Heb je vandaag je 10.000 stappen bijgehouden? Heeft iemand anders ze gevolgd?

Fitness-trackers zijn big business, ze helpen mensen om fit te worden en te blijven, en helpen hen hun vooruitgang te delen met vrienden – en soms met vreemden.

Waarschijnlijk de meest bekende van deze apparaten (en apps) zijn de FitBit en apps die zijn gekoppeld aan de Apple Watch, maar ook de Moov Now, Samsung Gear Fit, Huawei Band, Tom Tom Spark en ongeveer 350 anderen. De mogelijkheid om je bewegingen in kaart te brengen is een van de leukere en aantrekkelijkere functies van deze apparaten.

FitBit-gegevens helpen een potentiële moordenaar te pakken te krijgen.

Fitnesstrackers kunnen in minder luchtige omstandigheden bewijs leveren in de meest ernstige gevallen. Eind 2015 vertelde Richard Dabate aan de politie van Connecticut een verhaal over een inbraak waarbij de overvaller zijn vrouw doodde terwijl hij de indringer aan het vechten was. Het probleem was dat uit gedagvaarde gegevens van haar FitBit bleek dat ze een uur nadat de moord zou hebben plaatsgevonden nog actief was, en dat ze tien keer verder liep dan wat haar in de ogen van de nu fictieve dader zou hebben gebracht. Samen met ander computer-, Facebook- en mobiel bewijs, en het feit dat Dabate een zwangere vriendin had, werd hij gearresteerd voor de misdaad. Op het moment dat ik dit schrijf, is de heer Dabate nog steeds vrij op een borg van een miljoen dollar.

FitBit-gegevens helpen een onschuldige man vrij te komen

In mei 2016 ging Nicole Vander Heyder naar de stad in Green Bay, Wisconsin, maar kwam nooit meer thuis. Haar bebloede en naakte lichaam werd gevonden in een boerderij in de buurt. Tekenen wezen in eerste instantie op haar vriend, Doug Detrie, die werd gearresteerd maar niettemin geschokt leek door het nieuws en protesteerde tegen zijn onschuld. Detrie werd vastgehouden op een borgsom van een miljoen dollar, maar het schijnbare bewijs (bloed in de auto, in de garage en een verdachte plek op de zool van zijn schoen) hield geen stand (bloed in de auto was niet van het slachtoffer , bloed in de garage was niet van een mens, en de verdachte plek was geen bloed), dus werd hij vrijgelaten. Gegevens van Doug’s FitBit toonden aan dat hij slechts ongeveer een dozijn stappen zette in de periode waarin Nicole stierf.

DNA-bewijs van Nicole’s kleding wees helemaal naar een andere man, George Burch. Burch’s Android-telefoon had Google Dashboard-gegevens die aan zijn Gmail-account waren gekoppeld en die GPS-locatiegegevens lieten zien die rechtstreeks naar het huis van Nicole leidden. Uiteindelijk werd hij aangeklaagd, schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, waar hij nog steeds volhoudt dat hij onschuldig is.

FitBit-gegevens gebruikt om te proberen een vermiste persoon te vinden

In juli 2018 ging Iowa-student Mollie Tibbett joggen en is sindsdien niet meer gezien. De politie heeft haar FitBit-gegevens ontvangen in een poging haar te lokaliseren, maar heeft niet bekendgemaakt wat ze in die gegevens hebben gevonden. Het lijkt erop dat de geolocatie-informatie daarin niet genoeg was om haar te vinden. Aanvullende gegevens van haar mobiele telefoon en sociale media-accounts zijn doorzocht op aanwijzingen, maar vanaf 6 augustus 2018 zijn er geen berichten dat ze is gevonden, hoewel er interessante mensen lijken te zijn. Hopelijk zullen locatiegegevens van haar FitBit uiteindelijk onderzoekers naar haar huidige locatie helpen leiden.

FitBit-gegevens verboden door het leger

Je hebt misschien de laatste tijd nieuwsberichten gehoord dat het leger zijn bezorgdheid heeft geuit over militaire bewegingen en veiligheid die worden aangetast door gegevens van fitnesstrackers en apparaten zoals de Apple Watch. Een militaire functionaris werd geciteerd: “Op het moment dat een soldaat een apparaat opzet dat high-definition audio en video kan opnemen, foto’s kan maken en gegevens kan verwerken en verzenden, is het heel goed mogelijk dat hij of zij wordt gevolgd of militaire geheimen… Het gebruik van wearables met internettoegang, locatie-informatie en spraakoproepfuncties moet worden beschouwd als een schending van de nationale veiligheidsvoorschriften bij gebruik door militair personeel.” Maar wist je dat dit nieuws van mei 2015 was? En wist je dat het een Chinese militaire functionaris was in de Chinese legerkrant, de Liberation Army Daily?

Dat klopt, sommige buitenlandse regeringen verbieden dergelijke apparaten al jaren.

FitBit-geolocatiegegevens verboden door het Amerikaanse leger

In 2013 heeft de DOD 2.500 FitBits uitgedeeld aan militairen; in 2015 was de marine van plan een proefprogramma uit te voeren om de dienstplichtigen en hun superieuren te helpen hun fitnessdoelen bij te houden, en “legerleiders in staat te stellen de conditie van hun soldaten in realtime te volgen.”

Afgezien van militaire leden, heeft Fitbit een gebruikersbestand van meer dan 10 miljoen mensen. De informatie is online, op een mobiel apparaat of via de desktopapplicatie te bekijken. Fitbit registreert bewegingen en stelt gebruikers in staat om andere gezondheidsinformatie in de app te loggen. Fitbit gebruikt deze informatie vervolgens om de voortgang in de loop van de tijd weer te geven.

De beheerder van een bijbehorende app, Strava genaamd, helpt bij het in kaart brengen en weergeven van de bewegingen van abonnees met behulp van FitBit en andere fitness-tracking-apparaten. In november 2017 bracht Strava hun Global Heat Map uit met 3 biljoen individuele wereldwijde GPS-gegevenspunten die van de afgelopen twee jaar waren geüpload. Inzoomen op de kaarten, zoals de Australische veiligheidsstudent Nathan Ruser deed, onthulde favoriete paden die werden gebruikt in voorheen niet bekendgemaakte bases door militaire fitnessfanaten. Hittekaartsporen rond en in Mogadishu hadden potentiële doelwitten kunnen opleveren van locaties die door militairen worden bezocht voor Somalische dissidenten.

Zoals je je misschien kunt voorstellen, verbood het leger op 7 augustus 2018 het gebruik van geolocatiefuncties in iPhones, Apple Watch, FitBit en andere fitnesstrackers met de volgende richtlijn: “Per direct is het personeel van het ministerie van Defensie verboden geolocatiefuncties en -functionaliteit op de overheid te gebruiken. en niet door de overheid uitgegeven apparaten, applicaties en services op locaties die zijn aangewezen als operationele gebieden.” Het heeft het gebruik of bezit van de apparaten niet helemaal verboden.

De (FitBit) wet van onbedoelde gevolgen

Er zijn drie soorten onbedoelde gevolgen (volgens Wikipedia)

Een onverwacht voordeel: een positief onverwacht voordeel – zoals een beschuldigde moordenaar die vrijkomt en onschuldig blijkt te zijn vanwege zijn FitBit. In plaats van de prestatie van een atletische inspanning te laten zien, toonde het in plaats daarvan passiviteit wanneer de misdaad veel beweging zou hebben geëist, zoals bij Doug Detrie en Nicole Vander Heyder.

Een onverwacht nadeel: een onverwacht nadeel dat optreedt naast het gewenste effect van het beleid, zoals een FitBit die laat zien dat een vermeende slachtoffer van een misdrijf in plaats daarvan de dader is, zoals bij Richard Dabate en zijn vrouw.

Een pervers resultaat: een pervers effect in tegenstelling tot wat oorspronkelijk bedoeld was, zoals wanneer militair personeel dat een FitBit gebruikt om hun fitnessvoortgang bij te houden, zichzelf als potentiële doelwitten voor een tegenstander onthult.

Met een beetje geluk zal geen van deze gelegenheden in het leven van een van mijn lezers terechtkomen.

Blijf fit, blijf op de hoogte, maar houd er rekening mee dat je misschien meer onthult dan je van plan bent.

Bron: Steve Burgess