Happy Money – The Science of Smarter Spending door Elizabeth Dunn en Michael Norton – Boekbespreking

Happy Money – The Science of Smarter Spending door Elizabeth Dunn en Michael Norton – Boekbespreking

Er zijn boeken in overvloed over hoe u meer geld kunt verdienen en beheren om uw rendement op uw investering (ROI) te maximaliseren.

Opkomende professoren en onderzoekers, Elizabeth Dunn en Michael Norton, presenteren een nieuwe benadering van geld; gericht op hoe u uw geluk kunt vergroten met het geld dat u uitgeeft. Ze pleiten voor vijf principes, gebaseerd op internationaal onderzoek, om je te helpen dat doel te bereiken, in hun nieuwe boek ‘Happy Money: The Science of Smarter Spending’.

Ze ontdekten dat wereldwijd, verrassend genoeg, inkomen weinig invloed heeft op de vraag of mensen glimlachen, lachen en dagelijks plezier beleven. Dunn en Norton beschrijven ook hoe bedrijven en organisaties die de principes toepassen hun werknemers, belanghebbenden en de gemeenschap ten goede kunnen komen; en uiteindelijk winst.

Hieronder volgen de principes van Happy Money:

Koop ervaringen. Ervaringen brengen mensen samen en bevorderen sociale verbinding; en bieden gedenkwaardige verhalen die u jarenlang met plezier opnieuw zult vertellen. Ze zijn ook gekoppeld aan je identiteit, of aan wie je wilt worden; en unieke kansen bieden, waardoor een gemakkelijke vergelijking met andere beschikbare opties niet mogelijk is.

Individuen die prioriteit geven aan ervaringsgerichte aankopen, worden gezien als ruimdenkend, intelligent en extravert. Vergelijk grote en alledaagse aankopen en u zult zien dat mensen eerder spijt hebben van materiële goederen. De lengte van een ervaring heeft weinig invloed op het plezier dat mensen eraan beleven.

Maak er een traktatie van. “Als we weten dat iets niet eeuwig zal duren, kunnen we het meer waarderen”, zeggen Dunn en Norton. “Erkennen dat een einde nabij is, is een sleutel tot geluk, en helpt ons om gemakkelijk beschikbaar comfort terug te zetten naar lekkernijen.”

Londen is de meest populaire internationale reisbestemming waarvan de bezienswaardigheden Buckingham Palace en de Big Ben zijn. Inheemse Londenaren melden meer bezienswaardigheden in andere steden te zien dan in hun woonplaats. Wanneer een plezierige activiteit direct beschikbaar is, zullen we deze misschien nooit ervaren, waardoor we een relatief goedkope bron van geluk mislopen.

Bedrijven oefenen vaak met het beschikbaar stellen van bepaalde items voor een beperkte tijd, waardoor ze als traktaties aanvoelen. Denk aan de beperkte heruitgavedatums van Disney voor zijn klassieke films; en McDonald’s McRib-sandwich, toegevoegd aan herfstmenu’s om nostalgie te creëren voor zomerbarbecues.

Tijd winnen. “Tijd en geld zijn vaak inwisselbaar.” Nadenken over tijd in plaats van geld inspireert mensen vaak om deel te nemen aan activiteiten die het welzijn bevorderen, zoals gezelligheid en vrijwilligerswerk. Tijd en geld bevorderen verschillende denkwijzen. Focussen op tijd heeft de neiging om het zelfgevoel aan te scherpen. Geldgedachten bevorderen een koude, rationele manier.

De meeste mensen zouden baat hebben bij tijdsveranderingen in:

  • woon-werkverkeer Het US Census Bureau zegt dat Amerikanen meer dan twee weken per jaar pendelen. Een baan nemen met een reistijd van een uur in beide richtingen, staat gelijk aan het ongelukkig zijn om helemaal geen baan te hebben.
  • Televisie. Amerikanen kijken gemiddeld twee maanden per jaar tv.
  • Socialiseren. Mensen ervaren dagelijks de meest positieve stemmingen wanneer ze tijd doorbrengen met vrienden en familie, vooral kinderen.

Nu betalen, later consumeren. “Vanwege de kracht van nu overschatten mensen het heden, waardoor het moeilijk is om de potentiële voordelen van uitstel in te schatten.”

Creditcards verdoven tegen de onmiddellijke pijn van betalen en bevorderen een soort afstandelijkheid waardoor zelfs slimme mensen meer geneigd zijn om afstand te doen van hun geld. Onderzoekers vroegen proefpersonen om hun maandelijkse creditcardrekening te schatten. Iedereen onderschatte het bedrag met minstens 30 procent.

Wanneer consumptie in de toekomst wordt bekeken, is het gemakkelijker om het meer abstracte voordeel van ervaringen te zien, terwijl focussen op de onmiddellijke toekomst de haalbaarheid bevordert. De auteurs beschrijven mensen die vooruitbetalen voor dingen, waaronder maandelijkse cosmetica-abonnementen voor postorderbedrijven. Hun aankomst ervaren zonder te betalen, voelt dan als “elke maand Kerstmis”.

Investeer in anderen. “Nieuw onderzoek toont aan dat het uitgeven van zelfs kleine hoeveelheden geld aan anderen een verschil kan maken voor het eigen geluk”, zeggen Dunn en Norton.

Oefen deze drie tips om uw ervaring met geven te maximaliseren:

  • Maak er een keuze van. Je in het nauw gedreven voelen door familie, vrienden en collega’s om aan een goed doel te geven, of om inzamelingsartikelen te kopen, kan de vreugde van het geven verminderen. De beste liefdadigheidsoproepen moedigen mensen aan om te geven zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze eraan moeten voldoen.
  • Maak een verbinding. Mensen ervaren meer geluk door geld uit te geven aan sterke banden (dwz directe familie en goede vrienden), dan zwakke banden (vriend van een vriend).
  • Maak een impact. Mensen die aangeven geld te doneren aan een goed doel, voelen zich rijker dan degenen die dat niet doen. Wanneer donateurs de impact van hun bijdragen zien, is de kans groter dat ze geven.

Dunn en Norton stellen voor dat u de vijf principes collectief bekijkt in plaats van afzonderlijk; en manieren vinden om zoveel mogelijk principes in een enkele aankoop toe te passen.

De auteurs “zoomen uit” voorbij individuele, zakelijke en organisatorische aankopen; en bespreek de overheidsuitgaven. Ze noemen regeringstrends om het welzijn van haar burgers te meten en te bevorderen.

De beste manier waarop overheden het vermogen van burgers om hun geld op een gelukkiger manier uit te geven, kunnen vergemakkelijken, is ervoor te zorgen dat alle burgers: sommige besteedbaar inkomen in eerste instantie.

Dunn en Norton onderstrepen de groeiende kloof in de VS over rijk en arm; en zeggen dat landen met grote verschillen tussen arm en rijk hogere echtscheidingspercentages hebben, langer pendelen en zwakkere sociale vangnetten.

Lees “Happy Money” en ontwikkel een caleidoscopisch beeld van de kracht van contant geld die verder gaat dan cijfers en investeringen.

Bron: Timothy Zaun

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie