Financiële geletterdheid

Financiële geletterdheid

Hoe u financiële geletterdheid kunt krijgen?

Uw financiële geletterdheid is uw vermogen om financieel slimme beslissingen te nemen. Je bent niet financieel slim of dom geboren; uw financiële kennis of onwetendheid is in de loop van de tijd ontwikkeld. Ik neem aan dat je niet onwetend bent, anders zou je dit niet lezen. Dus zonder verder oponthoud, hier zijn manieren om financiële geletterdheid te verwerven.

Je eigen ervaring

Er is geen betere leraar dan je eigen ervaring, maar dat betekent niet dat je door moet gaan en alle fouten moet maken die mogelijk zijn. Het is meer een kwestie van je persoonlijke oordeel gebruiken op basis van je kennis en het advies van anderen, maar je zult gaandeweg fouten maken; het is een onderdeel van het leerproces. Het is een kwestie van van wie je advies gaat aannemen en van wie je het advies met een korreltje zout moet nemen.

Een uitstekende manier om financiële geletterdheid te verwerven, is door u te registreren bij een of meer van de online platforms van de aandelenmarkt waar u online aandelen kunt kopen en verkopen. Er is slechts een minimaal bedrag nodig om mee te doen. In Nieuw-Zeeland is shareies.nz zo’n platform, maar zeker niet het enige dat er is. Andere landen hebben vergelijkbare platforms voor het verhandelen van aandelen beschikbaar.

Ervaring van anderen

De gemakkelijke manier om te leren is van de fouten van anderen. Het enige wat u hoeft te doen is uw ogen open te houden; veel mensen doen dit niet en volgen in plaats daarvan anderen als schapen. Dit is niet noodzakelijk de beste manier. In feite heeft de geschiedenis me geleerd dat het volgen van de menigte vaak de verkeerde manier is. Een klassiek voorbeeld is de aandelenmarkt wanneer een aandeel overgewaardeerd is omdat zoveel mensen op de kar zijn gesprongen en aandelen in dat specifieke bedrijf hebben gekocht omdat iedereen het doet. Het zijn jonge mensen zonder ervaring op de markten die vatbaar zijn voor deze fout.

Het loont de moeite om tegen de massa in te gaan; wat dit betekent is dat u op de markten naar koopjes zoekt, of het nu gaat om goud, aandelen, onroerend goed, enzovoort. U hoeft niet te ervaren wat anderen ervaren als u kunt inschatten wat een goede investering is en wat niet.

Wees bereid om te luisteren naar wat de oudere generatie te zeggen heeft. Veel van hun meningen zullen gebaseerd zijn op hun eigen ervaring.

Boeken

Onwetendheid is geen excuus voor zover je niet financieel opgeleid bent, omdat je plaatselijke bibliotheek boeken over financiën zal opslaan. Er zijn geweldige boeken over financiën. Sommige die ik aanbeveel zijn ‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter. Ze hebben verschillende andere boeken die worden aanbevolen om te lezen. “How to Be Rich & Happy” van Hans Jakobi, de vermogenscoach van Australië, is een ander boek dat ik aanbeveel. Hans heeft ook verschillende andere boeken gepubliceerd, “Underground Knowledge” en “Due Diligence”, zijn er twee van. “Making money made simple”, geschreven door de Australische financieel adviseur Noel Whittaker, is een goed boek om te lezen. Mary Holm en Martin Hawes zijn andere uitstekende financiële auteurs.

Het internet

Er is veel informatie online beschikbaar over financiën en beleggen; een eenvoudige Google-zoekopdracht zal deze naar voren brengen, maar net als bij het luisteren naar je vrienden, moet je je eigen oordeel gebruiken bij het beoordelen van de informatie van sommige sites en hoe deze zich verhoudt tot je eigen persoonlijke situatie. Martin Hawes en Mary Holm zijn beide gerenommeerde adviseurs met goede websites.

Kranten

De meeste kranten bevatten financiële informatie en deze zijn het lezen waard. Knip artikelen uit die u interesseren; ze maken goede lectuur in een jaar of zo.

Bron: Robert Alan Stewart

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie