Het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en robotica

Het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en robotica

Niets zal de manier waarop we ons leven leiden meer veranderen dan het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en robotica. Hoewel deze technologieën het leven een stuk gemakkelijker zullen maken en bedrijven efficiënter en winstgevender zullen maken, is er ook een grote keerzijde. Dit heeft te maken met werkgelegenheidsvooruitzichten en als we sommige vooraanstaande wetenschappers mogen geloven, zouden kunstmatig intelligente machines zich op een dag tegen hun makers kunnen keren en de hele mensheid vernietigen.

Verwacht wordt dat het internet der dingen tegen het einde van het decennium mensen, gegevens, processen en apparaten op gigantische schaal zal verbinden – maar liefst 50 miljard verbindingen. Voordat men zich zorgen begint te maken over de vooruitzichten dat de mensheid gevaar loopt door een overname door machines, moet men erachter komen hoe de mogelijkheden die het internet der dingen biedt, optimaal worden benut, wat op zich nog enige inspanning vereist.

De grootste existentiële bedreiging voor ons zal niet komen van scifi-filmachtige scenario’s waarin kunstmatig intelligente machines en robots in opstand zullen komen tegen mensen, maar door de beveiligingskwetsbaarheid die deze massale convergentie zou kunnen veroorzaken. Een niet perfect ontworpen systeem kan bijvoorbeeld een impact hebben op het hele netwerk en leiden tot desastreuze gevolgen op ongekende schaal.

Gezien het feit dat echte kunstmatige intelligentie zich momenteel in een infantiel stadium bevindt, is het nogal dwaas om windmolens te kantelen als we ons zorgen maken over het gevaar dat het vormt voor de mens. Laten we leren om ten volle te profiteren van de voordelen die het internet der dingen, wat rudimentaire kunstmatige intelligentie en slim evoluerende robottechnologieën ons brengen. Als de tijd daar is, zullen we zelf de oplossing vinden voor elke mogelijke dreiging in de toekomst. Dat hebben we altijd. De industriële revolutie, toen die in de achttiende eeuw kwam, riep soortgelijke angst en schroom op, maar aan het eind kwam het min of meer goed. Er waren werkelijk ernstige sociale en economische gevolgen van die revolutie die overwonnen moesten worden voordat de zaken tot rust kwamen.

In de tussentijd moeten we onze jongeren voorbereiden om met deze opkomende technologieën om te gaan, aangezien dit hen zal helpen om in de komende tijd werk te vinden. Natuurlijk zullen er voor sommigen banen verloren gaan als gevolg van de toename van allround automatisering, maar er zullen ook andere kansen zijn voor degenen die anticiperen op en zich voorbereiden op de paradigmaverschuiving in de manier waarop bedrijven en organisaties hun zaken de komende tijd zullen doen . We gaan inderdaad zeer interessante tijden in.

Bron: Vipin Labroo

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie