Het duel tussen brandstof en elektriciteit

Het duel tussen brandstof en elektriciteit

De geschiedenis van de auto legt de nadruk op luxe, comfort en esthetiek boven prestaties, kracht, snelheid en veiligheid. Dit geldt voor zijn oorspronkelijke noodzaak – transport en transport. Als we echter overwegen een auto te kopen met meer pk’s die veilig is voor dagelijks gebruik en meer kilometers geeft – auto’s op benzine zijn de beste keuze – zowel voor snelwegen als voor racecircuits.

De theorie is niet alleen een wilde speculatie of desktopprojectie, het is een simulatie uit de echte wereld. De UC Davis heeft onlangs het “EV-project” gelanceerd waarmee autogebruikers hun woon-werkverkeer kunnen simuleren in een EV (elektrisch voertuig) in vergelijking met een voertuig op gas. Uit het project bleek dat een rit van 80 kilometer heen en terug een elektrische Chevrolet Volt-eigenaar uit 2014 ongeveer $ 1.000 aan brandstofkosten kan besparen in vergelijking met het rijden met een Ford Focus uit 2014 op benzine. Puur elektrische auto’s zijn echter duurder dan hun tegenhangers op gas. Een Ford Focus uit 2018 kost bijvoorbeeld minder dan $ 18.000, terwijl de Chevrolet Volt 2018 consumenten meer dan $ 34.000 kost en de volledig elektrische Chevrolet Bolt meer dan $ 38.000 kost. Als de vergelijking in dit hypothetische scenario wordt opgelost, zou het de eigenaar van de Chevy meer dan 17 jaar kosten om de extra kosten van het kopen van een Electric terug te verdienen. Met andere woorden, EV’s zijn niet geschikt voor gebruikers die van plan zijn het voertuig voor een lange tijd vast te houden. EV’s kosten ook meer vooraf dan auto’s op gas. Ze hebben behoefte aan ondersteunende laadinfrastructuur, plug-in toegankelijkheid en gespecialiseerde onderhoudswerkplaatsen, die nog niet toereikend zijn om aan de stijgende consumentenvraag te voldoen.

De extra zorg is gekruid als het gaat om kilometerstand en bereik. Met een enkele lading kunnen de meeste elite-EV’s zoals Tesla Model X, Model S, Model 3, Chevrolet Bolt en Nissan Leaf uit 2018 gemiddeld slechts 225 mijl afleggen in een ideaal scenario. Dit aantal kan oplopen tot 170 op koude of warme dagen met verwarming of AC op volle toeren. Hybrides en auto’s op gas zijn in dit geval betere opties. Om het volledige potentieel van de hybrides te benutten, kiezen sommige autokopers voor de plug-in hybrides (PHEV). Een Chevrolet Volt uit 2018 heeft bijvoorbeeld een elektrisch rijbereik van 53 mijl en een conventionele benzinetank voor langere ritten tot 420 mijl.

Het is waar dat elektrische voertuigen milieuvriendelijk zijn, maar ze zijn niet per se schoon omdat de elektriciteit op de een of andere manier wordt opgewekt. Het is vergelijkbaar met het gebruik van dezelfde fossiele brandstof – alleen schoner. De EV’s werken op lithium-ionbatterijen, die vanaf de grond moeten worden gedolven. Chemisch gezien is lithium een ​​corrosief alkalimetaal dat gevaarlijke gasvormige derivaten verwijdert wanneer het in contact komt met vocht, wat resulteert in verhoogde milieuvervuiling. In de toepassing kan dit ertoe leiden dat de EV’s gevaarlijke gassen uitstoten of zelfs vlam vatten als ze worden opgeslagen bij koud weer of niet goed worden onderhouden. De huidige elektrische infrastructuur van dergelijke technologie voorziet niet in het hergebruik van de batterijen of het herijken van de verwijderingskosten. Op brandstof gebaseerde auto’s kunnen eenvoudig worden herbouwd, de motoren kunnen worden verwisseld en de brandstof kan worden gefilterd; maar niet zo momenteel met een Electric.

De technologie van de “Future Transportations” is nog jong en duurder dan hun op gas gebaseerde neven. De EV’s zijn misschien gemakkelijker op te laden, maar op de middellange termijn kosten ze meer. Zelfs de meest geavanceerde EV-batterijen verslijten uiteindelijk en moeten regelmatig worden vervangen. Voor een dergelijke vervanging kost het Tesla Model 3-batterijpakket $ 190 per kWh en een Chevy Bolt-batterijpakket $ 205 per kWh. De laadstations zijn een andere link naar het EV-onderhoud. In een euforische toestand kunnen consumenten de benzinestations overslaan en hun EV ‘tanken’, hetzij vanaf een laadstation op weg naar het werk of via een extra zonnepaneel in hun huis. In werkelijkheid, terwijl benzinestations om de anderhalve kilometer op een gewone snelweg te vinden zijn, zijn laadstations voor EV-batterijen misschien niet zo vaak te vinden. Mensen die in appartementen of appartementen wonen, kunnen het moeilijk vinden om de oplaadplug-ins te krijgen. Tegen hoge kosten zijn de plug-ins nu alleen beschikbaar in de meest geavanceerde landen, zoals de VS en West-Europa. Om nog maar te zwijgen, dit wordt een dealbreaker voor veel nieuwe kopers en bezorgt autobezitters in de ontwikkelingslanden hoofdpijn.

Het eeuwige debat krijgt veel grip op de kwestie van autoveiligheid. In theorie zijn EV’s minder brandbaar dan auto’s op gas. Eenmaal in brand gestoken, zijn EV’s echter moeilijk te blussen. In oktober 2017 vatte een Tesla Model S vlam nadat deze tegen een betonnen barrière op de Ahlberg Expressway in Oostenrijk was gecrasht. Bij het incident waren 35 brandweerlieden nodig om de brand te blussen. Onlangs, op 23 maart 2018, ramde een Tesla Model X voorover in een niet-afgeschermde middenberm op Highway 101 in Californië en vloog in brand. De brand sloot de snelweg 5 uur lang af, wat een nachtmerrie werd voor de brandweerlieden om te blussen. De EV-motoren zijn niet verantwoordelijk voor dergelijke rampzalige ongevallen. De krachtige schurken zijn de lithium-ionbatterijen die heter vuren kunnen aanwakkeren en intense hitte kunnen afgeven en die moeilijker te blussen zijn. De batterijvuren genereren verder een reeks giftige dampen, rook en gas die een groter gevaar vormen voor het dagelijkse woon-werkverkeer en het milieu. Op dit moment heeft slechts een handvol personeel van de EV-makers de expertise in het aanpakken van dergelijke elektrische emissies en gevaren. De staatsbrandweerlieden en algemene pendelaars zijn niet altijd op de hoogte van deze ‘technologische knowhow’, aangezien de EV’s niet worden geleverd met een gedetailleerde handleiding van ‘101 van het blussen van je EV-brand’!

De recente crashes brengen het debat terug over de vraag of elektrische voertuigen veiliger zijn dan voertuigen op diesel of benzine als het om veiligheid gaat. In zwart-wit kan de Tesla Model X een perfecte score behalen voor de veiligheidsbeoordeling bij crashtests. Maar hands-on ervaringen en records blijken altijd sterker dan regenboogbeloften en witgekalkte laboratoriumresultaten. Met technologische doorbraken kunnen EV’s de voorbode zijn van de transportrevolutie in de komende decennia. De vervangingskosten van batterijpakketten kunnen na 2030 dalen tot slechts $ 73 per kWh en de huidige angst voor het bereik kan tot het verleden behoren. De hybrides en EV’s bieden mogelijk meer opties en meer gemak voor de veeleisende consument en nieuwe commerciële instellingen. Maar als we in dit stadium rekening houden met verkeersveiligheid voor spanningsvrij reizen, is het gemakkelijker om te wedden op de ‘verbrandingsmotoren’ in plaats van op batterijen.

Bron: Riasat Noor

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie