Het kapen van domeinnamen en diefstal van domeinnamen stoppen

Het kapen van domeinnamen en diefstal van domeinnamen stoppen

Domeinkaping, of domeindiefstal, vindt plaats wanneer een persoon de registratie van een domeinnaam op ongepaste wijze wijzigt zonder toestemming van de oorspronkelijke registrant. Een domein kan om verschillende redenen worden gekaapt: om geld te genereren via doorklikverkeer, voor wederverkoop aan de juiste eigenaar of een derde partij, om waarde toe te voegen aan een bestaand bedrijf, om kwaadwillende redenen, of om bekendheid te verwerven.

De kosten van domeinkaping zijn aanzienlijk. Volgens Symantec, een beveiligingssoftwarebedrijf, verloor de economie in 2012 $ 400 miljard als gevolg van incidenten van domeinkaping en aanverwante misdaden. De afgelopen jaren zijn verschillende domeinnamen gekaapt, waaronder de US Marines, The New York Times, Twitter, Google, The Huffington Post, Forbes.com en Craigslist.

Als een domein eenmaal is gekaapt, is het moeilijk te herstellen. Als je vermoedt dat je domein is gekaapt, neem dan onmiddellijk contact op met het bedrijf waarbij je het domein hebt geregistreerd. Voor zover de registrar kan bevestigen dat uw domein is gekaapt, zou de registrar moeten werken om u te helpen de domeinnaam naar u terug te verhuizen. Het komt echter zelden voor dat schade wordt vergoed die is ontstaan ​​in de periode dat het domein onrechtmatig in handen was van een derde partij.

Er zijn weinig alternatieve acties als de registrar niet optreedt of kan optreden. Zowel rechtszaken als ICANN-procedures kunnen duur en tijdrovend zijn. Geen van beide opties kan uw online bedrijf en reputatie tijdens de procedure voldoende beschermen. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om gewoon een nieuwe webpagina te maken en een nieuw domein te registreren.

Vanwege de risico’s die gepaard gaan met domeinkaping, is het belangrijk dat bedrijven stappen ondernemen om elke poging tot kaping moeilijker te maken. Zorg er eerst voor dat de registrar bij wie u uw domein registreert een goede naam heeft. Er zijn honderden registrars, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen. U kunt ook al uw domeinnamen samenvoegen met één registrar, waardoor u gemakkelijker al uw domeinen kunt controleren.

Zorg er ten tweede voor dat uw contactgegevens zijn bijgewerkt. Registrators gebruiken e-mail meestal als het primaire communicatiemiddel en om wachtwoorden voor uw account opnieuw in te stellen. Als die e-mail om wat voor reden dan ook vervalt, kan iemand anders uw domeinregistratie gemakkelijker wijzigen. Overweeg om een ​​administratieve e-mail te gebruiken, zodat u de e-mail niet telkens hoeft bij te werken als de persoon die verantwoordelijk is voor de domeinnaam verandert.

Ten derde, beveilig uw gebruikersnamen en wachtwoorden. Net als bij andere wachtwoorden, moet u uw wachtwoord moeilijk te raden maken. Beperk de toegang alleen tot degenen die het absoluut nodig hebben.

Ten vierde, overweeg om Whois Privacy Service te gebruiken, waardoor uw contactgegevens privé zijn. Deze optie kan echter nadelen hebben. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te bewijzen dat u de echte registrant van het domein bent als deze functie is ingeschakeld. Het kan ook extra vertragingen veroorzaken in het geval dat u een juridische procedure moet gebruiken om een ​​gekaapt domein te herstellen.

Ten vijfde, controleer uw domein op ongeoorloofde wijzigingen. Zorg ervoor dat je regelmatig je gegevens controleert en dat je contact opneemt met je registrar als je iets ongewoons vaststelt.

Ten zesde, overweeg een registerslot. Veel registrars bieden de mogelijkheid om een ​​domein te vergrendelen, waardoor het domein niet kan worden overgedragen, gewijzigd of verwijderd door een derde partij.

Zorg er ten slotte voor dat u het verlopen van uw domeinnaamregistraties goed in de gaten houdt. Zodra een domein is verlopen, kan het eenvoudig door iemand anders worden geregistreerd. Sommige mensen gebruiken zelfs geautomatiseerde programma’s waarmee ze verlopen domeinen kunnen controleren, kopen en vervolgens proberen terug te verkopen aan de oorspronkelijke registrant of aan derden. Voor die domeinen die kritiek zijn, is het de moeite waard om te overwegen de registraties vroegtijdig en voor langere tijd te vernieuwen.

Voer nu deze paar eenvoudige stappen uit en voorkom het gedoe en de kosten om uw domein later te herstellen. Heb je extra hulp nodig bij het kapen van domeinnamen of diefstal van domeinnamen, kijk dan op onze website voor aanvullende technieken voor het herstellen van domeinnamen en domeinnaamgeschillen.

Bron: Darin M Klemchuk

Affiliate Samenwerkingen
Berichten per categorie