Ik maak mannen gek uit liefde voor mij.

Gemakkelijk te verslaan, nooit vrij.

Wat ben ik?

Wel, je bent natuurlijk van goud.

Inderdaad, het metaal is veel dingen voor veel mensen. Maar één ding is het niet: geld.

Dat komt voor sommige mensen als een verrassing.

In de loop der jaren heb ik in brieven van lezers over het verwerven, vervoeren of opslaan van goud opgemerkt dat veel mensen aannemen dat goud geld is. Van daaruit extrapoleren ze naar allerlei valse conclusies over hoe ze hun eigendom van het metaal moeten beheren.

Sommigen lopen daardoor zelfs grote kansen mis.

Goud is geen geld… en dat maakt een enorm verschil als het gaat om strategieën voor vermogensbeheer…

Wat is geld… en waarom is het belangrijk?

Degenen onder u die geïnteresseerd zijn in bitcoin weten waarschijnlijk van het langlopende debat over de vraag of de virtuele valuta een vorm van geld of een niet-monetair actief is.

Overheidsinstanties, de IRS en de rechtbanken hebben allemaal van tijd tot tijd met deze kwestie geworsteld. Het is om verschillende redenen belangrijk… die allemaal in gelijke mate van toepassing zijn op goud.

Geld – valuta, een wettig betaalmiddel uitgegeven door een soevereine autoriteit zoals de Amerikaanse overheid, inclusief nominale gouden munten – wordt niet als een actief beschouwd. Het is gewoon een waardeopslag, een rekeneenheid en een ruilmiddel.

Omdat overheden geld uitgeven, hebben overheden er een uniek belang bij om het in de gaten te houden… zoals wanneer je het het land in of uit brengt, opslaat in een buitenlandse financiële instelling, of het gebruikt voor een grote transactie. Daarom stellen ze er zulke strenge rapportage-eisen aan.

Aan de andere kant belasten overheden normaliter geen waardestijging van geld. Als u een rekening hebt die in Zwitserse franken luidt en de waarde ervan stijgt ten opzichte van de dollar, waardoor de koopkracht toeneemt, wordt dit niet als een meerwaarde beschouwd.

Hetzelfde zou van toepassing zijn op bitcoin, of goud, als ze als vormen van geld zouden worden beschouwd… vandaar het debat.

Het edelmetaal voordeel

Maar edelmetaal – goud dat niet is geslagen in wettige betaalmiddelen, dat… is behandeld als geld – is een bezit, geen geld, en dat is van belang… heel veel.

Laten we enkele van de belangrijkste verschillen bekijken.

De universele troef

Als u goud ziet als een actief in plaats van als een financieel instrument, wordt de rol ervan in strategieën voor vermogensbeheer duidelijk.

Veel mensen speculeren met succes op prijsbewegingen in goud. Sommigen investeren zelfs in fondsen zoals de SPDR Gold Trust (NYSE Arca: GLD). (Hoewel dat niet telt als het bezit van goud in mijn boek – het is gewoon papier.)

Maar verreweg het grootste deel van ‘s werelds goud doet precies wat activa zouden moeten doen in elke slimme strategie voor vermogensbeheer: waarde veilig opslaan op de lange termijn als een afdekking tegen de slingers en pijlen van markten in financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en dergelijke.

Goud is de ultieme “set it and forget it”-strategie. Als je het nog niet hebt “ingesteld” door wat van het gele metaal te verzamelen dat “aandrijft”[s] mannen gek van liefde voor mij,” nu is het tijd om te beginnen.

Bron: Ted Bauman