Enkele verschillen tussen Android en J2ME

Enkele verschillen tussen Android en J2ME

Een bepaalde set van verschillende softwareproducten en specificaties staat bekend als Java. Java is ontwikkeld door Sun Microsystems (nu onderdeel van Oracle Corporation) en biedt software voor het ontwikkelen van systeemapplicaties die kan worden ingezet over verschillende platformonafhankelijke computeromgevingen. Het softwareproduct wordt gebruikt op een aantal computerplatforms, van mobiele telefoons tot embedded apparaten, tot bedrijfsservers en supercomputers. De Java-applets worden gebruikt om beveiliging te bieden tijdens het surfen op internet.

Het schrijven van de taal produceert code als Java-bytecode. Hoewel er compilers zijn voor talen als JavaScript, Python, Ruby en Ada, is de nieuwe taal ontworpen om lokaal te draaien op de Java Virtual Machine (JVM) genaamd Groovy, Clojure en Scala. De syntaxis leent zwaar van C++ en C. Met een eenvoudig geheugenmodel worden alle objecten opgestapeld en wordt verwezen naar de variabele objecttypes. Het geheugenbeheer wordt verwerkt door JVM’s geautomatiseerde garbagecollection.

De taal van Java heeft veel veranderingen ondergaan sinds de lancering van Java Development Kit 1.0 op 23 januari 1996. Na de J2SE 1.4 werd deze taal voornamelijk beheerd door het Java Community Process (JVM).

Het Java-platform, Micro-editie

De Java ME-taal is een platform bedacht voor embedded systemen, van apparaten zoals een mobiele telefoon tot industriële objecten tot settopboxen. Het platform, ontworpen door Sun Microsystems, was de vervanging van Personal Java, een vergelijkbare technologie. Ontwikkeld onder de JCR als de JSR 68, is de J2ME per 22 december 2006 gelicentieerd onder de GNU General Public License.

Onderscheid tussen J2ME en Android

Zowel Android als J2ME worden gebruikt om mobiele applicaties te maken. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste verschillen tussen de J2ME-applicaties en Android-softwareapplicaties:

De mobiele Android-apparaten hebben meer functionaliteit dan J2ME. Uitgerust met camera en GPS, kan de Android worden geconfigureerd om gegevens op te sluiten met behulp van aangepaste code van derden. Dit maakt integratie van nieuwe gegevens mogelijk. J2ME kan vergelijkbare multimedia afspelen en GPS-verzameling uitvoeren, maar het maakt de telefoon duurder. GPS en J2ME hebben een S60-besturingssysteem nodig dat complexer is.

De Android-mobiele telefoons zijn gebouwd met een geïntegreerde gebruikersinterface voor een eenvoudigere werkinterface en eenvoudigere navigatie. Veel intuïtiever dan J2ME, het probleem ligt in verkeerde invoer of per ongeluk verlaten van de applicatie. Aan de andere kant is de J2ME-interface beperkt maar gestroomlijnd en kan deze de volledige functionaliteit van het apparaat overnemen.

Het scherm van de Android is veel groter voor gemakkelijke toegang. De J2ME-apps zijn geoptimaliseerd voor een betere zichtbaarheid, zij het op een veel kleiner scherm. Dit maakt het delen van video’s en afbeeldingen moeilijk. In Android kunnen de kijkhoeken echter resistief zijn.

Android met een lage technische capaciteit heeft in het verleden ODK gebruikt, maar veel componenten waren moeilijk te adopteren. De widgets waren beter zichtbaar en gebruiksvriendelijker. J2ME ondersteunt de “sense”-modus. Dit is ontworpen voor gebruikers met een lage technische capaciteit. Bekend met degenen die de S40 Smartphone gebruiken, zijn ze vaak gefrustreerd door de inefficiëntie van de sense-interface.

De Android-apps vereisen minder configuraties en hebben automatische updates. Met de hoogste omzet dit jaar was de Android voor de meeste gebruikers de voorkeurskeuze. J2ME vereist handmatige configuraties die worden verwijderd zodra de batterij leeg is. Hoewel de telefoons de lokale ondersteuning hebben verbeterd, zijn er altijd klachten geweest over frauduleuze handelingen.

De Android heeft al specifieke externe functies geïmplementeerd in het apparaat waarvan de gebruiker kan profiteren. De J2ME is onopvallend, al is er een uitgebreid assortiment op de markt verkrijgbaar.

Bron: Aditi Banerjee Biswas

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie