Volledige afhandeling gebeurt via e-mail & telefoon info@sofie.be
Stuur Sofie een e-mail
info@sofie.be

Blog

Het (on)indrukwekkende leven van valse Instagram-beïnvloeders

Verhalen uit de online marketingcrypte #11

Waarom je nooit miljoenen Instagram-volgers zult krijgen (tenzij je het doet alsof)

Ben je net als ik en kun je vrij gemakkelijk onder de indruk zijn? Of wordt het nummer van Shania Twain, “That Don’t Impress Me Much”, afgespeeld als uw typische volkslied?

Misschien is het de manier waarop ik ben opgevoed waardoor ik bepaalde prestaties waardeer. We groeiden niet veel op, dus de ogenschijnlijk “rijke” buurtkinderen maakten altijd indruk op me met hun Etch-a-Sketches en Lite-Brites waar mijn broer en ik alleen maar van konden dromen!

Zelfs nu ben ik onder de indruk als ik de nieuwe buren zie intrekken met een Tesla en een paar keer per jaar op cruiseschipvakantie gaan (in ieder geval ruim voor Covid).

Ik ben onder de indruk als ik zie dat mensen en bedrijven prestigieuze prijzen winnen.

Ik ben onder de indruk als ik naar de sportschool ga en getuige ben van ongelooflijke vastberadenheid van mensen die hun kracht en uithoudingsvermogen opbouwen.

De lijst gaat verder.

Maar dan is er nog de sociale media.

Vroeger was ik onder de indruk als ik iemand zag met duizenden volgers. Ik zou denken, wauw, die persoon moet echt hun spullen kennen! Kijk eens hoeveel mensen willen leren, vermaakt of geïnspireerd willen worden door hen!

Maar niet zo veel meer. (Dus Shania.)

Laatst keken we naar een HBO sociaal docu-experiment genaamd “Fake Famous”. Heb je het gezien? Het is op zijn zachtst gezegd een eye-opener.

Daarin deden ze een onderzoek om te zien of ze Instagram-beïnvloeders konden maken van vrijwel onbekende mensen.

En het was eng om te zien hoe gemakkelijk ze dat konden doen.

Het kwam allemaal neer op het bouwen van een valse façade van illusies om hun account de indruk te geven succesvol te zijn. Tot het huren van een luxe jet ergens op een studiokavel en het nemen van foto’s alsof ze op weg waren naar een exotische locatie.

Dit is waar ze echt is:

Of gebruik een kinderzwembad gevuld met rozenblaadjes en maak strakke foto’s van alleen hun hoofd dat er bovenop drijft… wat de illusie geeft te ontspannen in een luxe spa.

En afgezien van deze nepfotoshoots, is er het kopen van volgers, vind-ik-leuks en reacties.

Deze nep-influencers gingen in zeer korte tijd van een paar honderd volgers naar tienduizenden.

Al die volgers waren nep.

Valse Likes.

Valse opmerkingen.

Allemaal nep.

Maar wat dit zo verraderlijk maakt, is het feit dat het werkte.

Ze begonnen links, rechts en in het midden aanbiedingen te krijgen om een ​​foto te maken met het product van een merk en in ruil daarvoor kregen ze het product gratis. Alles, van merkzonnebrillen tot draagbare bidets in de badkamer. Op een dag zal ik je het verhaal vertellen van mijn eerste ontmoeting met een bidet. Een van de grappigste dagen van mijn leven!

Hoe meer nepvolgers, vind-ik-leuks en reacties ze kregen, hoe meer gratis dingen ze ontvingen.

En ze werden ook populairder. Plots kregen ze uitnodigingen voor chique feestjes en weekendtrips.

Interessant genoeg, hoe meer dit gebeurde, hoe meer legitieme volgers ze ook kregen.

Duizenden echte mensen zouden hen volgen omdat ze iemand zien die indruk op hen maakt dat hij “het heeft gehaald”. Iemand die afgunst en fantasie oproept over hoe het leven aan de andere kant is en ze willen voelen dat ze er deel van uitmaken.

En weet je wat dit nepscenario nog verraderlijker maakt? Niemand is gemotiveerd om het te stoppen.

  • De nep-influencers oogsten veel beloningen voor weinig moeite in combinatie met een paar honderd dollar die hun weg naar deze influencer-wereld kopen.
  • De merken die influencers gebruiken om hun waren te verkopen, genieten van een boost in de verkoop aan alle legitieme volgers die deze influencers verzamelen.
  • Instagram profiteert van de toename van gebruikers en advertentiegeld die worden uitgegeven door de merken die de influencers promoten die hun producten gebruiken.
  • En laten we natuurlijk de mensen niet vergeten die de nepprofielen maken en implementeren die deze influencers volgen en meer geld verdienen met de gekochte likes en reacties.

Ik zou zeggen dat wij de enige verliezer in dit scenario zijn.

Degenen die onder de indruk zijn van wat we zien worden gepost door deze influencers.

Degenen die producten kopen omdat een influencer het onderschrijft. Ik bedoel, dan moet het goed zijn, toch?

Degenen die naar die influencers kijken en wensen dat we zo konden leven.

Natuurlijk is niet elke “influencer” nep. Er zijn veel gerespecteerde mensen die hun persoonlijke merk hebben opgebouwd door hard te werken, uitzonderlijke merkpositionering en zorgvuldige plaatsingsstrategieën. Ik bedoel, in godsnaam, Oprah heeft haar 19,3 miljoen volgers niet gekocht, toch?

En ik ben onder de indruk van ze.

Zij zijn degenen die ik volg en van leer. Degenen die hun rol als influencer terecht hebben verdiend. Dat is wie ik wil zijn als ik groot ben.

En jij dan? Kijk je dwars door de nep-influencers heen of merk je dat je onder de indruk bent van het leven dat ze de wereld hebben gebracht? Probeer je ze te modelleren om je bedrijf op te bouwen zoals zij hebben gedaan? Is dit artikel van gedachten veranderd of ben je enthousiast om het eens te proberen en zelf een influencer te worden?

Ik hoor graag jouw mening hieronder.

Voor uw zakelijk succes,

Susan

AANBEVOLEN MIDDELEN:

  1. Tales of the Online Marketing Crypt Vol. 10 waarschuwt dat voordat u uw zakelijke aanwezigheid op sociale media gaat vergelijken met die van iemand anders, u niet het hele verhaal kent. Lees in onze blog: De gevaarlijke vergelijking spelen Gamee op sociale media
  2. Documentaire op Netflix: The Social Dilemma.
  3. Boek: Under The Influence – Hoe u zich een weg baant om rijk te worden. Instagram. Het blootleggen van influencer-fraude, selfies, angst, ego en massawaangedrag. Fotograaf Trey Ratcliff legt de sluwe trucs bloot die Social Media Influencers gebruiken om zich een weg te banen in de lucratieve wereld van miljarden dollars van merksponsoring van sociale media, wereldreizen en gratis merchandise. Maak kennis met deze nep “beïnvloeders” – met schijnbaar glamoureuze levens, maar geen echte invloed op sociale media – die frauduleus het systeem bedriegen door likes, reacties en volgers te kopen.
  4. Boek: Invloed: The Psychology of Persuasion. Influence, het klassieke boek over overreding, legt de psychologie uit waarom mensen ‘ja’ zeggen – en hoe ze deze inzichten kunnen toepassen. Dr. Robert Cialdini is de baanbrekende expert op het snelgroeiende veld van invloed en overtuiging. Zijn vijfendertig jaar rigoureus, evidence-based onderzoek samen met een driejarig studieprogramma over wat mensen beweegt om gedrag te veranderen, hebben geresulteerd in dit veelgeprezen boek.
  5. Boek: Hoe vrienden te winnen en mensen te beïnvloeden. Al meer dan zestig jaar heeft het rotsvaste, beproefde advies in dit boek duizenden nu beroemde mensen op de ladder van succes gebracht in hun zakelijke en persoonlijke leven.

Bron: Susan Friesen

  • Gerelateerde Tags: