Flash versus HTML5

Flash versus HTML5

De oorlog tussen Flash en HTML is onlangs geïntensiveerd met de introductie van de revolutionaire iPad door Apple. Adobe heeft aan hun Creative Suite 5 gewerkt om het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken om Flash- en AIR-apps te maken die compatibel zijn met de software waarop de iPod en iPad draaien. Ondertussen was Apple bezig met het ontwikkelen van iPhone OS 4, dat zal draaien op de huidige iPod Touch, iPhone en toekomstige iPad-versies. Met OS 4 kwam er een verandering in termen voor ontwikkelaars.

In de nieuwe versie van de licentieovereenkomst voor het iPhone-ontwikkelaarsprogramma luidt sectie 3.3.1 nu:

3.3.1 – Applicaties mogen alleen gedocumenteerde API’s gebruiken op de door Apple voorgeschreven manier en mogen geen privé-API’s gebruiken of aanroepen. Applicaties moeten oorspronkelijk zijn geschreven in Objective-C, C, C++ of JavaScript zoals uitgevoerd door de iPhone OS WebKit-engine, en alleen code die is geschreven in C, C++ en Objective-C mag compileren en rechtstreeks linken naar de gedocumenteerde API’s (bijv. Toepassingen die linken naar gedocumenteerde API’s via een intermediaire vertaling of compatibiliteitslaag of tool zijn verboden).

Apple dwingt Flash uit en moedigt ontwikkelaars aan om de vermelde talen en HTML5 en CSS3 te gebruiken voor webinhoud. Is dit een overwinning voor HTML?

Adobe is niet blij met het verbod op de Flash-naar-iPhone-compiler, maar dat weerhoudt hen er niet van om Flash te ontwikkelen en te verbeteren. Omdat Flash nog steeds verbazingwekkende effecten kan doen waar geen enkele hoeveelheid HTML5 of JavaScript in de buurt kan komen met dezelfde snelheid, hebben ze nog steeds een enorm marktaandeel.

Hier zijn enkele voor- en nadelen van HTML en Flash:

Flash-voordelen

Flash Player zorgt voor uniformiteit in alle browsers

Meer effecten dan HTML5 en JavaScript

Vectorgebaseerd voor eenvoudig schalen

Flash nadelen

Externe plug-in moet worden gedownload om Flash te bekijken

Zoekmachines lezen Flash niet goed

SWF’s kunnen groot zijn en het downloaden kan even duren

HTML5-voordelen

Zeer snel (met CSS)

Canvas en video

GeoLocatie-API

HTML5 nadelen

Niet volledig ondersteund in alle browsers

Beperkte animaties/effecten

Langzamere animaties dan Flash

Moet ik Flash gebruiken?

Als het de gebruikerservaring meer verbetert dan HTML zou doen, dan ja. Als het alleen maar in de weg zit, nee.

Bron: Josh Sadler

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie