Haskell en Ruby: functionele programmeertalen

Haskell en Ruby: functionele programmeertalen

Functionele programmeertalen (FPL) zijn computertalen die zijn ontworpen op basis van wiskunde – lambda-calculus, om precies te zijn. Deze talen worden gebruikt om programma’s te ontwikkelen die worden uitgevoerd door expressies te evalueren in plaats van dat ze zijn samengesteld uit instructies die veranderen wanneer ze worden uitgevoerd, wat als imperatief programmeren zou worden beschouwd. Er zijn in de loop der jaren veel nieuwe programmeertalen ontwikkeld. Twee populaire en veelgebruikte voorbeelden van dergelijke programmeertalen zijn Haskell en Ruby on Rails (ook bekend als simpelweg “Ruby”).

Haskell is een open source platform dat de afgelopen twintig jaar is ontwikkeld door een actieve gemeenschap van onderzoekers, programmeurs en debuggers. Het wordt beschouwd als een van de toonaangevende talen die tegenwoordig beschikbaar zijn en wordt gebruikt om zeer flexibele, gemakkelijk te onderhouden software te maken. Haskell Brooks Curry, naar wie de taal is vernoemd, was een wiskundige wiens werk in wiskundige logica als basis dient voor FPL’s van vandaag. De eerste versie van Haskell werd uitgebracht in 1990. Haskell wordt beschouwd als een van de “zuiverste” vormen van functioneel programmeren omdat het zo sterk afhankelijk is van de “functie” en de wiskunde waarop het is gebaseerd.

Ruby, gemaakt door Yukihiro “Matz” Matsumoto in het midden van de jaren negentig, is een ander voorbeeld. Ruby ondersteunt meerdere programmeerstijlen, zowel functioneel als imperatief zoals hierboven besproken.

Programmeurs gebruiken functionele programmeertalen zoals Ruby om alles te ontwikkelen, van kleine applicaties die alleen binnen hun bedrijf worden gebruikt tot grote open-sourceprogramma’s die over de hele wereld worden gebruikt. Vanwege de flexibiliteit zijn er veel “off-shoots” van de Ruby-programmeertaal, inclusief het populaire applicatieframework genaamd “Ruby on Rails”. Op de Ruby on Rails-website staat dat er tot op heden tienduizenden “Rails-applicaties” zijn ontwikkeld, waaronder bekende applicaties zoals Twitter, Groupon en Shopify.

Bron: P. A. Jacobo

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie