Geluksgeld in rode enveloppen voor Chinees Nieuwjaar

Geluksgeld in rode enveloppen voor Chinees Nieuwjaar

Tijdens het Chinese Nieuwjaar krijgen jonge mensen die hun ouderen begroeten met een gelukkig en overvloedig nieuwjaar, gelukkige rode enveloppen van de ouderen. Deze enveloppen zijn echt geluk voor een jongere omdat er geld in zit. De gelukkige rode enveloppen worden “hong bao” genoemd in het Mandarijn, of “lai see” in het Kantonees.

Symboliek van de geluksenvelop

Geld geven tijdens Chinees Nieuwjaar wordt als een geluk beschouwd voor zowel de gever als de ontvanger. Degenen die geven, zullen ook het hele jaar door de geldstroom uitnodigen. Het geven van deze enveloppen symboliseert ook dat het familiegeluk ook wordt doorgegeven aan de kinderen en de ongehuwde tieners/volwassenen.

Rood is zoals gewoonlijk de gelukkigste kleur, omdat het het leven symboliseert, dus het is passend dat artikelen voor Chinees Nieuwjaar rood gekleurd zijn. Hong paos hebben verschillende ontwerpen, zoals die van gelukkige kinderen, Chinese karakters voor overvloed en groeten, dieren van de dierenriem, enz. Het Chinese woord voor rood (“hong”) klinkt ook als “voldoende”. Er wordt dus aangenomen dat geld dat in rood is verpakt, geld zal vermenigvuldigen.

Het geld in de hong bao heet Ya Sui Qian. Ya bedoel onderdrukken; Sui klinkt op de een of andere manier als een boze geest. Qian betekent geld. Daarom betekent Ya Sui Qian geld dat boze geesten kan onderdrukken. Er wordt aangenomen dat dit geluksgeld kinderen ook kan helpen een jaar lang veilig en gezond te zijn.

De Hong Bao/Lai See geven

Geld in even bedragen, behalve 4, wordt als geluk beschouwd. 4 is geen goede hoeveelheid om in de geluksenveloppen te stoppen, omdat het Chinese woord voor “vier” lijkt op het geluid van “dood”. Een goede manier om de hoeveelheid te meten die in een hong bao moet worden gedaan, is ongeveer dezelfde hoeveelheid als een reep. Een volwassene kan 1 envelop geven, terwijl getrouwde stellen meestal 2 enveloppen geven. Er wordt gezegd dat in sommige delen van China alleen moeders de hong bao weggeven.

De jongeren nemen deze geluksenveloppen op Chinees Nieuwjaar gracieus in ontvangst met een oprecht bedankje (dat is “xie xie” in het Mandarijn of “doi jeh” in het Kantonees.) Ze bedanken vaak terwijl ze 3 keer knielen.

Omwille van goede manieren mag de hong bao niet worden geopend in aanwezigheid van de gever. De ontvanger mag dit pas doen nadat hij de gever heeft verlaten.

Het wordt aanbevolen om het geluksgeld in de hong bao te bewaren en niet meteen uit te geven. Jongeren worden aangemoedigd om te sparen. En bovendien wordt aangenomen dat dit geld geluk en welzijn brengt, dus het kan net zo goed behouden blijven.

Bron: RR Ritchey

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie