Het gebruik van lithium-ionbatterijen in de EV’s van vandaag

Het gebruik van lithium-ionbatterijen in de EV’s van vandaag

Een batterij van een elektrisch voertuig, ook bekend als EVB, is een type batterij dat de motoren van een EV of HEV aandrijft. Meestal kunnen deze batterijen oplaadbaar zijn en onder de categorie lithium-ionbatterijen worden geplaatst. Kortom, deze units bieden veel capaciteit en leveren veel vermogen per uur. Laten we eens kijken hoe deze batterijen worden gebruikt in de EV’s van vandaag.

Er is een verschil tussen ontstekings-, verlichtings- en startaccu’s. Eigenlijk is de rol van deze eenheden om gedurende een lange periode van stroom te voorzien. Met andere woorden, het zijn deep-cycle units.

Degenen die zijn ontworpen voor EVS hebben een hoge vermogen-gewichtsverhouding en dichtheid. Bovendien zijn ze licht van gewicht, waardoor ze de prestaties van een EV kunnen helpen verbeteren. In tegenstelling tot vloeibare brandstoffen hebben andere technologieën relatief lagere niveaus van specifieke energie. Vaak heeft dit grote gevolgen voor de actieradius van deze voertuigen.

In de huidige elektrische auto’s is het meest voorkomende type batterij de lithium-ionbatterij. Ze bieden een hogere energiedichtheid voor hun gewicht. Enkele andere soorten zijn natrium-nikkel-cadmium, nikkel-metaalhydride en loodzuur.

De elektrische lading in deze batterijen wordt gemeten in ampère-uur. Vaak wordt de totale energie weergegeven in kilowattuur.

Sinds de jaren 90 is er vooruitgang in deze technologie geboekt als gevolg van de toenemende vraag naar elektrisch gereedschap, mobiele telefoons, laptops en andere draagbare elektronica. Ook de HEV en BEV’s hebben genoten van de voordelen van deze verbeteringen wat betreft energiedichtheid en prestaties.

In tegenstelling tot nikkel-cadmium zijn lithium-ionbatterijen ontworpen om dagelijks te worden opgeladen, ongeacht de laadtoestand. Eind 2019 waren de kosten van EV-batterijen met 87% gedaald. In 2018 hadden Tesla EV’s een actieradius van 400 km op één lading.

Wat de bedrijfskosten betreft, zijn de elektriciteitskosten een fractie van de brandstofkosten. Deze batterijen kunnen dus veel geld besparen.

Aanvankelijk werden lithium-ionbatterijen gemaakt en gecommercialiseerd om te worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan consumentenelektronica en laptops. Omdat ze een hoge energiedichtheid en een veel langere levensduur hebben, worden ze het beste type batterij voor elektrische voertuigen genoemd.

Het nadeel van het conventionele lithium-iontype was de gevoeligheid voor hoge/lage temperaturen en prestatievermindering. Omdat organische elektrolyten vluchtig zijn, maken de geoxideerde metaaloxiden de batterij vatbaar voor brand, vooral als deze niet goed is opgeladen of gestoten.

De vroege technologie leverde geen lading bij koud weer, daarom waren verwarmingen nodig om deze cellen op te warmen.

Kortom, dit was een korte introductie tot lithium-ionbatterijen die zijn ontworpen voor EV’s. Ik hoop dat dit helpt.

Bron: Arthur Huang

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie