ERP versus Microsoft Access

ERP versus Microsoft Access

Je wilt dus meer weten over waarom een ​​ERP beter is dan een basis boekhoudpakket en wat spreadsheets. Ik heb al gezegd dat spreadsheets een hoog foutenpercentage hebben en inherent voor één gebruiker zijn. Ik heb besproken dat rapportage vanuit een database veel gemakkelijker is om hetzelfde te doen vanuit Excel. Wat u misschien overhoudt, is de indruk dat het gebruik van een database de juiste keuze is. Dat zou logisch zijn – en als alles gelijk is, ben ik het met je eens. Maar ik niet, alle dingen zijn niet gelijk.

De koning van de doe-het-zelf-databases is Microsoft Access. Het is eigenlijk een behoorlijk fatsoenlijk product – met een goede gemeenschap van gebruikers die, zo niet experts, op zijn minst bekend zijn. Er zijn een aantal redenen waarom Access een goede keuze is, als u besluit deze doe-het-zelf-richting na te streven.

Toegang is relatief goedkoop. Het maakt deel uit van Microsoft Office – hoewel de versie met Access meer geld kost. Het kost ongeveer $ 300 meer om de databasetools te krijgen. Je krijgt nog een paar dingen, maar niet veel meer handige tools dan Access.

“Programmeren” Toegang met behulp van de ingebouwde wizards stelt u in staat om aan het einde van een stevige werkdag of twee een paar tabellen en formulieren, rapporten en query’s te maken. Dus noem dat $500 programmeertijd en $1500 software en je hebt je itemlijst, besteltabel, inkooporderrapport etc…

Wat er nu begint te gebeuren, is behoorlijk serieus – en kost je de komende tijd VEEL geld.

Kort nadat uw database is gemaakt en uw inkooporders naar leveranciers gaan, realiseert u zich dat u dingen moet ontvangen. Verkopers zijn vervelend, soms verzenden ze precies wat je wilde, in precies de hoeveelheid en tegen de prijs op de PO – maar vaak doen ze dat niet. Dus naarmate de tijd verstrijkt, begint de eenvoudig toegankelijke database een verraderlijke mars naar iets dodelijks – COMPLEXITEIT!

Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het steeds ingewikkelder.

Als je terug zou gaan in een tijdmachine en alles wat je moest doen opnieuw zou beoordelen, zou je beseffen dat je oorspronkelijke concept geen enkele vorm van controle en balans had. Zelfs als uw mensen geen fouten maken, doen uw leveranciers en klanten dat wel. Uw database (en spreadsheets) moet dingen KRUISEREN om te proberen fouten op te sporen en te voorkomen. Het blijkt dat dit lastig is.

Elke fatsoenlijke database die is geconfigureerd om dit te doen, moet geprogrammeerd zijn. Dat betekent dat het wat Visual Basic moet hebben en dat is niet iets dat iedereen kan doen. Je kunt een goedkope student inhuren om dat te doen, maar wees bereid om ze een jaar of twee te hebben. En ze zullen niet de hele programmering afmaken.

Ik heb in mijn tijd een aantal geweldige Access-databases gezien. Ik heb databases gezien die samenwerken met CAD- en CAM-tools, nestingvereisten voor hun software berekenen, MRP-vraag genereren enz. Als ik met die klanten praat, zijn de conservatieve schattingen dat ze 200 tot 300 duizend dollar hebben uitgegeven om de app te schrijven. Het is bijna altijd een goedbetaalde ingenieur of netwerkbeheerder die fulltime in dienst is. Het bedrijf bereikt het punt waarop ze zich (al dan niet opzettelijk) gevangen voelen. Ze zijn bang om deze persoon te verliezen. Normaal gesproken is dat wanneer ik aankom, omdat de Access-databasetechnologie een limiet heeft bereikt (toegangsdatabases hebben een maximum van ongeveer 500-800 megabytes voor hun bruikbare grootte). Of omdat de ontwerper is gestopt, met pensioen gaat, door een bus is aangereden of de loterij heeft gewonnen.

De checks and balances zijn nodig om dit systeem te laten werken, zonder hen ben je een halve stap beter dan een spreadsheet, maar 100 meter terug van de finish. Ze zijn ongelooflijk moeilijk te programmeren en te maken. Laat je niet gek maken. Je bent veel beter af om 10-20k uit te geven aan een eenvoudige ERP dan om deze weg in te slaan.

Bron: Robert Jolliffe

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie