Financiële Antivirus Stimuleringspakketten en Goud

Financiële Antivirus Stimuleringspakketten en Goud

Het nieuwe coronavirus is helaas niet alleen dodelijk voor de mens, maar ook voor de wereldeconomie. De centrale banken hebben hun bazooka’s beschoten, maar het monetaire beleid staat machteloos tijdens pandemieën met hun aanbodverstoringen en zelfquarantaine die de economische activiteit effectief bevriest. Interessant is dat zelfs de centrale bankiers hun onmacht lijken te erkennen. Zoals Jerome Powell zei tijdens zijn recente persconferentie:

“We hebben niet de middelen om individuen en met name kleine bedrijven en andere bedrijven en mensen die mogelijk werkloos zijn te bereiken… we denken dat fiscale maatregelen van cruciaal belang zijn.”

Het duurde niet lang om de regeringen te overtuigen om in te grijpen en hun uitgaven te verhogen. Spanje kondigde bijvoorbeeld een stimuleringspakket van $ 220 miljard aan of bijna 16 procent van zijn BBP. Het VK onthulde een nog grotere stimulans: een ongekend financieel reddingspakket van $ 400 miljard, goed voor bijna 15 procent van het BBP, om “banen, inkomens en bedrijven te ondersteunen”. Duitsland ging zelfs nog verder: het land gaf zijn staatsbank, KfW, toestemming om maar liefst $ 610 miljard, of bijna 16 procent van het bbp, uit te lenen aan bedrijven om de effecten van het coronavirus op te vangen.

Trump heeft al twee pakketten ondertekend, maar die zijn slechts $ 108 miljard waard. Maar maak je geen zorgen: Amerikanen hebben nog niet hun laatste woord gezegd. Republikeinse en Democratische senatoren hebben een akkoord bereikt over een stimuleringspakket van ongeveer $ 2 biljoen. Ja, u leest het goed. Twee plaagbiljoenen! Maar als je denkt dat het veel is, heb je het mis! In termen van het Amerikaanse BBP is twee biljoen ‘slechts’ 9,4 procent. Dus maak je geen zorgen, er is ruimte voor verdere stimulering indien nodig.

Zal die gigantische fiscale stimulans helpen? Nou, het hangt ervan af – de duivel zit in de details. Veel hangt af van waar de regeringen geld aan zullen uitgeven tijdens het omgaan met deze pandemie. De uitgaven voor gezondheidszorg en onderzoek naar vaccins zijn hard nodig, dus zelfs fiscale haviken (zoals wij) zouden niet klagen. Maar het kan niet de F-35-manier zijn en laten we ook zeggen dat het financieren van infrastructuurprojecten op dit moment niet zo nuttig zou zijn. Zie je, dit is een unieke situatie waarin de hele economieën bevriezen om de curve af te vlakken en te voorkomen dat het gezondheidszorgsysteem instort. Maar als bedrijven niet actief zijn, hebben ze geen inkomsten. Zonder inkomsten hebben mensen geen loon. Zonder lonen en inkomsten worden leningen niet terugbetaald. Zonder terugbetalingen stort het banksysteem in – en het hele systeem stort in als een kaartenhuis. Er is dus enige ondersteuning nodig om dat te voorkomen – zodat mensen vlot aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Of het gemakkelijke fiscale beleid zal helpen of niet – het valt nog te bezien. Maar de recente ongekende fiscale stimulans zal één zeer belangrijk gevolg hebben. De begrotingstekorten zullen stijgen. Vergeet bezuinigingen, overschotten of zelfs een begroting in evenwicht. Staatsschulden zullen dus noodzakelijkerwijs volgen.

Waarom is het belangrijk? Welnu, de wereldwijde schulden waren al torenhoog. In het derde kwartaal groeide de wereldwijde schuld, die leningen omvat van huishoudens, overheden en bedrijven, tot $ 253 biljoen of meer dan 322 procent, het hoogste niveau ooit. In veel landen zal de overheidsschuld tot onstabiele niveaus stijgen.

Bovendien vergroot dit de kans dat de VS in stagflatie terechtkomt, en dit betekent dat investeringen in goud hoogstwaarschijnlijk bijzonder aantrekkelijk zullen zijn. Het kan een goed idee zijn om te overwegen meer over dit edelmetaal te leren voordat het voor alle beleggers duidelijk wordt – als dat het geval is, zal de prijs waarschijnlijk al veel hoger zijn.

Bron: Arkadiusz Sieron

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie