prima.
 • Gedachten met opsommingstekens gebruiken – Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het samenstellen van een presentatie, is te veel informatie op de dia zetten. Dit gebeurt meestal wanneer alinea’s worden gebruikt in plaats van beknopte gedachten met opsommingstekens. Het doel van elke dia is niet om een ​​Word-document te zijn; het zou gewoon punten moeten hebben waar je mee kunt praten terwijl je je presentatie doet. Te veel informatie per dia zal er snel voor zorgen dat uw publiek de interesse verliest en u kunt de hoop bijna opgeven dat ze weglopen omdat ze iets hebben geleerd. Wees beknopt en streef ernaar om alleen uw belangrijkste punten op elke dia over te brengen.
 • Peer-review krijgen – Dit is waarschijnlijk het belangrijkste advies om te onthouden. Voordat u uw werk inlevert, moet u het altijd door vakgenoten laten beoordelen en het zelf doorlezen. Het is gemakkelijk om in je project te verdwalen als je lange tijd “in het onkruid” hebt gezeten, dus het is altijd een goed idee om een ​​stap terug te doen en iemand anders ernaar te laten kijken. Het is ook een goed idee om het even weg te leggen en dan zelf de presentatie nog eens door te nemen om er een frisse kijk op te krijgen.
 • De bovenstaande tips zijn een goed begin van een checklist die u kunt gebruiken voordat u een van uw presentaties inlevert. U moet er informatie aan toevoegen die specifiek is voor uw baan. Dit bespaart iedereen beoordelings- en revisietijd en maakt je eerste concept veel beter.

Bron: Kevin Augustine

 • Gerelateerde Tags: