Geschiedenis van Microsoft Exchange

Geschiedenis van Microsoft Exchange

Microsoft Exchange heeft een interessante geschiedenis. Het maakt deel uit van de serverproducten die worden aangeboden door Microsoft Servers en veel bedrijven gebruiken het. De meest populaire functies zijn onder meer e-mail, contacten, agenda, taken en ondersteuning. Gegevensopslag wordt ook aangeboden.

De geschiedenis van Microsoft Exchange is best interessant en begon in 1993 toen het XENIX-systeem werd veranderd in de Exchange Server. Nog geen twee jaar later maakten ongeveer 500 bedrijven gebruik van Exchange Server Beta 1. Een jaar later was het aantal gebruikers exponentieel gegroeid tot 32.000. In 1996 kon het publiek voor het eerst de originele Exchange Server 4.0 kopen. Het werd aangeboden als een upgrade van Microsoft Mail 3.5. Het was echter heel anders en bood veel diensten. De Exchange Server biedt een mailsysteem met een databaseopslag die X 500 directoryservices biedt. De directory die werd gebruikt, werd de Active Directory Service, die Windows 2000 integreerde als basis voor Windows Server-domeinen.

De volgende editie werd uitgebracht in 1997. Deze heette Exchange Server 5.0 en gaf voor het eerst toegang tot netwerken op basis van SMTP. Dankzij deze nieuwe e-mailstandaard kon de 5.0-editie communiceren met servers via Internet Mail Connector. Een nieuwe interface voor webgebaseerde e-mail zoals ook in deze versie en het heette Exchange Web Access dat in een volgend Servicepack Outlook Web Access werd genoemd. Bij deze versie is een nieuwe versie 8.01 van Outlook uitgebracht, evenals 7.5 van Microsoft Schedule en 5.0 voor Microsoft Exchange Client.

Niet lang daarna werd een 5.5-versie van Exchange Server uitgebracht. Het had twee edities, Standard en Enterprise. De grootte van de database, clustering en meer waren net een beetje anders. Er waren veel verschillende functies die samengingen met de 5.5-versie, waaronder Outlook Web Access in een nieuwe versie, herstel van verwijderde items en ondersteuning van IMAP4- en LDAP v3-clients. Dit was de laatste versie met aparte NNTP-, SMTP- en directoryservices.

Daarna kwam de Exchange Server 2000. Deze werd eind 2000 uitgebracht en was beter dan de vorige versies. Er werden vier clusterservers aangeboden in plaats van twee en de databases waren groter. Instant messaging werd ook ondersteund door de Exchange Server 2000, maar dat werd later veranderd. De Exchange Server 2003 verbeterde enkele van de beperkingen van de 2000-versie en nogal wat gebruikers van Exchange Server 5.5 wachtten op de upgrade van de 2003-versie. Windows 2000 was ook vereist. Anderen gebruikten Windows NT 4.0 en Exchange Server 5.5, maar Microsoft ondersteunt deze niet meer. Als gevolg hiervan zou iedereen die geïnteresseerd is in leren, de Microsoft Exchange-training moeten volgen. De nieuwste editie is Exchange 2007 en Exchange 2007 training is noodzakelijk. Exchange 2007-trainingslessen zullen elke professional helpen om bedreven te worden in deze nieuwe editie.

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie