Geavanceerde webdesigntips

Geavanceerde webdesigntips

Incrementeel laden

Bij het gebruik van een website vindt de gebruiker het niet erg om ongeveer dertig seconden te wachten voordat een pagina is geladen, op voorwaarde dat er nuttige gegevens verschijnen. Hoewel het saldo van de pagina kan blijven worden geladen, kan de gebruiker van de website een stukje schrijven gaan lezen of naar een andere pagina gaan.

Het belangrijkste bij incrementeel laden is het feit dat de sitenavigatie in de kortst mogelijke tijd zowel moet worden geladen als weergegeven. Dit bestaat uit navigatiebalken en de meest voorkomende links die de pagina bevat. Dat maakt het belangrijk om de navigatielinks te beperken tot een zinnig aantal, en ze snel te laden nadat ze bij het openen van bestanden zijn verschenen. Overweeg om stylesheets te gebruiken om de lay-out en positie aan te geven. Wanneer u dit doet, kunt u een geavanceerde navigatie schrijven zoals een “ongeordende lijst” (met de ul plus li tags in HTML) dicht bij de bovenkant van het bestand zodat het eerst kan worden geladen, terwijl de navigatie ergens op die pagina wordt geplaatst.

De nieuwste browsers kunnen de webpagina zeer snel opnieuw formatteren en dezelfde incrementeel laden, hoewel dit bij bepaalde lay-outs misschien niet mogelijk is. De samengestelde weergave van geneste tabellen met verschillende breedtes is moeilijk te realiseren totdat de browser de volledige tabel bekijkt. De reden hiervoor is dat de grootte van elke kolom wordt bepaald door de rest. Als de grootte van de tabel wordt aangepast terwijl de pagina wordt geladen, leidt dit tot een dansen van de lay-out, wat de gebruiker kan irriteren. Maak dus gebruik van div elementen door middel van stylesheets in plaats van tabellen voor het maken van de lay-out.

Om ervoor te zorgen dat gegevenstabellen incrementeel worden geladen, moet u de browser informeren over het aantal kolommen en de breedte van elke kolom. U kunt dat doen door gebruik te maken van de col en colgroep elementen.

Bestanden in JavaScript worden effectief zodra ze op de pagina verschijnen. Daarom worden deze meestal gelezen en geïmplementeerd voordat de pagina kan worden geladen. U kunt dit voorkomen door het laden van JavaScript uit te stellen met behulp van de uitstelfunctie.

Framesets

Framesets komen in het spel als u het browservenster in verschillende secties wilt verdelen om verschillende pagina’s weer te geven. Ze maken een gemakkelijke optie om het navigatiemenu op elke pagina van uw site te plaatsen zonder belangrijke pagina’s te wijzigen en de bandbreedte te verminderen.

Het gebruik van framesets leidt echter tot enkele problemen. Deze veroorzaken een vermindering van de beschikbare ruimte op de pagina’s en maken het voor klanten moeilijk, bijna onmogelijk om rechtstreeks een link te maken naar een bepaalde pagina binnen de frameset of een bladwijzer te maken. Bovendien zorgen ze er vaak voor dat de terugknop van de browser niet werkt zoals verwacht. Om deze redenen kun je het beste geen framesets gebruiken.

U kunt pagina’s opmaken, zoals die welke zijn voorbereid door framesets, door gebruik te maken van geneste gestileerde div-elementen. Door de grootte van de pagina te minimaliseren en stijlinformatie op een ander bestand op te slaan, is de grootte van extra bandbreedte tijdens het herladen van de navigatie van een pagina niet significant.

Bron: Karina Popa

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie