Wat is een toegangscontrolelijst (ACL)? Een toegangscontrolelijst is een lijst, opgeslagen op een netwerkrouter, van toegestane apparaten op een netwerk. Deze lijst bepaalt welke apparaten verbinding mogen maken met het netwerk en welke apparaten niet. Met behulp van zo’n lijst kan een wifi-beheerder (of thuisgebruiker) ongeautoriseerde toegang tot hun netwerk blokkeren.

Toegangscontrolelijsten worden geconfigureerd met behulp van een draadloze router. Een netwerkhubapparaat werkt niet. Een netwerkhub zorgt ervoor dat al het verkeer in beide richtingen kan passeren; het filtert geen verkeer. Een router filtert verkeer, u kunt verkeer in beide richtingen blokkeren of verkeer omleiden. Een router kan een basisrouter zijn (bijv. NetGear, Linksys) van een elektronicawinkel, een geavanceerde router (bijv. Cisco-router) of een server/werkstation geconfigureerd als router. Een router slaat informatie op in zijn ACL en stuurt op basis van die informatie het verkeer in en uit een netwerk.

Deze schermafbeelding toont de toegangscontrolelijst van een NetGear-router. In deze lijst staat één apparaat vermeld. Als de toegangslijst was ingeschakeld, had alleen dit apparaat toegang tot het draadloze netwerk. U kunt een ACL op een router bouwen en ervoor kiezen om toegangsfiltering niet te implementeren, maar als u de tijd hebt besteed aan het maken van de lijst, kunt u deze net zo goed gebruiken. Er zijn tegenwoordig meer apparaten die toegang kunnen krijgen tot een wifi-netwerk dan een paar jaar geleden. Dergelijke apparaten zijn smartphones, spelsystemen, laptops, tablets, enz.

De meeste routers zijn vooraf geconfigureerd om hun SSID (de naam van uw wifi-netwerk) uit te zenden en al het verkeer verbinding te laten maken. De meeste gebruikers zijn nu bekend met het beveiligen van hun wifi-netwerken door een wachtwoord voor netwerktoegang toe te voegen. Dit helpt hun netwerk te beveiligen, maar het is mogelijk dat sommige hackers uw netwerkwachtwoord kunnen vinden. Door een toegangscontrolelijst toe te voegen, kunt u ongeoorloofde toegang verder verminderen door een tweede verdedigingslaag toe te voegen. Een toegangslijst slaat het MAC-adres van het apparaat op. Als de computer die toegang probeert te krijgen tot het netwerk niet in deze lijst staat, krijgt deze geen toegang tot het netwerk. Er zijn enkele hackers die een geldig MAC-adres kunnen kapen, dus er zijn geen 100% beveiligde systemen, maar enige beveiliging is beter dan helemaal geen. Een extra beveiligingsmaatregel die we zouden kunnen toevoegen (na implementatie van ACL), zou zijn om SSID-broadcast uit te schakelen. Dit zal problemen veroorzaken met sommige WIFI-apparaten die automatisch lid worden van het wifi-netwerk, maar het is de beveiliging waard.

Raadpleeg de handleiding van uw specifieke router voor de juiste manier om uw specifieke router te configureren. We zullen SSID-uitzending in een toekomstig bericht bespreken, abonneer je op de blog voor waarschuwingen over toekomstige berichten.

Bron: Jermain Gordon