Effectief financieel doel: de vijf kenmerken

Effectief financieel doel: de vijf kenmerken

In financiële managementstudies moet een effectief financieel doel 5 kenmerken hebben die gemakkelijk als SMART kunnen worden onthouden. De volgende paragrafen leggen alle 5 kenmerken uit:

1) Specifiek

We denken er misschien aan om financieel vrij te zijn, maar weet je wat ervoor nodig is? Dit doel lijkt te algemeen. Ons doel moet specifiek zijn, zodat we ons in het bijzonder op elk gebied van financiële planning kunnen concentreren en gemakkelijk onze eigen verwachtingen kunnen managen. Specifiek doel heeft normaal gesproken maar één uitkomst.

Stel bijvoorbeeld als doel om RM200 per maand te investeren in unit trust en minimaal RM2400 per jaar te verzamelen; of besteden binnen ons budget elke maand. Deze specifieke doelen zullen verschillende resultaten hebben, maar wanneer ze worden gecombineerd, zullen ze ervoor zorgen dat onze cashflow gezond is. Wanneer elk specifiek doel is bereikt, komen we dichter bij financiële vrijheid.

2) Meetbaar

We werken misschien heel hard, maar hoe weten we of ons doel bereikt is? Daarom moeten onze financiële doelstellingen meetbaar zijn.

We willen bijvoorbeeld in 2 jaar RM50.000 investeren en accumuleren en de voortgang kan eenvoudig worden gekwantificeerd door naar ons beleggingsrekeningoverzicht te kijken.

In feite moeten we in staat zijn om de voortgang van het bereiken van het doel te meten of te beoordelen, zoals het berekenen van ons huidige vermogen, de schuld-inkomstenratio en het beoordelen van het rendement op de investering (ROI) en onze huidige verzekeringspolis. Het is goed als we een dagboek bij kunnen houden en onze huidige planning kunnen herzien.

3) Haalbaar

Veel mensen worden beïnvloed door de ‘Law of Attraction’ en geloven dat ‘niets onmogelijk is’. Hierdoor hebben we de neiging om moeilijke doelen te stellen die veel inspanning vergen. Zijn deze doelen echter realistisch en haalbaar? Het is belangrijk om te weten of het doel binnen onze potentiële en logische norm valt.

Als uw doel bijvoorbeeld is om 1 miljoen RM in een jaar te behalen door slechts 1000 RM per maand in een schema te investeren. Hoe waarschijnlijk kunnen deze worden bereikt? Een dergelijke investeringsregeling vereist in feite een zeer hoge ROI binnen een korte duur en gaat vaak gepaard met een zeer hoog risico. U kunt uw kapitaal gemakkelijk kwijtraken.

Het belangrijkste is dat we ons niet moeten uitstrekken om onrealistische doelen te bereiken. Dit is om frustratie over een mislukking te voorkomen, die in grote teleurstelling zou kunnen eindigen.

4) Beloning

We willen een doel bereiken omdat we er iets voor terug willen, anders gaat niemand hard werken. Terwijl we werken aan het bereiken van doelen, moeten we zeker zijn van het te bereiken resultaat en het belang ervan voor ons leven. Sterker nog, het moet zinvol en plezierig zijn.

Een man wil bijvoorbeeld zijn geld investeren om over 20 jaar een opleidingsfonds voor zijn zoon op te bouwen. In de toekomst zal dit doel lonend zijn omdat zijn zoon zich kan inschrijven voor het hoger onderwijs.

De beloningen kunnen echter in elke vorm zijn, zoals materieel, financieel, relationeel en spiritueel.

5) Tijdgebonden

We hebben voldoende tijd nodig om onze doelen te bereiken. Dit kan op korte, middellange of lange termijn zijn, afhankelijk van het soort doelen dat moet worden bereikt. Tijdigheid is een belangrijk aspect in het leven geweest. Daarom moeten we een tijdsbestek toewijzen om uitstelgedrag te voorkomen. Het zou goed zijn als we een planning kunnen maken voor alles wat gedaan moet worden.

Sparen voor pensioen zou bijvoorbeeld vele jaren vergen omdat het een langetermijnplanning is en er een enorme som geld mee gemoeid is. Daarom kan het plannen van pensionering op korte termijn (1 tot 5 jaar) onrealistisch zijn, tenzij iemand bereid is zich hier enorm voor in te zetten.

Kortom, tijd is onbetaalbaar omdat het kansen biedt voor ontwikkeling en betere resultaten oplevert. Daarom zei de wijze altijd: ‘begin vroeg en stop met uitstellen’.

Samenvatting

Een effectief financieel doel zou altijd deze SMART-kenmerken hebben; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Belonend en Tijdgebonden. Dit is om ervoor te zorgen dat onze doelen zinvol zijn en ons dichter bij financiële vrijheid brengen. Veel succes met het stellen van je doelen.

Bron: Isaac Wong Mun Yew

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie