Goud is geen geld

Goud is geen geld

Ik maak mannen gek uit liefde voor mij.

Gemakkelijk te verslaan, nooit vrij.

Wat ben ik?

Wel, je bent natuurlijk van goud.

Inderdaad, het metaal is veel dingen voor veel mensen. Maar één ding is het niet: geld.

Dat komt voor sommige mensen als een verrassing.

In de loop der jaren heb ik in brieven van lezers over het verwerven, vervoeren of opslaan van goud opgemerkt dat veel mensen aannemen dat goud geld is. Van daaruit extrapoleren ze naar allerlei valse conclusies over hoe ze hun eigendom van het metaal moeten beheren.

Sommigen lopen daardoor zelfs grote kansen mis.

Goud is geen geld… en dat maakt een enorm verschil als het gaat om strategieën voor vermogensbeheer…

Wat is geld… en waarom is het belangrijk?

Degenen onder u die geïnteresseerd zijn in bitcoin weten waarschijnlijk van het langlopende debat over de vraag of de virtuele valuta een vorm van geld of een niet-monetair actief is.

Overheidsinstanties, de IRS en de rechtbanken hebben allemaal van tijd tot tijd met deze kwestie geworsteld. Het is om verschillende redenen belangrijk… die allemaal in gelijke mate van toepassing zijn op goud.

Geld – valuta, een wettig betaalmiddel uitgegeven door een soevereine autoriteit zoals de Amerikaanse overheid, inclusief nominale gouden munten – wordt niet als een actief beschouwd. Het is gewoon een waardeopslag, een rekeneenheid en een ruilmiddel.

Omdat overheden geld uitgeven, hebben overheden er een uniek belang bij om het in de gaten te houden… zoals wanneer je het het land in of uit brengt, opslaat in een buitenlandse financiële instelling, of het gebruikt voor een grote transactie. Daarom stellen ze er zulke strenge rapportage-eisen aan.

Aan de andere kant belasten overheden normaliter geen waardestijging van geld. Als u een rekening hebt die in Zwitserse franken luidt en de waarde ervan stijgt ten opzichte van de dollar, waardoor de koopkracht toeneemt, wordt dit niet als een meerwaarde beschouwd.

Hetzelfde zou van toepassing zijn op bitcoin, of goud, als ze als vormen van geld zouden worden beschouwd… vandaar het debat.

Het edelmetaal voordeel

Maar edelmetaal – goud dat niet is geslagen in wettige betaalmiddelen, dat… is behandeld als geld – is een bezit, geen geld, en dat is van belang… heel veel.

Laten we enkele van de belangrijkste verschillen bekijken.

  • Aankopen van edelmetaal zijn niet te rapporteren aan de Amerikaanse overheid. Veel mensen denken van wel. Dat komt omdat als u met contant geld of een contantequivalent betaalt voor $ 10.000 of meer aan edelmetaal, de dealer IRS-formulier 8300, “Rapport van contante betalingen van meer dan $ 10.000 ontvangen in een transactie of bedrijf” moet indienen. Deze vereiste is echter niet specifiek voor aankopen van edelmetaal. Het is van toepassing op alle contante transacties van meer dan $ 10.000, ongeacht wat u koopt. Als je edelmetaal koopt met een creditcard, hoef je dit niet aan Uncle Sam te vertellen.
  • U hoeft goud niet aan te geven wanneer u het in of uit de VS haalt, zoals u dat met valuta doet. Toegegeven, dit is een lastige kwestie, en veel mensen adviseren je om op veilig te spelen en het toch te verklaren om problemen te voorkomen. Maar technisch gezien is onbewerkt goud net als elk ander persoonlijk eigendom – meubels, een auto, enz. – en grensoverschrijdende bewegingen hoeven niet te worden gemeld als de waarde hoger is dan $ 10.000, zoals het geval is met elke vorm van valuta (inclusief wettig betaalmiddel gouden munten).
  • U bent niet verplicht om goud opgeslagen buiten de Verenigde Staten te melden. Of u het nu in een kluis of een privékluis bewaart, goud wordt beschouwd als persoonlijk roerend goed – een bezit dat niet verschilt van juwelen, kunstwerken of andere waardevolle dingen. Als u daarentegen geld aanhoudt bij een buitenlandse financiële instelling, krijgt u te maken met allerlei zware rapportagevereisten, zoals de Report of Foreign Bank and Financial Accounts (FBAR) en de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA).
  • U rapporteert en betaalt vermogenswinstbelasting op goudverkopen, maar kunt ook verliezen aftrekken. De IRS classificeert goud miljard als een verzamelobject. Dat betekent dat de winst op de verkoop ervan kan worden belast tegen het maximale vermogenswinsttarief van 28%. Het werkelijke tarief dat u betaalt, wordt bepaald door de tijd dat u het heeft gehad en uw normale inkomstenbelastingtarief. U zou vermogenswinsten uit goudverkopen rapporteren op schema D van formulier 1040 en de belasting betalen wanneer u een aanvraag indient. Als u daarentegen edelmetaal met verlies verkoopt, kan dit mogelijk andere vermogenswinsten of zelfs gewone inkomsten compenseren.

De universele troef

Als u goud ziet als een actief in plaats van als een financieel instrument, wordt de rol ervan in strategieën voor vermogensbeheer duidelijk.

Veel mensen speculeren met succes op prijsbewegingen in goud. Sommigen investeren zelfs in fondsen zoals de SPDR Gold Trust (NYSE Arca: GLD). (Hoewel dat niet telt als het bezit van goud in mijn boek – het is gewoon papier.)

Maar verreweg het grootste deel van ’s werelds goud doet precies wat activa zouden moeten doen in elke slimme strategie voor vermogensbeheer: waarde veilig opslaan op de lange termijn als een afdekking tegen de slingers en pijlen van markten in financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en dergelijke.

Goud is de ultieme “set it and forget it”-strategie. Als je het nog niet hebt “ingesteld” door wat van het gele metaal te verzamelen dat “aandrijft”[s] mannen gek van liefde voor mij,” nu is het tijd om te beginnen.

Bron: Ted Bauman

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie