Elektronische gadgets en interpersoonlijk gedrag

Elektronische gadgets en interpersoonlijk gedrag

Brengen kinderen te veel tijd door met hun mobiele telefoons, elektronische spelletjes en computers? Is dit slechts een deel van het opgroeien in onze wereld van elektronische gadgets? Helpen deze apparaten bij het opbouwen van goede relaties of belemmeren ze het koesteren van interpersoonlijke vaardigheden?

Toen ik door de stad reed, zag ik twee kinderen samen lopen. De ene sms’te op een mobiele telefoon en de andere speelde een Game Boy of een of ander apparaat. Ze liepen samen, maar praatten niet samen. Later op de dag hoorde ik een tiener tegen een ander schreeuwen: “Kom niet langs, stuur me een e-mail of sms me.”

Vóór de uitvinding van deze elektronische gadgets communiceerden kinderen en besteedden ze hun tijd anders. Mijn vrienden en ik waren altijd op zoek naar een soort fysieke activiteiten of tafelspellen toen ik opgroeide. Tijdens de koudere maanden hadden we sleeën en andere winteractiviteiten. Sommigen zouden zelfs kunnen zeggen dat de oefening heeft bijgedragen aan het voorkomen van de problemen met obesitas bij kinderen waarmee sommigen tegenwoordig te maken hebben elektronische gadget kinderen. Een goed ontwikkelde vingerspier, verworven door het spelen van een elektronisch spel, is geen geweldige fysieke training!

We hebben het gehad over de vaste telefoon telefoon, maar we hadden meestal persoonlijke gesprekken. Al deze activiteiten hebben ons onbedoeld wat interpersoonlijke vaardigheden geleerd. Sommige activiteiten, zoals voetbal, leerden ons dat je een ster alleen, maar werken als een team won het spel.

Mensen kunnen elektronische gadgets gebruiken om met andere mensen te communiceren. Dit zorgt wel voor interactie, ook als de andere mensen niet fysiek aanwezig zijn. Gamers zullen beweren dat een teaminspanning vereist is om sommige activiteiten te winnen, en dat vereist interpersoonlijke vaardigheden.

Is elektronische deelname net zo goed als aanwezig zijn? Dat is een kwestie van mening. We zien allemaal onze wereld door die van onszelf lens of levenservaring. Het is mogelijk om interpersoonlijke vaardigheden op veel verschillende manieren te leren. Het ontwikkelen van deze interpersoonlijke vaardigheden maakt ons bewust van menselijk gedrag – goed en slecht.

Critici zeggen dat elektronische gadgets criminelen een nieuwe manier van interactie hebben gegeven. Ze plegen misdaden met prepaid mobiele telefoons en maken criminele activiteiten met kinderen mogelijk via internet. Anderen werpen tegen door te zeggen dat de veiligheidsfactor die wordt verkregen door het hebben van een mobiele telefoon alle randproblemen waard is. Internetwaarborgen en -toezicht kunnen kinderen beschermen tegen degenen die hen kwaad willen doen. Bovendien gebruikt de wetshandhaving veel elektronische gadgets om de criminelen te arresteren.

Je zou kunnen concluderen dat je met elektronische gadgets nooit zonder komt aanraken. Mensen die in afgelegen gebieden wonen, kunnen voor hun plezier of voor noodgevallen met anderen communiceren. Kinderen kunnen naar een cyberschool gaan in plaats van naar een traditionele school en krijgen hun onderwijs via internet. Bij beide zijn enkele interpersoonlijke vaardigheden betrokken, maar laat een beeld via de computer of stem via de mobiele telefoon dezelfde mate van ontwikkeling van interpersoonlijke vaardigheden toe? Nogmaals, het hangt af van het individuele gezichtspunt.

Elektronische gadgets zijn ook van invloed op volwassenen. Voor sommigen zijn sms’en en e-mailen een manier geworden om met mensen om te gaan norm. Het biedt voor sommige mensen een onopvallende manier van communiceren. Het verzenden van een e-mail of sms betekent dat er geen emoties zijn, geen tijdverspilling, en kan zijn eenrichtingsverkeer – niet open voor directe vragen of kritiek. Bovendien zegt iemand soms dingen aan de telefoon of schriftelijk die ze niet face-to-face kunnen zeggen.

Het lijdt geen twijfel dat elektronica en technologie ons leven hebben veranderd. De vooruitgang die we hebben geboekt, heeft vele levens gered en het leven voor ons allemaal gemakkelijker en veiliger gemaakt. Hoe elektronische gadgets de ontwikkeling van interpersoonlijke vaardigheden beïnvloeden, staat open voor discussie. Ik veronderstel dat het afhangt van de doelen van de deelnemers.

Alle rechten voorbehouden

Auteursrecht 2010

John A. Invernizzi, Ph.D.

Bron: John Invernizzi

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie